İğneden korkan insanların en çok merak ettiği konulardan birisi iğnelerin hepsi neden kola yapılmaz. Çünkü iğnenin vücudun hangi bölgesine yapılacağını belirleyen, enjekte edilecek olan maddenin içeriğidir. Yani bi penisilin kola değil kalçadan vurulmak zorundadır. Madde damar yolu ile enjekte edilmeli ve kan dolaşımına hızla giriş yapılması istenen ilaçlardan ise kol’dan, bunun dışında madde kas içerisine enjekte edilmeli ise basen’den verilir.
Enjeksiyon Tipleri
Enjeksiyon tiplerini dört ana başlık altında toplayabiliriz.
- Damardan uygulanan enjeksiyonlar. Buna intravenöz enjeksiyon denmektedir
- Kasların içine enjeksiyonlar.
- Yağlara ve kollajen tabakaya uygulanan enjeksiyonlar.
- Bunların dışında eklemler, kemik iliği ve göz gibi uygulamanın çok daha zor olduğu bazı bölgelere de enjeksiyon uygulanabilir.
Kalçadan yapılan iğne nasıl etki eder
Kas içi enjeksiyon sağlık çalışanları için kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir. Ancak uygun yapılmadığı durumlarda ise hastada bazı ciddi komplikasyonlara da sebep olabilmektedir.
Bu komplikasyonların başlıcaları ise, sinirlerin tahrişi, enjeksiyon yerinde iltihap oluşumu, hematom oluşumu ve ağrıdır.
Adele içi (kas içi) enjeksiyon, sadece kalçadan değil, baldır veya kol kaslarından da yapılabilir.
Kas içii enjeksiyon yetişkinlerde ve 3 yaş ve üstüü çocuklarda en çok dorsogluteal bölgeden(Arka Kalça Bölgesi) yapılmaktadır bu bölüm ayrıcaüükalçanın dışa dönük üst kısmı olarak da belirtilebilir.Bu kısımda; damarlar daha azdır. Ayrıca siyatik sinir denen büyük bir sinir bu bölgede bulunur.
İlacın tamamı hastaya verildikten sonra, alkollü pamukla ovma işlemi uygulanır. Bu sayede enjekte edilen ilaç, vücuda daha kısa sürede yayılır.