Elbette neyi nasıl sürmeniz gerektiğini kimse söyleyemez. Lakin makyaj artistlerinin elinden çıkmış üzere görünen makyajları seviyor ve gelecekte fotoğraflara bakarken "ne yapmışım o denli?" demek istemiyorsanız, işin ehlii olana kadar uzak durmanızın yararlı olduğu makyaj uygulamalarını sıralıyoruz.

1. Baking

Dünyaca ünlü yıldızlar bile baking kurbanı olabiliyorken, şayet bu hususta denemeleriniz yoksa ve kendinize güvenmiyorsanız; pudrayı güzelce ve gereğince dağıtamamamız çok muhtemel. Onun yerine pudraya değdirdiğiniz bir fırçayla hafif tampon harekelerle sabitleme yapabilirsiniz.

2. Kontürleme

Yüz tipinizi çok düzgün tanıdığınızı düşünmüyorsanız, dümdüz çizgiler çekme konusunda güzel değilseniz hiç kontür yapmamak daha uygun. Dalgalı bir görünüm yahut çok eserle olduğundan daha berbat görünmek de mümkün.

3. Üçgen kapatıcı

Cildin kendi tonundan çok daha açık renkte bir kapatıcıyı üçgen halinde sürmek dopru kabul edilse de, birkaç yıl öncesine kadar bu türlü bir şey yoktu. Hakikat uygulamazsanız bu uygulama gözlerinizi aşağı çekebilir ve fotoğraflarda makûs çıkabilir. Gerçek olan cilde yakın tonlarda bir kapatıcıyı göze çok yakın olmayacak, yanakla birleştiği çizgiyi dolduracak biçimde uygulamaktır.

4. Kapatıcıyı süngerle uygulama

Makyaj süngerleri hayatımızda kalıcı oldu. İzsiz ve hafif uygulama sağlamaları nedeniyle vazgeçilmez olsalar da, kapatıcı uygulamada her vakit başarılı değiller. Göze yakın bölgede topaklanma yaşamak yahut kapatıcıyı süpürmek istemiyorsanız evvel âlâ bir kapatıcı fırçasıyla dağıtıp, daha sonra fırçayla cilde oturtabilirsiniz.

5. Krem allık

Çok moda olan krem allıklar ekseriyetle parmakla uygulanıp yeniden parmaklarla yahut fırça ile dağıtılıyor. Krem allıklar sürüldüğü üzere sabitlendiği ve düzgün dağıtması sıkıntı olduğu için herkese nazaran değil. Dalgalı bir görünüm oluşması çok yaygın. Ayrıyeten ağır oldukları için sizi boya küpüne de çevirebilir.

6. Farla gölgeleme

Tek renk farların uygulaması, karıştırması kolay. Lakin birkaç farklı tonda farla gölgeleme yapmak istiyorsanız farları birbiriyle çok âlâ halde karıştırmalısınız. Bu süreç çok kolay değil, el hüneri ve vakit istiyor.

7. Göz altına, içine kalem çekme

Bir devir çok moda olan bu uygulamayı hala bilhassa profesyonel makyaj uygulamalarında görüyoruz. Göz altı riskli bir bölge, kalem yerine yumuşak tonda bir far sürüp dağıtmak da istenen derin imgeyi verecektir.

8. Kat kat rimel

Uzmanlar bu işi düzgün başarıyor olabilir, halbuki çoğumuz için ikinci kat bile birbirine yapışan, topaklanan kirpikler demek. Alt kirpiklerde durum daha da vahim oluyor. Tek katta kâfi bir tesir veren düzgün bir rimel bulmak lazım.

9. Eyeliner

Herkes kusursuz eyeliner çekecek diye bir kural yok; fakat aslında herkese nazaran bir eyeliner çeşidi ve metodu var. İncecik, yumuşak uçlu, çok ıslak likit eyeliner ile muvaffakiyete ulaşmak herkes için kolay değil. Keçeli uçlu yahut jel eyeliner ile başlayıp bol alıştırma ile jilet üzere eyeliner çekebilirsiniz.

10. Kaşların başlangıç noktası ve üstünü boyama

En sık yapılan makyaj yanlışlarından biri. Kaşlar kalınlaştırılmak için üst kısmından da çizgi çekiliyor, simetrik olmaları için başlangıç kısmı de dolduruluyor. Halbuki ortaya bir facia çıkıyor. Kaş doldurulmaya ortasına yakın bir noktadan başlanmalı ve kaş üstüne çok çıkılmamalı.

11. Dudakları taşırarak doldurma

Düzgünce, dudak kalemiyle ve dudağın yalnızca bir milimetre dışından yapıldığında çok hoş durabilen bu uygulama, düzgün sınır çizilmediği ve abartıldığı durumlarda vahim görünebiliyor.

12. Koyu renk ruj

Açık renk, dudak tonuna yakın ve yalnızca biraz renk verme hedefinde olan kremsi rujlar; amatör makyajseverler için en ideali. Koyu rujları fırçayla dahi kusursuz uygulamak sıkıntı. Dudaktaki rastgele bir kusur, kuruluk kolaylıkla ortaya çıkabiliyor.