Ekonomi

Perakende ticarete düzenleme geliyor

Abone Ol

Perakende ticaret kesiminin, Türkiye'deki ticari faaliyetler bakımından epey kıymetli bir yer tuttuğunu, istihdama katkı sağladığını vurgulayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'de bulunan 3,2 milyondan fazla işletmenin yaklaşık 733 bininin perakende dalında faaliyet gösterdiğini, bölüm cirosunun yaklaşık 931 milyar lira olduğunu belirtti.

Pekcan, dalda istihdam edilen çalışan sayısının 2 milyonun üzerinde olduğuna dikkati çekerek, bilhassa günümüzde, sağlıklı bir gelecek vizyonu için organize perakendecilik, klâsik perakendecilik, e-ticaret ve tüketici boyutlarının bir ortada ele alınması gerektiğini vurguladı. Bu ögelerin birbirlerini tamamlayan ve destekleyen nitelikte fonksiyon göstermesinin perakende dalının sürdürülebilir gelişimi için elzem olduğuna işaret eden Pekcan, "Ticaret Bakanlığı olarak tüm politikalarımızı bu anlayış ve hassasiyetle şekillendirme çabasındayız." sözünü kullandı.

Bakan Pekcan, organize perakendeciliğin, ekonomik faaliyetlerin ve istihdamın kayıt altında tutulması istikametinde yadsınamaz bir bedel sağladığını belirterek, şöyle konuştu: "Keza büyük ölçekli perakendecilik faaliyetleri markalaşma, global marka yaratma ve global tedarik zincirlerine entegrasyon noktasında da değerli avantajlar sunmaktadır. Türkiye elbette; süratle gelişen bir ülke olarak, markalaşmaya ve global paha zincirlerine büyük kıymet vermektedir. Perakende ve e-ticaret bölümlerimiz içerisinden global markaların çıkması, her vakit için istek ettiğimiz ve destekleyeceğimiz bir durumdur."

Pekcan, Türkiye'de hem genel manada ticari altyapının güzelleştirilmesi hem de perakendecilik dalı özelinde sektörel altyapının aktifleştirilmesi için teknik ve mevzuat çalışmalarının devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti: "Perakende ticaret bölümüne yönelik birinci yasal düzenleme niteliği taşıyan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, bölümün değişen dinamik yapısına bağlı olarak daldan gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada karşılaşılan meselelerin giderilmesi maksadıyla aşikâr değişiklikler yapılması gündemdedir. Ülkemiz için büyük değer taşıyan klâsik perakendeciliğin desteklenmesi, coğrafik işaretli eserler ve yöresel eserlere yönelik farkındalığın arttırılması, bu eserlerde markalaşmasının sağlanması ve eserlerin piyasada daha fazla pazar hissesine sahip olmasının desteklenmesi bu çalışmalarımız kapsamında yer almaktadır. Bilhassa esnaf ve sanatkar işletmeleri ile mikro ticari işletmelere aşikâr avantajlar sağlanması ve rekabet güçlerinin desteklenmesi için tedarik ve dağıtım kooperatiflerinin kuruluşlarının kolaylaştırılması, bu çeşit kooperatiflere işlerlik ve kurumsal kimlik kazandırılarak istikrarlı bir biçimde faaliyet gösterebilmelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir."

"e-ticaretin gelişimi ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz"

Bakan Pekcan, dijitalleşme odaklı gelişen global iktisadında, e-ticaret faaliyetlerini çok âlâ irdelemek gerektiğinin altını çizerek, e-ticaret bölümünü yanlışsız kıymetlendirerek stratejileri yanlışsız belirlemek gerektiğini söyledi.

Süratle gelişen ve derinleşen dijital iktisat çerçevesinde, e-ticareti perakendecilik kesiminin gelişimi için stratejik bir araç olarak kullanma noktasında hakikat siyasetlerle devam etmenin değerine işaret eden Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak e-ticaretin gelişimi ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirtti. Pekcan, Bakanlığın bu bahisteki faaliyetleri ve takviyeleri hakkında da bilgiler verdi.

"Bakanlığımızın tüketici hakları ile ilgili çalışmaları çok boyutlu"

Pekcan, çağdaş bir perakendecilik bölümünün varlığı ve devamı için, tüketici ilgileri ve tüketici hakları ile ilgili uygulamaların da en yaygın ve en faal biçimde tatbik ediliyor olması gerektiğine dikkati çekerek, tüccar ve müşteri ortasındaki karşılıklı hak ve yükümlülükler ne kadar sistemli bir biçimde uygulanırsa kesimin de o kadar sağlam bir tabanda faaliyetlerini sürdüreceğini bildirdi.

Bakanlığın, tüketici uygulamaları ve tüketici hakları ile ilgili çalışmalarını çok boyutlu olarak sürdürdüğünü anlatan Pekcan, şöyle devam etti: "12 Mart tarihinde yayımlanan ve önümüzdeki sene içinde yürürlüğe girecek olan, 7223 Sayılı Eser Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu, firmaların izlenebilirliği, eser sorumluluğu tazminatı, eserlerin tüketiciden geri çağrılabilmesi, ihracatta Türk malı imajının güçlendirilmesi ve e-ticaret konularında kıymetli yenilikler getirmektedir. Tekrar bu yıl içerisinde, ikincil düzenlemeler bağlamında, 'Satış Sonrası Hizmetler', 'Garanti Belgesi' ve 'Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu' yönetmeliklerinde yaptığımız değişikliklerle tüketicilerin müdafaa alanı genişletilmiştir."

"Sağlıkta olduğu üzere iktisatta de gayretimiz aktiflikle sürecek"

COVID-19 salgınının tüm dünyada gündelik hayatı olumsuz etkilediğini, bilhassa KOBİ’ler ve esnaf-sanatkarlar için problemli bir süreci tetiklediğini belirten Pekcan, "Her vakit olduğu üzere, bu fevkalâde süreçte de Ticaret Bakanlığı olarak, tüm dal kuruluşlarımızdan, tüm esnaf-sanatkar kuruluşlarımızdan gelen talepleri, hem kendi bakanlığımızda değerlendirdik hem de ilgili öteki bakanlıklarımız nezdinde takibini yaptık. İletilen meseleler ve talepler, tahlil teklifleri ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından hassasiyetle ele alındı." diye konuştu.

Bakan Pekcan, bu güçlü süreçte, işletmeler ve esnaf-sanatkarın yanında olmak için vergi, istihdam ve finansman noktalarında pek çok kolaylık tanındığını tabir ederek, şunları söyledi: "Başta Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıklamış olduğu Ekonomik İstikrar Kalkanı Önlem Paketi olmak üzere, çeşitli dayanak düzenekleri hayata geçirilmiştir. Sürecin gidişatına nazaran de yeni dayanaklar hayata geçirilmeye devam edilmektedir. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın takdirleri ile bilhassa esnaf-sanatlarımıza yönelik kira ve direkt gelir dayanağı ile ilgili adımlar atılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın riyasetinde, sıhhat alanında olduğu üzere, ekonomik alanda da gayretimiz aktiflikle sürecektir. Devlet-millet dayanışması ile bu süreci mümkün olan en az kayıpla atlatıp güçlü biçimde yolumuza devam edeceğiz."