Ekonomi

Konkordato Nedir? Konkordato Süreci Nasıl işler?

Abone Ol

Konkordato Nedir?

Konkordato Nedir? Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olması sebebiyle ödeyemeyeceği borçlarını, alacaklılara belli bir zaman sonra ve anlaşılmış belli bir plana göre ödeyeceğini içeren, bu planın gerçekleşmesi için de borçluyu yasal takiplere karşı koruma altına alan mahkemece onaylanmış anlaşmalara konkordato denir. Konkordato anlamı nedir

Konkordato Nedir?

Konkordatonun Türkçe karşılığı iflas anlaşması olarak çevrilmiştir. Ancak bu çeviriüyanlıştır.üÇünkü konkordato taliplisi bu süreç sayesinde iflas etmekten kurtulabilmektedir. Ayrıca konkordato ile birlikte alacaklılar, borçlunun icra ve iflası sonucunda alacakları paradanüdaha fazlasınıüborçludan alabilmektedirler. Borçlunun mallarının satılması sonucunda alacaklılar alacaklarının tamamını alamayabilmektedirler. Konkordato ile bunun mümkün olma ihtimali doğmaktadır. Ayrıca bu anlaşma sadece tacirler özgü bir konu değildir.

Konkordato Ne İşe Yarar?

Bu süreç özellikle alacaklılar için önemlidir. Çünkü borçlarını ödeyemeyecek bir kişinin iflası onlara pek bir şey kazandırmaz. Kazandırsa bile bu kazanç alacaklarının tamamını karşılamayacak miktarda olacaktır.

Borçlu derki; Eğer siz mal varlığımı satarsanız alacağınız paranın örneğin %50’ sini alabileceksiniz. Gelin siz konkordato teklifimi kabul edin, bana “devlet denetiminde” belli bir zaman verin ve bu zaman içerisinde bana hiç dokunmayın bende size bu sürecin sonunda örneğin %75 ödeme yapacağım der. Bu yaptığı teklife konkordato teklifi denir. Konkordato ile hem alacaklı hem de borçlu kişi bu çıkmazdan daha karlı çıkabilmektedir. Konkordato Nedir

Eğer alacaklılar belli süreç sonunda bu teklifi kabul ederse konkordato teklifi kabul edilmiş olur. Kabul edilmezse alacaklılar ister haciz yolun isterse iflas yoluna giderler.

Konkordato Çeşitleri

Konkordato teklifi 3 türlüdür. Bunlar,

  • Tenzilat Konkordatosu

Borçlunun konkordato süreci sonunda alacaklılarına ödemeyi planladığı net değerin belirtildiği konkordato türüdür. Örneğin; borçlu derki, bu süreç sonunda size borcumun %75’ ini ödeyeceğim.

  • Vade Konkordatosu

Borçlunun konkordato süreci sonunda alacaklılarına olan ödemesinin vade ile gerçekleşeceğini ifade ettiği konkordato türüdür. Örneğin; borçlu derki, borcumu süreç sonunda 12 ayda ödeyeceğim.

  • Karma Konkordato

Tenzilat konkordatosu ve vade konkordatosunun her ikisinin de özelliklerini taşıyan konkordato türüdür.

Konkordato Süreci

Konkordato anlaşması bir süreç ile açıklanmaktadır. Bu süreçte her bir aşama konkordato anlaşmasının geçerli olması açısından oldukça önemlidir. Konkordato süreci detaylarını aşağıda sizler için hazırladık. Konkordato Nedir

Konkordato Başvuru Aşaması

Konkordato süreci başvuru ile başlar. Herhangi borçlunun veya alacaklının isteği ile de başlayabilir. Borçlunun burada tüccar olmasına gerek yoktur. Konkordato başvurusu Asliye Ticaret Mahkemesine yapılır. Konkordato Nedir

Konkordato Başvurusu Nereye Yapılır?

Borçlu normal borçluysa yani tacir değilse, borçlunun yerleşim yeri Asliye Ticaret Mahkemesine, eğer tacirse muamele merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesine başvurulur.

Konkordato Başvurusunda Gerekli Belgeler

Konkordato başvurusunda birtakım gerekli belgeler mevcuttur. Başvuruda öncelikle gider avansı istenir. Burada istenen konkordato süresince yapılan tüm harcamaların mahkeme veznesine yatırılmasıdır.

Buna ek olarak bazı belgelerin eklenmesi gerekir.

  • Mal varlığını gösteren belge
  • Konkordato teklifini ve şartlarını gösteren belge
  • Dönem sonu ve ara bilanço alacakları ve imtiyazlarını gösteren belge
  • Finansal analiz raporu

Bu belgelerinüAsliye Ticaret Mahkemesineüverilmesi zorunludur.

Konkordato Denetim Aşaması

Konkordato sözleşmesinde denetim aşaması, Konkordato başvurusunun değerlendirilmesi için borçlu üzerindeki takiplerin durdurulduğu, Geçici mühlet kararı ve Kesin mühlet kararlarını içine alan süreçtir. Bu süreç içerisinde borçluya herhangi bir takip başlatılamaz, başlatılmış ise durdurulur.

Geçici Mühlet Kararı Verilmesi

Asliye Ticaret Mahkemesinin başvuruya yönelik incelemeleri sonucu yetkide sıkıntı olmadığına yönelikse geçici mühlet kararı verilir. Bu kararla birlikte borçlu korunma altına alınmış olur ve borçluya herhangi bir takip başlatılamaz, başlatılmış ise durdurulur.

Geçici Mühlet Kararı Süresi

Geçici mühlet kararı vermede yetkili olan Asliye Ticaret Mahkemesi geçici mühlet kararınıü3+2 ayüolarak verir.

Bu karar verilince birügeçici komiserüatanır. Bu geçici komiser borçlunun gerçekten konkordato teklifini yapabilip yapamayacağını denetler. Böylece borçlunun yanlış hareketinin önüne geçileceği amaçlanmıştır.

Kesin Mühlet Kararı Verilmesi

Geçici mühlet kararı verildikten sonra sürece görevlendirilen Geçici komiser borçlunun konkordato teklifini yerine getirebileceğini belirtirse ve mahkemede bunu onaylarsa bu noktadaükesin mühlet kararıüverilir.

Kesin mühlet kararından sonra geçici komiser komisere dönüşür. Görevine bu şekilde devam eder.

Kesin Mühlet Kararı Süresi

Kesin mühlet kararıü1 yılüiçin verilir. Yeterli görülmezseü6 ayüdaha uzatılabilir.

Konkordato Mühletinin Sonuçları

Konkordato mühletinin sonuçları kısmında birtakım sonuçlar karşımıza çıkmaktadır. Geçici mühlet ve kesin mühlet kararlarından sonra;

  • Geçici komiser, komisere dönüşür
  • Alacaklılar Kurulu oluşturulur
  • Borçlu kişinin bazı resmi eylemleri kısıtlanır

Hem geçici mühlet kararı sonrası hem de kesin mühlet kararından sonra Asliye Ticaret Mahkemesi borçlunun bazı şeyleri yapmasını kısıtlayabilir. Her halükarda kısıtladıkları,

  • Rehin tesis etmek
  • Taşınmaz satmak
  • Kefil olmak
  • Bir işletmeyi kısmen dahi olsa devretmek
  • İvazsız tasarrufta bulunmak
Konkordato ile Duran Takiplerin İstisnası

Konkordato ile birlikte tüm takipler durur. Bunaü6183 kamu alacaklısıüda dâhildir. Fakat bu kuralın 2 istisnası vardır. Rehinli takipler ile işçi ve nafakalar durmaz.

Alacaklılar Kurulunun Oluşturulması

Kesin mühlet kararının verilmesiyle birlikte alacaklılar kurulu oluşur.üBu kurulun görevi komiseri (Kesin mühlet kararından önce geçici komiser olan kişi) denetlemektir. Bu denetimleri karşılığında herhangi bir ücret almazlar.

Alacaklılar Kurulu Üye Sayısı

Bu kurul en fazlaü7 kişidenüoluşur. Alacak kurulunun üye sayısı ancakü1,3,5 veya 7üolabilir.

Konkordato Görüşmeleri Aşaması

Alacaklılar kurulu oluşturulduktan sonra alacaklılar çağrılır ve konkordato görüşmesi yapılır. Kesin mühlet kararından toplanan alacaklılar kurulu konkordatoya yönelik bir oylama yapar.

Alacaklılar Kurulu Karar Alma Yeterliliği

Kurulun geçerli olacak bir karar verebilmesi için toplantı yeter sayısı şu şekilde belirlenmiştir:

  • Alacaklı sayısının yarısı toplanmış ise toplantıya katılan alacaklılar, borçlunun toplam borcununüen az yarısı kadarının alacaklısıüolmaları gerekmektedir.
  • Alacaklılarınü%25’iütoplanmışsa, toplantıya katılan alacaklılar, borçlunun toplam borcununü2/3’üükadarının alacaklısı olmaları gerekmektedir.

Konkordato Onayı ve Tasdiki

Bu toplantıda eğer toplantı yeter sayısına ulaşılmışsa komiser bunu Asliye Ticaret Mahkemesine bildirir. Mahkeme bir engel görmüyorsa alınan karaları kabul eder ve konkordato onaylanmış olur.

Konkordato mahkeme tarafından tasdik edildikten sonra herkesi bağlar. Eğer konkordato teklifi reddedilirse veya konkordato sonradan feshedilirse yada borçlu hakkında doğrudan iflas sebebi varsa Asliye Ticaret Mahkemesi borçlunun iflasına karar verir. Bu kararın verilebilmesi için borçlunun tacir olması şarttır.

Konkordato Nedir ERTANHABER Konkordato anlamı nedir