Genel

Olympos'ta tatile giden vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uymadan bir arada oturuyor!

Olympos'ta tatile giden vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uymadan bir arada oturuyor!
Abone Ol

Antalya’nın güney sahillerindeüPhaselis’ten sonra ikinci önemli liman kentiüOlympos’tur. Şehir adını 16 kilometre kuzeyindeki Toroslar'ın batı uzantılarından biri olan 2 bin 375 metre yüksekliğe sahipüTahtalı Dağı’ndan alır.üBeydağları-Olympos Milli Parkıüsınırları içindedır. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167–168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos,üLikya Birliği’nde üç oy hakkına sahip altı şehirden biridir. Birlik'te Likya’nın doğusunu temsil etmiştir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olupüHelenistik, Roma, Bizansüdönemlerine aittir. Olympos’un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru, hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Bugün köprünün bir ayağı yerinde durmaktadır. Güney kıyıda, Hellenistik Dönem'in çokgen örgülü duvarı ile yanındaki Roma ve Bizans onarımlarını işaret eden bölümü görülmektedir. Nehir ağzına yakın bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan yapı kalıntıları yer alır. Irmağın güney kıyısındaki Hellenistik temelli ve Roma onarımlı küçük tiyatro oldukça harap olup, girişin bir yanı iyi korunmuş durumdadır. Olympos karetta karettası ile ünlüdür.

Şehrin görülebilir diğer önemli yapısı ise ırmak ağzının 150 metre batısında yer alan tapınak kapısıdır. İon düzeninde küçük bir tapınağa ait olduğu mimari parçalardanüRoma İmparatoru Markus Aurelliusü(İ.S. 172–173) adına yapıldığı da kapı önündeki heykel kaidesinden anlaşılmaktadır. Kalıntılar arasında en ilginciüAntalya Müzesi'nce yürütülen kazılarla gün ışığına çıkarılmış olanüKaptan Eudomus’un Lahdi'dir. Nehir ağzının hemen yanında kayalığın oyuğunda yer alan lahit hem duygu dolu şiirsel ithaf yazıtında kaptanın adını vermesi hem de uzun kenarındaki gemi kabartmasında gemisinin şeklini vermesi açısından da büyük önem göstermektedir. Olympos’un doğusunda, sahilden 300 metre ileride Carettaların yumurta bıraktığı muhteşem kumsalı ve pek çok bitkinin yaşadığı sahil kumulları ile ünlü Çıralı yerleşimi yer alır. Kentin birkaç kilometre güneybatısındaki Çakaltepe olarak anılan yükseltinin güney yamacından devamlı olarak alev çıkar. Özellikle geceleri çok etkileyici olan bu doğa olayı metan gazının asırlardır aynı noktadan yeryüzüne ulaşmasından başka bir şey değildir. Bu doğa olayıüLikya’da yaşayan ve soluğundan ateş püskürdüğüne inanılanüKhimaira Canavarıüile özdeşleşmiş ve bu sayede Olympos,üBellerophontes Efsanesi'ne ev sahipliği yapmıştır. Zamanla demirciüTanrı Hephaistos’un kült merkezi, Roma ve Bizans dönemlerinde de dini merkez olarak kullanılan alanda yer yer orijinal blokları görülebilen kutsal yol ile alevlerin etrafındaki bir takım yapıların temellerini görmek mümkündür. İç duvarları yer yer freskolarla süslüüBizans Kilisesiüise alandaki en anıtsal kalıntıdır.

Olympos Antik Çağ

Antik çağda toplam 19 dağüOlimposüismini taşımıştır (eski Yunanca'da ve bağlı kaynaklardaüOlympos,üLatince'de ve bağlı kaynaklardaüOlympus). Bunlardan bazıları,

  • Olimpos Dağı,üEski Yunan Mitolojisi'nde tanrıların oturduğu kabul edilen ve 2919 m. yükseklikleüYunanistan'ın en yüksek zirvesini oluşturanüTeselyaübölgesindeki dağ,
  • Mysia Olimpos Dağıü(Uludağ),üBursa'da, antik çağdaüMysiaüOlimposu olarak da anılmış olan veüMarmara Bölgesi'nin en yüksek zirvesini oluşturan dağ,
  • Paphlagonia Olimpos Dağıü(Arıt Dağı), Antik çağda ve 19. yüzyıl Batılı gezginleri tarafındanüPaphlagoniaüOlimpos'u olarak anılan bu dağ,üBartınümerkezi doğusunda, il merkezi ileüArıtübeldesi arasındakiüArıt Dağı'na denk düşmektedir.
  • Olimpos Köyü,üAntalya'da antik kent kalıntıları bulunan bir vadi ve aynı zamanda tatil yöresi,
  • Olimpos Tepesi (Kıbrıs),üKıbrısüadasının 1952 m. ile en yüksek zirvesini oluşturan dağ,
  • Tahtalı Dağı, Batı Toroslar'da,üBey Dağlarıügurubunun içinde,üTeke Yarımadası'ndaüBeydağları Milli Parkıüsınırları içinde yer alan dağ. Antik çağda bu dağın adı Olympos'tur.

Bu tarihi isimden esinlenerek,üABD'de iki dağa veüMars'ta bir dağa aynı isim verilmiştir.

Olympos Yunanca bir kelime olmadığına dair varsayımlar da bulunmaktadır. Bu adın kaynağı ve anlamı tam anlamıyla bilinmese de eski Anadolu dillerinden geldiği ve çoğunlukla "yüksek dağ" anlamını taşıdığı anlaşılmaktadır.Gökyüzündeki bulutlara kadar doruğu uzanan ve tanrıların yerleşim edindiği inancı Sümerlerden Yunan'a girmişti.

Foto Muhabiri: Tunahan ERTAN

1. Caretta Carettalar İle Denizi Paylaşın

Berrak, masmavi ve buz gibi suyu, dağın siperlediğ plajı ile Olimpos Plajı cırcır böceklerinin sesiyle resmen insan ruhu arındırsın diye yaratılmış. Sahilin bir diğer müdavimleri de caretta carettalar. üNesli tükenmekte olan bu minnoşları korumak için hassasiyet göstermeniz gereken birkaç konu var:

–üCarettaların var olmasına izin verin. Caretta yumurtaları 2 ay kumun altında gömülü kalıyor ve gelişimlerini tamamlayınca bir gece pıtı pıtı çıkıveriyorlar. Taşın altına gömülü yumurtalara zarar vermemek için sahilde şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Sizin de onların yaşam alanına aynı saygıyı göstermeniz çok önemli. Çocuğunuzun kumu eşelemesine izin vermeyin, köpeğiniz varsa lütfen mukayyet olun, yere şemsiye, kürek türevi şeyler lütfen saplamayın.

–üGece sahilde vakit geçirecekseniz;üçok sesli konuşmamalı veya yüksek seste müzik dinlememeli, onların korkmasına sebebiyet verecek ışık yaymamalısınız. Ayrıca bunlar bebek carettaların yön duygularını bozabiliyor ve denize kavuşamamalarına sebep olabiliyor.

Arabayla sahile girmek yasak, hatta bu yüzden otoparklar genelde sahilin giriş kısımlarında oluyor. Yine de belki göremezseniz diye buraya da yazıyoruz; arabayla sahile girmemelisiniz.

–üTesis yok.üBeach Club tarzı işletmeler veya üstünüzü değiştirebileceğiniz yerler de yok. Tamamen doğal olan bir yapıya sahip. Suyu kum değil taş, bu yüzden suyun berraklığı hep aynı muazzamlıkta kalıyor. Biz giderken yanımızda şemsiye, katlanır sandalye, katlanır mini masa ve deniz ayakkabısı aldık. Eğer araçla gitmeyi düşünüyorsanız siz de bizim gibi baya hazırlıklı gidebilirsiniz.

–üOlimpos Plajına Giriş Ücreti:üDenize sıfır konaklama yeri olmadığından plaja kaldığınız yere göre 5 – 10 dakika yürümeniz gerekiyor. Plaja giderken antik kentin içinden geçmeniz gerektiğinden bilet alarak girebiliyorsunuz. Bizim tavsiyemiz 20 liraya tek girişlik bilet almak yerine 7,5 TL’ye 10 girişlik kart almanız. Aracınız varsa müzeye girerken hemen sağ tarafta otopark da bulunuyor, 5 lira vererek 24 saat boyunca yararlanabiliyorsunuz.

2. Üşenmeyin, Adrasan’a Da Mutlaka Gidin

Bir de Olimpos’tan arabayla 20-25 dakika uzaklıktaüAdrasan Plajıüvar. Antalya’dan ise otogardan veya havaalanından ayarlanan otobüsler mevcut, yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor. Sahil boyunca konaklayabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz, oturup güzel vakit geçirebileceğiniz oteller ve cafeler var. Adrasan plajı, Olimpos plajının aksine tamamen kumdan oluşan bir plaj. Şemsiye ve şezlonglar 5 TL karşılığında kiralanıyor. Ayrıca eğlenceli vakit geçirmek için yapabileceğiniz su sporları da sahilin tam ortasında sizi bekliyor.

3. Kano Kiralayıp Kayalıkların Gizemlerini Keşfedinü

Kanoya binmek hem rahat hem de eğlenceli bir aktivite! Yanlız buranın güneşini hiç hafife almayın, yarım saaatte adamı ıstakoz ediyor. Olimpos plajında Yarım saati 20 TL. Sıra oluyor ancak çok hızlı ilerliyor. Kayalıkların kenarından biraz devam edip ilerlerseniz ufak bir mağara tipi oyukla karşılaşırsınız. Orada fotoğraf çekebilir, suyun içindeki pembe kayalarını yakından inceleyebilirsiniz.

4. Olympos Antik Kenti’ni Gezin

Sahile giderken sağınızda ve solunuzda gördüğünüz kalıntıları sakin antik kentin tamamı sanmayın! Çünkü hem sol hem de sağ tarafınızın arkaları kocaman bir şehir! Antik Likya medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olup deniz ticaretinde oldukça önemli bir yere sahipmiş. Hatta Olimpos Limanı korsan yatağı olarak bilinirmiş, çünkü Kilikyalı korsanların lideri Zeniketes bu şehri üs olarak kullanmış. M.S. 43’te kesin anlamda Roma Egemenliği’nin başlangıcı olmuş. Yine de tekrar korsan saldırılarından kurtulamamış ve Osmanlı’nın deniz üstünlüğüne kadar bu şekilde devam etmiş. Buradan akan nehir, şehri ikiye böldüğünden bir kanal içine alınarak iskele olarak kullanılmış ve bir köprü yapılmış.

Şehir Kuzey ve Güney Nekropol olarak ikiye ayrılmış

Kuzey kısmında 113 mezar tespit edilmiş. İlginç olan o ki Kuzey Nekropol’de mezarlar aralıklı ve konumlandırmaya önem verilmeden yapılırken Güney’de tam tersi olmuş. Üstelik Kuzey Nekropol’de dönemin önde gelen aileleri yaşarmış. Antimachos ve ailesine ait lahit ile Kaptan Eudomus’un lahdi de Kuzey Bölgesinde bulunuyor.

Zamanında bu kentte yaşayanlar tapınak, hamam, kilise, tiyatro, surlar ve geniş caddeler yapmışlar. Bunlara dayanarak kentte yoğun bir mimari inşa varmış diyebilirim zaten bunu kalıntılardan da anlayabilirsiniz ancak günümüze azı gelebilmiş. Bu yüzden Olympos Antik Kenti Kazı Ekibi tarafından sağlamlaştırma çalışmaları hala devam ediyor. Bize sorarsanız bir gün plaja 1 saat erken giderek rahatça tüm kenti gezebilirsiniz.

Olympos Antik Kenti giriş ücreti, açılış kapanış saatleri

15 Nisan- 2 Ekim arasında açılış saati 08:00, kapanış saati de 19:00.
3 Ekim- 14 Nisan arasında açılış saati 08:00, kapanış saati de 17:00.
Giriş 20 TL ancak Olimpos Plajında anlattığım gibi tek giriş için 20 TL vermek yerine 7.5 liraya 10 girişlik kart alarak hem müze için hem de sahil için kullanabilirsiniz.

5. Gece Tanrıların Hiç Sönmeyen AteşiüYanartaş’a Çıkınü

Böyle kayaların sömine gibi yandığına bakmayın, aslında içinden ateş değil, doğal bir gaz çıkıyor. Tahmin edersiniz ki en popüler şey bir çakmak çakmak. Geceleri mum gibi yanan kayalar çok güzel oluyor. Tabii hal bu olunca efsanesiz olmaz. En meşhur efsanesi şöyle; Likya kralı,üBellerophontesüisimli bir gence ağzındanüalevler çıkartan Khimera adlı canavarı öldürme görevini veriyor..üBellerophontesüise kanatlı atı Pegasus’la canavara saldırıyor. Aralarında öyle zor bir çarpışma yaşanıyor ki Khimera sonundaütoprağa gömülüyor ve ondan sadece ağzından çıkanüalevler kalıyor. İşte toprağa gömüldüğü yer ve çıkan bu alevler aslında bizim Yanartaş olduğu kabul ediliyor. Tabii bu sadece işin efsanevi boyutu, gerçek ise ortaya çıkan bir gaz sızıntısı.

Yanartaş’a gelmek için aslında en iyi zaman günbatımına yakın olan saatler. Çünkü o saatlerde etraftaki manzarayı da keyifle izleyebilirsiniz. Ama bizim tavsiyemiz gece de bir görmeniz çünkü yarattığı etki inanılmaz. Buradaki en güzel şeylerden biri ise yıldızlar! Kafanızı gökyüzüne kaldırıp baktığınız anda size bakan milyonlarca yıldız görebiliyorsunuz çünkü hiçbir ışıklandırma yok. Biz gelirken yanımıza şarap ve marshmallow aldık. Yanan ateşte marshmallow’ları ısıtıp yıldızların altında şarabımızla beraber afiyetle yedik-içtik. Yine de her şey ne kadar güzel olsa da akreplere biraz dikkat etmek gerekiyor.

Yanartaş’a Ulaşım

İşin diğer önemli kısmı da ulaşım. Siz siz olun kimselere inanıp aldanıp yürümeye kalkmayın! Biz o hatayı yaptık ve yürümeye başladık. Üstelik Olimpos’tan Normal şartlarda Çıralı’dan 4 kilometre yani yarım saat yürüme mesafesinde, Olimpos’tan ise bir buçuk saat kadar uzaklıkta. Ama bunlara hiç gerek yok çünkü hem yollar çok ıssız ve karanlık (gece gidecekler için) hem de zaten tüm konaklama alanlarının önünden akşam saat 9da servis varmış. Kendi tabiriyle görev aşkı ile yanıp tutuşan Dursun Abi bu günler için var.( 05322374000). Gidiş-dönüş, tırmanış için fener ve giriş ücreti dahil her şey 30 TL. Tırmanış dedim çünkü Yanartaş’a ulaşmak için yaklaşık yarım saat kadar tırmanmanız gerek. İşin bu kısmı da bir nevi zafere giden yol aslında. Bu tırmanışı yapmak ve sonucunda o atmosferi yaşamak insanın ruhunu ve hissiyatlarını zenginleştiriyor. O yüzden ayakkabı seçimini de çok rahat olandan yana yapın, ne olur ne olmaz diye fener mutlaka yanınıza alın deriz.

6. Tekne Turu Yapın

Buraları denizden gezmek şüphesiz işin içine günübirlikçiler girince tabi üoluyor. Haliyle bütçesi el verene tavsiyemiz kendilerine özel tekne turu yaptırmaları ama babamız Ali Koç değil diye tekne turundan mahrum kalmayacağız tabi. Tekne turları genelde Cuma ve Cumartesi günleri yapılıyor. Birden fazla tur firması var, dolayısı ile saatleri ve fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Kaldığınız yere de danışmanızı öneririz, bazen pansiyonlar/ oteller de tekne işletiyor olabiliyor ve fiyatlarda yardımcı olabiliyorlar.

Adrasan’dan ve Olimpos’tan olmak üzere turlar 2 farkı noktadan hareket ediyor. Olimpos’tan kalkan tekne turları; diğer turlara göre daha az koy geziyor. Adrasan’dan kalkan tekne turları ise, Adrasan Yat Limanı’ndan kalkıyor ve Suluada, Akseki Koyu, Sazak Koyu, Korsan Koyu gibi birçok koyu keşfe çıkılıyor. Bu koylardan oluşan iki farklı tur seçeneği mevcut, dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Biz gitmedik, o yüzden iyi kötü diyemiyoruz ama en popüleri Yusuf Kaptan’ın Suluada teknesi ile yaptığı turlar. Üstelik aracınız yoksa ve Olimpos’ta konaklıyorsanız tekneye ulaşım da sağlıyor.

üİletişim:üSuluada Teknesi Adrasan Yat Limanı Adrasan,üTel:ü0 536 864 23 62

7. Olimpos Gecelerinde Tekneyle Mehtap Turu

Gece sevdiceğinizle ya da Jack Daniels ile ay ışığında tekne turu diyoruz. Romantizmden (ya da sıcaklardan) henüz eriyip buharlaşmadıysanız, öldürücü darbeyi işte mehtap turlarının yapması garanti. üKatılmak isterseniz bir gün önceden haber veriyorsunuz. İster iki kişi, isterseniz grup olarak ayarlayıp isteğinize bağlı olarak iki veya daha fazla saat yıldızların altında dalga sesleriyle bu bölgenin gece güzelliği ile tanışabilirsiniz. Yine Yusuf Kaptan bu hizmeti de veriyor. Fiyat: 300 TL. Biz katılmadık, gidenler fikirlerini herkesin faydalanması için yorumlarsa paylaşırsa çok seviniriz.

8. El Yapımı Ürünler Satan Tezgahlara Ve Atölyelere Bakının


Olimpos, el yapımı ev dekorasyon ürünleri ve takıların olduğu çeşitli tezgahlarıyla veüminik dükkanlarıyla ünlü. Çok orijinal parçalar bulabilirsiniz. Mutlaka göz atın.

Atölye Duende

Çok tatlı, güler yüzlü ve ilgili bir sahibi olan bu yer cam ve ağaçtan yapılma bileklikler, magnetler, kolyeler, minik ev eşyaları yani aklınıza gelebilecek her şeyi içinde barındırıyor. Gerçek tarçından kolye, zeytin ağacından bileklik bile gördüm! üÜstelik her şeyi tek başına sahibi yapıyor! El emeği olmayan tek bir parça bulmanız mümkün değil.Deep Green Bungalows ile Cafe Cactus arasında.

9. Olimpos’un Simgesi Kadir’in Ağaç Evleri

Kadir Bey ile tanışmıyoruz, ama Kadir Bey’in Olimpos’u Olimpos yapan kişi olduğu tartışma götürmez. Ağaç evlerden oluşan muhteşem kompleksi sayesinde Olimpos ünlendi, Antalya’nın güzel binbir noktasından birisi olmaktan çıkıp, bohem, alternatif übir yer oldu. Kalmasanız bile buradaki ruhtan yudumlamaya akşam kesin uğramalısınız.

10. Olimpos’ta Trekking

Trekking buraya en yakışan sporlardan biri ama yazın deli sıcaklarında önermiyoruz. Eğer trekking yapmak isterseniz Adrasan-Olimpos Likya Yolu günübirlik yapılabilir, kendisi Likya Yolunun yaklaşık 13 kilometre kadar bir parçasını oluşturmaktadır. Adrasan’da başlayıp, Musa Dağı, Adrasan Ovasını aşarak Olimpos’ta son buluyor. Konakladığınız yere göre trekking gruplarına katılabilir, farklı parkurlar seçebilirsiniz. Çünkü her tesisin veya trekking kulüplerinin rotaları değişiklik gösteriyor. Bizim tavsiyemiz trekking yapmak isterseniz kaldığınız yerden bilgi istemeniz yönünde.

11. Olimpos’ta Kaya Tırmanışıü

Tırmanış için Olimpos civarında birçok tırmanış rotası bulunuyor. Eğer tırmanışa meraklıysanız bu etkinliği yapabileceğiniz bir sürü doğa kulübü mevcut. En bilindiklerinden Kadir’s Tree Houses’ın Olimpos Rock Climbing’i söyleyebiliriz. (Yine kaldığınız yere göre değişebilir.) Burada hem tırmanış için gerekli malzemeleri hem de her kademedeki tırmanışçılar için farklı rotaları bulmanız mümkün. Ücreti de bu tırmanış rotalarına ve kişi sayılarına göre değişiyor. Detaylı Bilgi için: www.olymposrockclimbing.com

12. Dalış

Dalış için de tercih edebileceğiniz çoğu yer mevcut. Ama yine en eskilerden olan Kadir’s Tree Houses’ın bu spor için de içinde barındırdığı bir merkez mevcut. Dalış teknesi Adrasan’da bulunuyor ve gerekli bütün ekipmanlar teknede sizi bekliyor. Dalış sezonunu 23 Nisan ile 31 Ekim tarihleri arasında yapıyorlar, sabah ve akşam olarak günde sadece 2 kere dalışa gidiyorlar. Detaylı Bilgi için: olymposdiving.com.

Unutmayın; dalış için Türkiye’nin en iyi yeri olarak bilinen Kaş da Antalya sınırlarında.üKaş’ta Tüplü Dalışüyazımızda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

13. Bisiklet veya ATV Kiralama

Olimpos’ta konaklama yerlerinden Kadir’s Tree House’ı geçince hemen solda Olimposquad Safari’den ister bisiklet ister ATV kiralayarak, isterseniz de onların oluşturduğu turlara katılarak bu bölgeyi keşfedebilirsiniz. Bisiklet: 1,5 saati 10 TL, 3 saati 15 TL, tüm gün (24 saati) ise 30 Tl. ATV: Tek kişi 70 TL, 2 kişi 90 TL. (2-2buçuk saat sürüyor.)
instagram: olymposquadsafariüü? üYukarıdaki haritadaü10ünumara ile işaretli yer.

14. Tahtalı Dağı Paraşüt

Eğer yolunuz bu taraflara düşer ve teleferikle Tahtalı Dağ’ının da zirvesine çıkma şansınız olursa Escape Adventures adlı şirket dağın zirvesindeki tesiste gökyüzünde süzülmek isteyenleri bekliyor olacak. Çünkü verdikleri yamaç paraşütü hizmetiyle Antalya’nın her güzelliğini tek bir karede görebilme imkanınız var. Ayrıca Tahtalı’dan yapılan uçuşların başka bir özelliği de yamaç paraşütündeki en yüksek uçuş olması! Bu deneyimi yaşarken de sahip olmanız gereken en ufak bir tecrübeye gerek yok zira pilotların hepsi Türk Milli Takımı pilotu olmakla beraber, uzmanlar. Yani size sadece süzülmenin keyfini yaşamak ve eşsiz manzarayı izlemek kalıyor. Tabi hiçbir şey o kadar kolay değil, bunu yapmak için de göz önünde olması gereken bazı şartlar var. Biraz onlardan bahsedeceğim;

-Öncelikle yaş, ağırlık ve boy sınırlamaları var. En az 5 yaşında olmak, erkeklerde 110; kadınlar da ise en fazla 90 kilo olmak ve boyunuzun da 2 metreyi geçmemesi gerekiyor.

-Kalp rahatsızlığınız, solunum hastalığınız, epilepsi sorununuz varsa veya hamileyseniz uçuş maalesef uygun olamıyor.

-Uygun koşu ayakkabılar dışında gerekli her şey şirket tarafından sağlanıyor ve uçuş esnasında yanınıza kamera ve telefon alabiliyorsunuz. Ancak belirtmekte fayda var, özel herhangi bir eşyanızı uçuş sırasında kaybederseniz şirket sorumluluk kabul etmiyor.

Her şey iyi güzel de uçuş ne kadar sürecek derseniz de hiçbir garantisi yok, havaya ve sizin ağırlığınıza göre süre değişebiliyor. 75 kiloda olan bir kişi hava şartları da uygunsa 35 dakika kadar uçabiliyormuş, maximum uçuş süresi de 60 dakikaymış. Ücreti 450 TL. Kendilerinin de belirttiği gibi böyle bir deneyimi yaşamak isterseniz tatilinizin son gününe bırakmayın deriz çünkü hava durumuna göre kalkış saatiniz değişebilir. Ayrıca rezervasyon da yaptırmanız gerekiyor. İnişler Tekirova Plajı’na gerçekleştiriliyor ama garantisi olmamakla beraber grup olarak uçanlar için eğer grubun tamamı da aynı otelde kalıyorsa otelin plajına iniş yapabiliyorlarmış. Teleferik saatlerine göre uçuş ve iniş saatleri de sitelerinde mevcut.ü

15. Teleferikle Tahtalı Dağı’na Çıkıp Manzaraya Doyun


Hiç teleferiği işleten 600 ağaç katledip, dağın tepesini törpüleyen vicdansızlara para kazandırmak istemiyoruz ama yok da varsayamayacağımız için istemeye istemeye yazıyoruz bu maddeyi. Biz hakkında bilgi veriyoruz ama konuyu da sizin vicdanınıza havale ediyoruz.

Tahtalı Teleferik ulaşım, ücret bilgileri ve çalışma saatleri

Ulaşım, için kendi transfer servisleri var. Günlük olarak Beldibi, Göynük, Kemer, Kiriş, Çamyuva ve Tekirova’dan itibaren, Çarşamba ve Cumartesi günleri de Kundu ve Antalya’dan bu hizmeti sunuyorlar. Bunun dışında da genel ulaşım aracıyla gelenler için saat 10:00 ile 17:00 arasında saatte bir anayoldan alt istasyona kadar ulaşım servisi sunuyorlar.

Antalya’nın güney sahillerindeüPhaselis’ten sonra ikinci önemli liman kentiüolan Olympos tatil beldesinde vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uymadan maskesiz oturuyor!

Foto muhabiri: Tunahan ERTAN

Olympos Antik KentiüAntalya'nın batısındaüKumlucaüİlçesi sınırları içerisinde yer alan önemli liman kentidir. Olimpos'ta tatile giden vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uymuyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona salgınıyla uğraşılan bu yılda, oteller tatilciler için ne gibi önlemler alıyor? Oda-ev kiralamak istemeyenlere tekne, karavan ya da kamp tatili iyi bir seçenek olur mu? Deniz suyundan virüs kapar mıyız? Havlumuzu şezlonga serebilir miyiz? Peki insanlar kaldırılan yasakların ardından gittikleri tatil yerlerinde ne gibi önlemler alıyor? Bir çok vatandaş korona vaka sayısının azalmasından sonra tedbirleri elden bırakarak maskesiz dolaşmaya, sosyal mesafe kurallarına bir arada oturmaya devam ediyor. Sahil kesimlerinde gruplar halinde oturan vatandaşların hiç birinde maske yok.

Tedbirleri elden bırakmamak için yapılan uyarılara dikkat edilmiyor!

Foto Muhabiri: Tunahan ERTAN

Tüm dünyayı etkisine altına alan korona virüs salgınının ardından tatil yapmayı özleyen bir çok vatandaş yazın gelmesi ile tatil yapmaya gitti. Korona gündeminin sakinleşmesi ile tedbirler eskisi kadar dikkate alınmıyor. Olimpos'ta tedbirlerin elden bırakılmaması amaçlı koyulan tabelalar vatandaşlar tarafından önemsenmedi.

Vaka sayısı artmaya devam ediyor! Vatandaşlar maskesiz dolaşmaya ve mesafe kurallarına uymadan gezmeye devam ediyor!

Foto Muhabiri: Tunahan ERTAN

Günden güne artan vaka sayıları ve virüsün yayılma sebepleri arasında bir çok vatandaşın virüsü eskisi kadar önemsememesi vaka sayısının artmasına sebep olan en büyük nedenlerden biri. Maskesiz dolaşmanın cezası olduğu halde vatandaşlar tatillerini sosyal mesafeyi korumadan yapmaya devam ediyor.

Kaynak: EHA