İlaç kullanırken alkol almak bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar doğurur. Çünkü reçeteli ve reçetesiz olarak satılan pek çok ilacın alkolle etkileşime girme potansiyeli var. "Bir kadehten de bir şey olmaz" demeyin! Bu etkileşmeler kimi zaman ölümcül olabilir. Psikiyatri ilaçlarıyla birlikte alkol tüketimi de bunlara dahildir. Psikiyatri İlaçlarıyla Alkol Alınır mı sorusuna yanıt arayacağız.
Bazı ilaçlar için düşük miktarda alkol tüketmek sorun yaratmazken, bazı ilaçlarda alkolden tamamen uzak durmak gerekir. Örneğin kendisi de sakinleştirici (sedatif) etkiye sahip olan alkol, sedatif etkiye sahip bir ilaçla (diazepam gibi) birlikte alındığında ilacın etkisini güçlendirebilir. Bu durum araç ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren aktivitelerde kişinin araç kullanma yeteneğini ciddi şekilde zayıflatarak kazalara neden olur. Alkol, kan şekeri düzeyini azaltarak, şeker (diyabet) hastalarında şeker düzeyinin yeterince kontrol edilememesine de neden olabilir.
Antidepresanlar Alkol ile Alındığında Yan Etkileri Artıyor
Alkollü içeceklerin tüketimi birçok toplumda yaygındır. Yoğun bir iş gününün ardından rahatlamak için içilebilirsiniz veya sosyal etkinliklerde eğlence amaçlı da tüketilibilirsiniz. Alkolün yalnız başına içiminin sağlık açısından yararlarını veya zararlarını tartışmayacağız şu an. Bir de 21. yy’da rahatlamak veya gevşemek için sıkça tüketilen antidepresanlar var. Peki ya aynı anda alkol ile antidepresan alırsanız ne olur? Vücut buna nasıl tepki gösterir?
Antidepresanlar adından da anlaşılacağı gibi depresyonu önlemeye yönelik ilaçlardır. Burada depresyon ve stres birbirine karıştırılmamalıdır. Stres hayatın içinde olan olağan bir kavramdır, bitkiler, bakteriler bile strese girer. Bitkilere fazla ışık verirseniz hemen fotooksidatif strese girerler, oksijen üretim miktarları düşüş gösterir. Depresyon kişinin zihinsel olarak acı çektiği fiziksel olarak kendini yorgun, halsiz hissettiği ciddi bir rahatsızlıktır. Örneğin major depresyonda ilaç tedavisi uygulanmazsa kişi hayatını bile kaybeder. Depresyondan muzdarip birçok kişi yaygın olarak reçetelere yazılan seçici serotonin geri alım inhibitörlerini (Prozac, Zoloft, Celexa vb.) kullanmaktadır. Bu antidepresanların çalışma mekanizmasını bu makalemizden okuyabilirsiniz.
Alkol Serotonin Salgılatıyor
Alkol tüketimi beyinde serotonin salgılanmasını sağlıyor. Serotonin beyinde mutluluk hormonu olarak bilinmektedir. Ancak serotoninin normalden fazla salgılanması mutluluk yaratmaz, eksikliği mutsuzluk yaratır. Antidepresanlar da serotoninin nöronlara geri çekilmesini engeller. Sürekli reseptörlere bağlı kalmasını sağladığından serotonin eksikliğini engellemeye yönelik çalışırlar. Vücut zaten doğal işleyişi gereği serotonin üretiyor, alkol de serotonin salgılatıyor, buna karşın antidepresanlar ise var olan serotonin moleküllerinin geri alımını engelliyor. Sonuç itibariyle nöronlar arasında ciddi bir serotonin fazlalığı oluşturuyor ve alkol ile antidepresan almak bu ilaçların yan etkilerini epeyce artırıyor.
Psikiyatri İlaçlarıyla Alkol Alınır mı
Antidepresanlar ile alkol alınır mı? Antidepresan tedavi sırasında alkol kullanmaya devam eden herkes, alkol bağımlılığı riski altındadır. Genel olarak depresyondaki insanlar madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı riski taşırlar. Hekim antidepresanla alkol kullanılmaması gerektiğini ilettiği halde, kişi alkol kullanımına devam ediyorsa, bu risk daha da fazladır. Alkollüyken Psikiyatri İlaçlarının kullanımı oldukça risklidir.
Sonuç
Alkolle birlikte psikiyatri ilaçlarının alınması doktorlar önermez. Antidepresan ilaçlar alkolün etkilerine karşı duyarlılığı arttırırlar. Psikiyatri ilaçları ile birlikte alkol alımının nöbet olasılığını arttırdığı bilinmektedir. Bazı antidepresan ilaçlarla alkol almak kan basıncı değişikliklerine neden olur. Alkol alabilmek için antidepresan ilacınızı birkaç gün içmemezlik yapmayın. Bu depresyon tedavi sürecinizin zarar görmesine neden olur. Ayrıca antidepresan türü ilaçları ani kesmiş olduğunuz için bir takım rahatsızlıklara neden olabilirsiniz. Bu yazımızda Alkollüyken psikiyatri ilaçlarının kullanımından bahsettik. Antidepresanlar ile Alkol Alınır mı ve Psikiyatri ilaçlarıyla alkol alınır mı sorularına yanıt bulduk. Antidepresan tedavi sırasında alkol