Sosyal Medyanın Çocuğa Olumsuz Etkileri veya Sosyal Medyanın Çocuğa Olumlu Etkileri, sosyal medya kullanımı bilgi edinme ve paylaşım konularında çok faydalı olduğu gibi çocuklar için risk teşkil ettiği durumlar da olmaktadır. Ancak risk teşkil eden durumlar var diye çocuğu sosyal medyadan tamamen uzaklaştırmak doğru değildir. Çocuğun sosyal medya kullanımına ebeveynlerinin sınır getirmesi yeterlidir. Çocukların güvenli internet kullanımı için yetkili mercilere de çok görev düşmektedir. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi çocuklar için daha güvenli bir internet ortamı sağlayacaktır. Ancak ne kadar önlem alınsa da bazı çevrimiçi unsurlar, çocuklar için tehlike oluşturmaya devam edecektir.
Sosyal Medya Kullanımında Belirlenen Yaş Sınırı Nedir?
Çocuklar internette sosyal medya profili oluşturabilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından belirlenen yaş sınırına göre 13 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Genellikle ortaokul çağı çocuklarını kapsayan sosyal medya kullanımı günümüzdeüilkokulüçağı çocukları tarafından da kullanılmaktadır. Her ne kadar belirlenmiş yaş sınırı olsa da internet kullanıcısı her çocuk bu duruma karşı sahte bilgilerle hesap açmaktadır. Böyle durumla karşılaşmamak için anne babaların bilinçli ve tedbirli olmaları gerekmektedir. Sosyal medya kullanımı çocuklar için risk unsurları taşısa da doğru şekilde kullanımı çok fayda sağlamaktadır.ü Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkileri
Sosyal Medyanın Çocuğa Olumlu Etkileri
- üüSosyal medya kullanan çocuk, sosyal medya kullanırken kendini tanıma ve karakterini geliştirme fırsatı bulur.
- üüSosyal medya kullanan çocuk, sosyal kabiliyetlerini de geliştirme fırsatı bulacaktır.
- üüSosyal medya sayesinde arkadaşlarıyla iletişim halinde olmaya devam edecek ve arkadaşlarıyla kurduğu bağ güçlenecektir.
- üüSosyal medya kullanarak derste işlenen konular hakkında bilgi alışverişi yapabilme imkanı bulacaktır.
- üüSosyal medya kullanırken gelecek hedefleri üzerine araştırmalar yapabilme, fikirlerini paylaşımlarıyla sunabilme imkanı bulacaktır.
Sosyal Medyanın Çocuğa Olumsuz Etkileri
- Çocuk sosyal medya kullanırken siber zorbalığa maruz kalabilir.
- Sosyal medya kullanımı sırasında cinsel içerikli paylaşımlarla karşılaşabilir.
- Yaşına uygun olmayan içerikteki reklamlara maruz kalabilir.
- Sosyal medya hesabı kötü niyetli kullanıcıların eline geçebilir.
- Çocuk iyi niyetli olmayan kullanıcılar tarafından saldırıya ve tacizlere maruz kalabilir.
- Çocuk kendisiyle ilgili fazla bilgi paylaşımı yaparak güvenliğini tehlikeye atabilir.
- Sosyal medya kullanımı sırasında çok fazla hareketsiz kaldığı için fazla kilo alımı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.
Anne Babalar Çocuklarının Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Sınırlandırmalıdır?
Çocuk gününün büyük bir kısmını internet, telefon, tablet kullanarak ya da televizyon izleyerek geçirmektedir. Çocuklarının sosyal medya paylaşımlarını ve internette geçirdiği süreye düzenleme yapmak anne babalarının en önemli görevidir. Çocuğun gün içinde fazlasıyla etkileşim halinde olduğu sosyal medyayı doğru kullanması sağlanmalıdır.
10 yaşının altındaki çocukların anne babalarının internet kullanımına izin vermemesi gerekmektedir. Çocuğun kullandığı sosyal mecralara anne babanın da üye olması ve çocuğu takipte tutması gerekmektedir. Anne babaların sosyal medyayı olumlu kullanmaya yönelik araştırma yapması ve bilinçli olması gerekmektedir. Sosyal medya kullanan çocuğun yaşı yasal yaş sınırının altındaysa hesabın anne baba tarafından kaldırılması gerekmektedir. Çocuğu sosyal medyadaki gizlilik ayarlarına önem verilmelidir. Çocuğun özel bilgilerinin kimler tarafından görülebileceğinin mutlaka ayarlanması gerekmektedir. Çocuk adres bilgilerini, telefon numarasını ve yaşını sosyal medyada paylaşmamalıdır. Bu konuda anne babasının çocuğunu en etkili şekilde uyarmaları gerekmektedir.
Virüs riski
Çocuğun kullandığı bilgisayar, tablet, cep telefonuna girebilecek kötü yazılımlara ve virüs riskine karşı anne babası tarafından sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Komut verici ve çocuğu bir şey yapmaya tetikleyici mesajlara karşı çocuk uyarılmalıdır. Böyle bir durumla karşılaştığında bunu anne babasıyla paylaşması gerektiği belirtilmelidir. Çocuğun telefon rehberi sık sık gözden geçirilmelidir. Anne babanın tanımadığı yabancı kişilerin kayıtlı olup olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuğun sahte hesap kullanıcılarına karşı mutlaka uyarılması gerekmektedir. Sosyal medyada yaşını küçülten kötü niyetli yetişkinlere karşı anne babaları tarafından çocuğun güvenliği sağlanmalıdır. Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkileri Çocuk, kötü niyetli insanlara karşı tedbir olarak anlık konum bilgilerini kesinlikle paylaşmamalıdır. Çocuğunüortaokulühayatındaki başarılarının ve sosyal ilişkilerinin kötü etkilenmemesi için sosyal medya kullanım süresi belirlenmelidir. Yasak uygulamaktansa kısıtlama getirmek ortaokul çağındaki bir çocuk için daha etkili bir koruma yöntemi olmaktadır. Sosyal medyayı ve interneti doğru şekilde kullanan çocuğun kendine güveni gelmekte ve derslerinde sağladığı başarı artmaktadır. Anne babanın çocukla internet üzerine konuşması ve çocuklarını sosyal medyanın doğru ve olumlu kullanımı yönünde bilgilendirmesi gerekmektedir.