Kurtuluş Savaşı sırasında tüyleri diken diken edecek tarihi bir olay ve anıtsal yaşam… Kastamonu’da o yaşıyor yaşatılıyor… Şerife Bacı kimdir? İşte Şerife Bacı'nın tarihe geçen hayatı... Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olan Şerife Bacı'nın (1900- 1921) hayatında ön plana çıkan değerler: vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabırlı olma, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dayanışmadır.
Kurtuluş Savaşı sırasında tüyleri diken diken edecek tarihi bir olay ve anıtsal yaşam… Kastamonu’da o yaşıyor yaşatılıyor… Peki kimdir Şerife Bacı?
Kastamonu’ya yolu düşenler onu görür ve hikayesini merak eder öğrenir. Çünkü bu öyle bir hikaye ve olaydır ki önünde saygıyla eğilmek gerekir…
Köyün yetimlerini emzirir
Şerife Gelin 16 yaşında evlendirilir. Düğünden 2 ay sonra savaş çıkar eşi 6 ay sonra Çanakkale’de şehit düşer.
21 yaşına geldiğinde köylü onun yalnız kalmasını doğru bulmaz ve Topal Yusuf ile evlendirir. Ki o Topal Yusuf savaşta sol bacağını ve bir gözünü kaybetmiş kendi ihtiyaçlarını göremeyecek durumdadır. 3 yıl sonra bir kız çocukları olur. Adı "Elif" konur.
Şerife Gelin Elif’i emzirdikçe sütü çoğalır. Köyün yetimlerini hep o emzirir.
Donarak şehit olur
Kurtuluş Savaşı zamanı İnebolu’dan kağnılarla Kastamonu’ya cephane taşınacaktır. Her evden bir kağnı yola çıkacaktır. Erkek varsa erkek yoksa genç veya kadın bu vatan görevini yapacaktır.
1921 yılının son günlerinde Şerife Bacı, Elif'iyle beraber yola çıkar. İnebolu’dan kağnıya yüklenen cephaneyi Kastamonu’ya götürmek üzere yola düşer. Hava şartları çok çetindir. Kar, soğuk… Kastamonu Kışlası’na yaklaştığında top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örter, yavrusu "ölmesin" diye de üzerine abanır… Vücut sıcaklığını Elif’ine veren kahraman Şerife Bacı soğuktan donarak şehit olur.
Sabaha karşı kışladaki kule nöbetçileri, alaca beyaz karanlıkta belli belirsiz bir kağnı görür. Haberdar edilen Osman Bey, Devrekanili Cemil ve Beşiktaşlı Rıfat Çavuşları kağnının yanına gönderir. Cemil ve Rıfat Çavuş dehşetle ürperir. Kağnının arkasında genç bir kadın vardır ve kaskatı kesilmiştir. Bir bebeğin ağlamasını duyarlar. Kundaktaki Elif. Genç kadının kimliği tespit edilir ve Seydiler'e gönderilir. Bebek ise (Elif) kışlaya yakın bir eve yollanır. 1970'li yıllarda yapılan araştırma sonucu Elif'in Eskişehir'de ikamet ettiği ile ilgili bilgiler olmasına rağmen kendisine ulaşılamaz.
1984 yılında "Yılın Annesi" seçilen Şerife Bacı'nın Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda, İnebolu ilçesinin girişinde ve Seydiler ilçe merkezinde anıtı yapılır. Adı da bazı kurumlara ve yerlere verilir. İşte onlar:
Şerife Bacı'nın adı yaşatılıyor
- Şehit Şerife Bacı İlköğretim Okulu
- Şerife Bacı Öğretmen Evi
- Kastamonu Şerife Bacı Devlet Hastanesi
- Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
- Şehit Şerife Bacı Halk Kütüphanesi (Seydiler)
- İstanbul Büyükşehir Şehit Şerife Bacı Lisesi
- Türkiye İŞ.Bankası Kastamonu. Şerife Bacı. ŞB. 03.06.2014 Acılı