Karotenoid Nedir?üArotenoid,übitkilerin ışık enerjisini absorbe etmelerine ve kimyasal enerjiye dönüştürmelerine yardımcı olan bir çeşit pigmenttir. Sadece oksijen içeriğinde farklılık gösteren iki tip karotenoid, ksantofil ve karoten vardır. Karotenoidler, 8 izopren molekülünden oluşan benzer bir baz yapısına sahiptir. İzopren moleküllerde 5 karbon bulunur ve bunların 8 tanesi 40 karbona sahiptir. Tüm karotenoidler bu yapıyı paylaşır ve bu nedenle tetraterpenoidler olarak da adlandırılır.

Karotenoid Nedir
Karotenoid Nedir

Karotenoidlerin Görevleri

Karotenoidler gibi aksesuar pigmentleri, bitkilerde çeşitli nedenlerden dolayı kullanılır. Bazıları, birincil pigment olan klorofilden farklı dalga boylarında ışık toplamak için kullanılır. Diğer karotenoidler, klorofilden enerji almak için ışık tarafından heyecanlandıkça ve enerjiyi zincirin altından geçirirken kullanılır. Yapraklar genellikle yeşil klorofil bolluğu nedeniyle yeşil görünürken, sonbaharda kırmızı ve kahverengiye dönüşürler. Yapraklar ölürken, karotenoidler çok çeşitli turuncu ve kırmızı renkler üreterek kalır.

Hayvanlar doğal olarak karotenoid üretmez ve diyetlerinde karotenoidler elde etmelidir. Hiç bitki yemeyen, kesinlikle etçil olan hayvanlar, karotenoidlerini avlarının yağ rezervlerinde depolanan fazladan alırlar. Bazı hayvanlar da bu karotenoidleri konsantre etmek ve görüntülemek için yollar geliştirmiştir. Flamingolar, somon ve ıstakoz gibi hayvanlar, karotenoidlerin depolanması nedeniyle benzer bir renklenme geliştirdiler.

Karotenoidler, diğer antioksidanlar gibi, belirli kanserlere karşı bazı koruyucu etkilere sahiptir. Ayrıca, diyette belirli karotenoidlere ihtiyaç vardır. Vücudun gerekli vitaminleri oluşturduğu bu karotenoidlerden. Karotenoidler ayrıca kolesterol ve metabolizmanın düzenlenmesi için gerekli belirli hormonlar gibi hayvan molekülleri için bir temel olarak hizmet eder.

Karotenoid Çeşitleri

Ksantofiller

İki ana tip karotenoid, ksantofil ve karoten vardır. Ksantofiller, sarı renkleriyle kolayca tanınır ve yapraklarda yüksek miktarlarda bulunurlar. Sonbaharda, bu karotenoidler sarı yapraklardan sorumludur. Ksantofiller ayrıca papaya, kabak ve şeftali gibi meyveler ve sebzelere renk verir. Makula lutea insan retinasında vizyonunda önemli bir rol oynamaktadır bu karotenoidler, onun renklerini alır. Retinanın dokuda radikal iyonlara neden olma eğiliminde olan mavi ve ultraviyole ışığın korunmasına yardımcı olurlar .

Karotenler

Katatenler, ksantofillerin aksine, oksijen atomu olmayan karotenoidlerdir. Çoğunlukla kırmızı ve turuncu ışığı yansıtırlar. Karotenler havuçtan tatlı patateslere kadar herşeyin renginden sorumludur. Bir aksesuar pigmenti olan karotenler, ışıktan topladıkları enerjiyi klorofile transfer ederek çalışırlar, bu da enerjiyi glikoz formunda depolamak için kullanılabilir. Karotenler, hemen hemen her sebze ve meyvede bulunur. Hayvanlar bu karotenoidleri üretemedikleri halde, önemli biyokimyasal fonksiyonlara sahiptirler ve birçok moleküle öncü olarak hizmet ederler.

SİZİN İÇİN: Her gün acı biber yenilir mi? Zararları neler?

Karotenoidlerin Örnekleri

Beta Karoten

Beta-karoten, belirli bir karotenoid bulunan bitki ve meyvelerdir. İzole edildiğinde kırmızı-turuncu rengi vardır. Beta-karoten, bitkilerde bulunan en yaygın karotendir. İnsanlarda ve diğer hayvanlarda, beta-karoten A vitamini için bir öncü haline gelir ve hayatta kalmak için diyette tüketilmelidir. Beta-karoten havuç, kabak, tatlı patates ve hatta ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler içinde bulunur. Açıkça zararlı olmayan beta-karoten tüketimi, cildin hemen altında bulunan yağ tabakasında saklandığı için cildi turuncu bir renkle bırakır.

Lutein

Lutein yapraklı yeşil bitkilerde bulunan bir ksantofildir. Lutein sarı renkli bir pigmenttir. Bu sarı renk yumurta sarısı ve sarı havuç verir. Tüm karotenoidler gibi, bitkilerde sentezlenir. Hayvanlar pigmenti yağ içinde depolayabilir ve son zamanlarda yapılan çalışmalar insan gözünde bazı işlevlerin olabileceğini göstermiştir. Maküla dejenerasyonu gibi hastalıklar, vücudun lutein gibi karotenoidleri kullanamaması ve kullanamamasından kaynaklanabilir.