Hiçbir şeyin sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmemize rağmen, bunun doğru olduğunu kabul etmemeyi reddetmişiz gibi. Bu bir tür psikolojik isyan.
Birçok kez zihnin ve kalbin arasında bir çelişki olduğunu söylüyoruz. Akıl bize yokluğu kabul etmemiz gerektiğini söyler, ancak daha derinlerde bir şey gardımızı tamamen indirip kaybı kabul etmeyi reddeder.
“Birisi, sadece bir kişi yoktur ama sanki bütün dünya boşalmış gibi gözükür.
– Lamartine
Bunun nedeni, sevdiğimiz bir insanın hem varlığının hem de yokluğununu çok az kontrol edebildiğimiz bölgelerde bir tetikleme reaksiyonunu tetikleyebilmesidir. Aşkta ve kederde, fizyolojik süreçler söz konusudur.
Fiziksel olan ve anlayabileceğimiz ve yönetebileceğimiz şeyleri aşan değişiklikler var. Bu, sözde “karşıt süreç teorisi” ni açıklıyor.
Karşıt süreç teorisi
Karşıt süreç teorisi 1974 yılında Solomon ve Corbit tarafından geliştirildi. Bu yaklaşıma göre beynimiz duygusal denge arayışına giriyor. Bunu yapmanın yolu duyguları nötrleştirmektir.
Bu teoriye göre, ilk olarak yanıt uyaranı zayıftır. Ancak, azar azar güç kazanır. Bu ilkelerden, kısmen, bağımlılık halinde olan ve duygusal bir kayıptan sonra ne olduğunu açıklayabiliriz.İlk duygu ortaya çıktığında, çok yoğundur. Karşısında muhalefet yoktur ve bu yüzden maksimum seviyeye ulaşır. Bu, örneğin, aşık olduğumuzda olan şeydir.
Ancak sonunda ters uyaran belirir. Başlangıçta algılanmadığı halde, ilk duyguyu nötrleştirmek için yavaş yavaş güç kazanır.
Ters süreç ve sevilen birinin yokluğu
Serebral olarak, sevilen birinin yokluğu, bir bağımlılıktan çekilme ile benzer etkilere sahiptir. Her iki durumda da, bir ilk uyarıcı ve bir “düzeltici uyaran” vardır.
Örnek olarak alkolü ele alalım. Alkol içen kişi, coşkulu tepkiler hisseder. Engelsizdir ve rahatsız olacak derecede “anestezi” hâlindedir. Ertesi gün, tam tersi olur. Kendini depresif ve güvensiz hissedebilir, daha fazla içerek ilk uyaranı tekrarlamak ister. Sevgi ve şefkat söz konusu olduğunda, ilk uyaran duygudur. Bağlanma vardır, diğer kişiye duyulan ihtiyaç vardır. Onu gördüğünüzde yaşadığınız sevinç vardır. Özellikle çiftler için, ilk duygusal uyarıcı çok güçlüdür.Aynı zamanda, karşı uyaran ortaya çıkar. Bu nedenle, zamanla, ilk önce yoğunluk, belirli bir “tarafsızlık” duygusuna yol açmaktadır.
Ancak bir yokluk durumunda, bedel ödenir. İlk uyaran gider ve sadece düzeltici uyaran kalır ve yoğunlaşır. Bunu üzüntü, sinirlilik ve karışık duygularla deneyimliyoruz.
Kimyasal bir mesele
Tüm duygular organik olarak gerçekleşir. Bu, her duygu için, beyinde kimyasal değişiklikler içeren ilgili fizyolojik bir süreç olduğu anlamına gelir.
Birisini sevdiğimiz zaman, sadece ruhumuzla değil, periyodik tablonun öğeleriyle severiz ve bu unsurlar bedenlerimizde kendilerini gösterir.
Bu yüzden sevilen birinin yokluğu sadece duygusal bir boşluk değildir. Aşık olmanın bir sonucu olarak çok fazla oksitosin, dopamin ve serotonin vardır.
Bu kimyasallar orada olmadığında, vücut dengesizlikten muzdariptir. Yeni bir karşıt sürecin gerçekleşmesi zaman alır: vücudu dengeye geri döndürecek düzeltici uyaran.
sevdiğiniz birinin yokluğuna nasıl alışırsınız, beyin nasıl tepki verir, sevmeyen sevgiliyi unutmanın yolları nelerdir, yokluğa alışmak kolay mıdır, acı nasıl dindirilir, kalp nasıl unutur, beyni sevdiğiniz kişinin yokluğuna nasıl alıştırabilirsiniz