Karbonhidrat ve Kreatin bir arada kullanmanın ne sakıncası var?
Öncelikle “beraber/bir arada kullanılır mı?” tam olarak ne anlama geliyor onu netleştirmek lazım. Eğer bu soruda kast edilen şey, bu iki maddeninü“aynı dönemlerde”ükullanılmasıysa, bunda tabi ki bir sorun yok, çünkü hem karbonhidrat tozu supplementleri hem de kreatin supplementleri yapıları ve özellikleri itibariyle birbirlerini tamamlayan türde ek gıdalar. Gainer ile kreatin aynı anda kullanılır mı?
Fakat eğer soruü“eş zamanlı kullanım”ükonusunda ise, orada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
Aslında piyasada özellikleükilo aldırıcılarüve bazıüprotein tozlarınınüiçeriklerinde zaten bir miktar kreatin bulunmakta. Fakat bunun böyle olması, bu iki supplementin ideal kullanımının bu olduğu anlamına gelmiyor ve genelde üretici firmaların kendi ürünlerini “zenginleştirmek” amacıyla içine ıvır zıvır maddeler doldurmasından kaynaklanıyor. Fakat yine de bu ürünlerin kreatini sonradan karbonhidrat tozunun içine katmaktansa bir avantajları var, o da çoğu kaliteli üründe karbonhidrat tozunun içindeki kreatinin daha homojen dağılmış olması. Yani siz eğer ki karbonhidrat tozu kutunuzun içine, bir ölçeğinde (örneğin) 5 gram denk gelecek kadar kreatin boşalttınız ve karıştırdınız. Bu dağılımın eşit olması pek zor ve bu da demektir ki, her kullanımda farklı miktarda kreatin tüketmiş olacaksınız. Önceden içeriğinde kreatin içeren karbonhidrat tozlarında böyle bir problem ise mevcut değil. Gainer ile kreatin aynı anda kullanılır mı?
Gel gelelimükarbonhidrat karışımınızı hazırlarken her seferinde içine sonradan bir miktar kreatin katmanıza. Bu en azından her kullanımda ne kadar kreatin tükettiğinizin net olarak farkında olmanızı sağlayacaktır.
Fakat burada da bir problem var; o da kreatinin (özellikleümonohidrat) sıvı içinde fazla çözülmemesi. Eğer bunu kendiniz daha önce farketmediyseniz, bir bardak suya kreatin koyarak karıştırmayı deneyin, ne kadar uğraşırsanız uğraşın, bir miktar kendi haline bıraktıktan sonra bardağın dibine çökmesidir.
Peki bu kreatinin karbonhidrat tozu ile birlikte kullanımında neden problem teşkil eder? Sebebi çoğu zaman karbonhidrat tozlarının kalın kıvamlı olmasından ötürü içtiğiniz shakerın dibinde kalmasıdır. Özellikle de karışımınızı sütle hazırlıyorsanız. Bu da çoğu zaman içine karıştırdığınız kreatinin de shakerin dibinde kalmasıyla ve ziyan olmasıyla sonuçlanmaktadır.
Karbonhidrat tozu (Gainer) ve kreatin aynı anda kullanılır mı?
Özetle, eğer her seferinde shakerınızın dibini sıyırmakla uğraşmak istemiyorsanız, kreatin tozunuzdan tam verim alabilmek için bu supplementi ayrıca tüketmenizin daha faydalı ve verimli olacaktır.
Kreatin protein tozu ne işe yarar?
Kreatin, vücutta hücrelere, özellikle de kaslara enerji sağlamaya yardımcı olan organik bir asittir. Sentetik olarak yapılabilir, kırmızı et ve balıklardan doğal olarak karşılanabilir. Sporcularda ve yaşlılarda performansı ve kas kütlesini arttırmak için kullanılır.
Kreatin protein tozu ile kullanılır mı?
Kreatin ve protein takviyeleri, sıklıkla kullanılan ve kuvvet antrenmanı ile kombine edildiğinde kas gelişiminin desteklenmesinde etkili olabilen ürünlerdir. Kreatin ve protein, kasları farklı şekillerde etkilerler. Bu nedenle bu iki ürünü birlikte kullanmak kaslarınız için daha da faydalı olabilir.
Protein tozu ve kreatin nasıl kullanılır?
Kreatini normalde tek seferde 5 gr almanız yeterlidir. Eğer yükleme dönemindeyseniz almanız gereken dozu her defasında 5 gr olmak üzere gün içine bölmeniz gerekmektedir. Müsabakalara katılan vücut geliştiricilerin kreatin alma zamanları değişkenlik gösterebilir. En ideal zaman antrenmandan önce ve sonradır.