Bayburt’ta bulunan, Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı, çok sayıda şehidin verildiği ve 2016 yılında ulusal park ilan edilen Kop Dağı alanında savaşın izleri hala duruyor. Rusya’nın, İstanbul’a geçişinin engellendiği ve büyük bir savunmanın yapıldığı Kop Dağı alanının, turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.
Bayburt-Erzurum vilayet hududunda yer alan 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı yıllarında Çanakkale'den sonraki kıymetli direniş noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Rusya’nın, İstanbul’a ulaşmak için taarruza geçmesinin akabinde bölgede 5'inci Kolordu Kumandanı Mareşal Fevzi Çakmak komutasında savunma yapıldı. 4 buçuk ay süren savaşın akabinde Ruslar, geri çekilmek zorunda kaldı. Savaşın izlerinin hale durduğu alan 2016 yılında ulusal park olarak ilan edildi. Tarih kokan, müdafaa anıtı ve siperliklerin bulunduğu Kop Dağı’nın, ulusal park ilan edilmesinin akabinde alan ziyaretçi akınına uğradı.
'ALANDA ASKERLERİMİZİN TOPLU MEZARLARI VAR' Kop Dağı Ulusal Parkını ziyaret eden Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, alanın turizm açısından çok kıymetli bir nokta olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini tabir etti. Kop Dağı Ulusal Parkı’nın çok değerli bir alan olduğunu tabir eden Vali Epcim, "Osmanlı ve Rus ordusunun kullanmış olduğu kurşunları, bu alanda gördük. Burası Kop Dağı, müdafaa noktasıdır. Tarihimiz açısından çok özel bir yer, Kop Dağı savunmasını gerçekleştiren Fevzi Çakmak Paşa, burayı 'ikinci Plevne' olarak tanım eder. Ulusal çabanın en değerli noktalarından birisidir. O devirden kalma silahların kesimlerini görüyoruz. Gençlerimizin, buraya gelmesini, toplumsal etkinlikler yapmasını ve yürüyüş rotalarına almasını istiyoruz. Kop Dağı, Rus işgalinin yaşandığı periyotlarda, Ruslarla güçlü gayretin verildiği noktalardan birisidir. Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bizlerin de üzerinde durduğu projeyle, burayı halkımızın kullanımına açmak, toplu bir yer oluşturmak istiyoruz. Alanda askerlerimizin toplu mezarları var" dedi.'SAVAŞIN İZLERİNİ GÖREBİLİRSİNİZ' 1916'da Bayburt savunmasının, en çetin yaşandığı yerlerden birinin Kop Dağı olduğunu belirten Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar Bayburt Vilayet Müdürü Alparslan Katırcı, "Kop Dağı savunmasını gerçekleştiren 5’inci Kolordu Kumandanı Mareşal Fevzi Çakmak, burası için, 'Kop Dağı, Plevne üzere savunulmuştur' demiştir. Bir devir Bayburt’u, Ruslara verdik fakat savaşarak geri çekildik. Daha sonra Tirebolu, Şebinkarahisar, Kemah çizgisinde Rusları durdurduk ve 1918’de tekrar buraları geri aldık. Burası yaklaşık 6 bin 335 hektarlık bir alan ve bu alanda muharebenin geçtiği siperler, şehitlikler ve top yolları bulunuyor. Burayla ilgili kıymetli projelerimiz var. Muharebe izleme noktaları yapılarak, ziyaretçilerin kullanımına açacağız. Aslında şu an bile geldiklerinde savaşın izlerini görebilirler" diye konuştu. 'KOP DAĞI, GEÇİLMİŞ OLSAYDI TAHMİNEN İSTANBUL, RUSLARIN ELİNE GEÇERDİ' Kop Dağı'nın, Erzurum-Trabzon transit yolu üzerinde olduğunu tabir eden Katırcı, "Yılda ortalama 1 milyona yakın araç buradan geçiyor. O nedenle bu alanın 2 milyon ziyaretçi potansiyeli var. Birinci Dünya Savaşı’nın en kıymetli alanlarından birisidir. Bilhassa 1’inci Dünya Savaşı’nda, Sarıkamış’tan sonra Ruslar, büyük bir taarruzla 16 Şubat 1916’da Erzurum’u aldılar ve en büyük maksatları İstanbul’a ulaşmaktı. Bunun için Trabzon-Erzurum karayolunu ele geçirip, ikmal yollarını sağlama almak için büyük bir taarruz başlatmıştı lakin burada büyük bir direniş gösterdik. Bu yol yani Kop Dağı, geçilmiş olsaydı tahminen de İstanbul, Rusların eline geçmiş olurdu. Rusların en büyük emeli buralara geçmekti lakin 4 buçuk aylık bir müddette ulu bir savunma gerçekleştirildi. Burası savunma tekniği olarak ikinci bir Plevne’dir, sonuç olarak ise küçük bir Çanakkale’dir" dedi.