Kestanenin Faydaları Nelerdir? Kestane Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Kastane Hangi Hastalıklara İyi Gelir Kestane, kışın karakteristik meyvelerinden biridir ve makul bir miktarda tüketildiğinde birçok sağlık yararı sağlayan çok besleyici bir besindir.
Kestane Hangi Hastalıklara İyi Gelir
- Kestane, makul miktarlarda tüketildiğinde özellikle besleyici bir besindir. Bunlar %45 oranında nişasta, karbonhidrat, %48 oranında su ve bir protein kaynağıdır. Kestane, biyolojik değeri yumurta proteinine benzer ve vücut tarafından kolayca sindirilebilen protein içerir. Diğer meyvelerden farklı olarak kestane daha az yağ içerirken aynı zamanda mineraller, vitaminler ve besinler açısından da zengindir.
- Kötü kolesterolü (LDL) ve iyi kolesterol (HDL) arasındaki dengeyi kurmaya yardımcı olan oleik ve palmitoleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Kestane, tahılların yerine olarak tercih edilebilir. Bağırsak işlevine çeşitli katkıları vardır.
- Bol miktarda potasyum içerir.
- Bunlara ek olarak B1 ve B2 vitamini açısından zengindir. Bu vitaminler sinir sisteminin işleyişinden sorumludur. Ayrıca C vitamini (bağışıklık sistemini güçlendirir) ve folik asit (kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli) açısından da zengindir.
- Çiğ ya da kavrulmuş kestane, ishal gibi çeşitli hastalıklara faydalı olur.
- Aşırı tüketimi kilo alımına katkıda bulunabilir. Kestane ağaçları 250 metreden daha yüksek bir rakımda olmalı ve düşük rakımlarda yetiştirilmemelidir: Eylül ayının başından kasım ayının sonuna kadar koşullara ve çeşitliliğe bağlı olarak olgunlaşır. Her ağaç 30-50 kg kestane verebilir. Maksimum performans 50-60 yaş olarak kabul edilir. Meyveler olgunlaşınca açılan odunsu bir gövdeye sahiptir. Kestane büyüklüğü nem, çeşit ve toprak kompozisyonu ile ilgilidir.
KESTANENİN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Kestane, B1 ve B2 ile C vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda çeşitli yağlar, kalsiyum, protein, potasyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller de kestanenin içeriğinde bolca bulunmaktadır. Kestane, tüm bu saydığımız vitamin ve mineraller ile birlikte ele alındığında oldukça besleyici ve şifalı özellikle bulunan faydalı bir besindir. Yapılan araştırmalar neticesinde 100 gram kestanenin içerdiği besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 131 kcal
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 27 mg
- Potasyum: 715 mg
- Karbonhidrat: 28 mg
- Protein: 2 g
- Yağ: 1,4 g
- A vitamini: 37,4 g
- Kalsiyum: 46 mg
- Demir: 1,7 mg
- Magnezyum: 54 mg
SİZİN İÇİN: Pişirilen Besinlerin Yapısı Nasıl Değişiyor? Besin Değerleri Yükseliyor mu?
KESTANE NEREDE YETİŞİR?
Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte her sokak başında kestane satıcılarına rastlamak mümkündür. Çoğunlukla dışarıda tüketilse de kimileri için çiğ bir şekilde satın alınıp evde pişirilerek tüketilen bir besindir.
Kestane Türkiye'nin belli başlı bazı bölgelerinde yetişir. Kestane yetiştiriciliği için öncelikle dikkat edilmesi gereken husus uygun hava koşullarının ve toprak cinsinin sağlanmasıdır. Kestane ağacı ılıman iklim sever. Bu nedenle yetiştiricilik yapılacak bölgenin ikliminin öncelikle ılıman iklimin hakim olduğu bir yer olmasına dikkat edilmelidir. Güneş alan nemli bölgeler kestane yetiştiriciliği için uygundur. Kestane ağaçları 1000 ila 12000 m'ye kadar yükseklikte yetişebilir. Bu şartların tümü ele alındığında kestane yetiştiriciliği yapmak için en uygun bölge, Ege Bölgesi'dir. Saydığımız koşulları sağlayan Ege Bölgesi, ülkemizdeki kestane yetiştiriciliğinin yaklaşık olarak %70'lik bölümünü karşılamaktadır.
Kestanenin Faydaları Nelerdir, Kestane Hangi Hastalıklara İyi Gelir, kestanenin yararları nelerdir, kestaneler nerede yetişir, kestanelerin besin değeri, kestaneler hangi hastalıklara iyi geliyor, kestanelerin faydaları nelerdir, kestane ne kadar tüketilmelidir, kestane hangi organlarımıza iyi geliyor, kestanenin yetiştiriciliği nerede yapılıyor