Ekonomi

KYK Borcu icralık olunca ne olur? KYK borcu icralık olur mu

Abone Ol

KYK Borcu icralık olur mu, icralık olursa ne olur hepsine yazımızda değindik. Üniversite okuyan birçok kişi, KYK kredisini kullanmıştır. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan kredi imkanı, okulun bitmesinden iki yıl sonra geri ödenmesi isteniyor. Milyonlarca vatandaş, KYK borçlarını ödemekte zorlanırken, gecikme zammı ile de karşı karşıya kalıyor. KYK Borcu icralık olunca ne olur hepsine aşağıdan erişebilirsiniz.

Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan yasa ile KYK borçları da dahil birçok vergi borcuna taksitlendirme fırsatı gelmişti. KYK borç yapılandırma süresi, 31 Ekim tarihine kadar uzatıldı. Peki, KYK borcu ödenmezse ne olur? KYK borcuna icra geliyor mu? İşte KYK ile ilgili tüm detaylar…

KYK Borcu icralık olunca ne olur

KYK BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Öğrencilerin, borçlarını kredi alımları sonlandığı tarihten iki yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artışının ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu yüzden geciken borç, alınan kredinin 3 katına çıkabiliyor.

KYK BORCUNA İCRA GELİR Mİ?

Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar. Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.

KYK borcu ödenmezse ilk etapta borç Vergi Dairesi'ne intikal ediyor, yine ödenmemesi durumunda icra işlemi başlatılıyor. KYK öğrenim kredisi borcu olan vatandaşlar, vergi borcu yapılandırma dönemlerinde borçlarını yapılandırabiliyor.

Yazımızın devamını okumadan önce Türkiye’de En İyi Üniversiteler hangileri merak etmiyor musun?

KYK Öğrenim Kredisini Ödeyemeyenler için İcra Takibi Başlar mı?

KYK Ögrenim Kredisini Zamanında yatıramayanlar ne yapacak? KYK Öğrenim Kredisini Ödeyemeyenlerin Durumu Ne Olacak? İşte KYK'dan yapılan resmi açıklama;

Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Kuruluş Kanunu'nun 17. maddesinde, "Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir seneliği, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır. Bu tarihten itibaren borç 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre mal sandıklarınca tahsil olunarak kuruma ödenir" hükmünün yer alıyor.

Borçlarını zamanında ödemeyen veya işsizlik nedeniyle erteleme talebinde bulunmayan borçluların, bu madde gereğince Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilir.Peki ödenmeyen borçlar için icra takibi yapılır mı?

İcra takibine alınan borçlular kurumdan erteleme talebinde bulunan işsiz borçlular değil, halen bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan, erteleme talebinde bulunmayan ve borçlarını zamanında ödemeyen borçluları kapsamaktadır.Ayrıca KYK'dan yapılan açıklamada; KYK Borcu icralık olunca ne olur aşağıda değindik.

KYK Borcu icralık olunca ne olur

"Kredi ödemelerinin öğrenim süreleri sonunda erkek öğrenciler için 2 yıl, kız öğrenciler için ise herhangi bir yerde sigortalı olarak işe başladıktan sonra yapılacağına" dair yanlış ifadelere de yer verildiği kaydedilen açıklamada, "Uygulamada kız veya erkek öğrenci ayrımı kesinlikle yapılmamakta olup, bütün öğrenciler okulun normal eğitim süresi bitiminden iki yıl sonra kredi borçlarını ödemeye başlarlar. Ancak borçlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrenciler herhangi bir yerde sigortalı olarak işe başladıkları tarihe kadar kuruma dilekçeyle başvuruda bulunmaları halinde borçlarını süre kısıtlaması olmadan erteleme hakkına sahiptir" denildi.

Kyk borcu ne kadar ertelenebilir?

Yüksek öğretim eğitimi süresince Kyk öğrenim ve katkı kredisi alan Öğrenciler üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra başlayan kredi geri ödemesini, iş bulamadığı için 1 yıl erteleme yapıldıktan sonraki yıl hala iş bulamamışsa ödemelerini 1 yıl daha uzatma talep ettiklerinde kyk kredi ödemeleri ertelenecektir.

KYK Borç yapılandırma nasıl yapılır?

KYK kredi borcu olanlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden ya da e-Devlet üzerinden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapılabiliyor.