SEO hepimizin yakından bildiği bir kelimedir. SEO'nun açılımı "arama motoru optimizasyonu" veya "arama motoru optimize edici"'dir. Kaliteli seo çalışması yapmak için bazı kriterler vardır. Hepsine yazımda bahsedeceğim ve siz de SEO ile google üst sıralarına nasıl çıkacağınızı öğrenmiş olacaksınız.
Web siteniz Google’da istediğiniz sıralarda çıkmıyorsa site içi ve site dışı seo yöntemlerini uygulamanız fayda sağlayacaktır. İyi SEO uygulaması, hem internet sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda görüntülenmesine hem de reklam harcamalarınızın düşürülmesine yardımcı olacaktır.
İç Seo Nedir, Nasıl Yapılır?
Öncelikle iç seo dediğimizde aklınıza paylaştığınız yazı, görsel gelmemeli. Sitenizin temel taşlarını oluşturan sunucu/hosting, DNS yönlendirmeleri oldukça önemlidir. İç seo yaparken öncelikle kaliteli ve güvenilir bir hosting hizmeti almalısınız. Kaliteli seo nasıl yapılır diye soracak olursanız ise, aşağıda belirttiğim adımları uygulayarak ilk sayfada yerinizi alabilirisiniz.
İçerikleriniz minimum 2000 kelimeden oluşmalı. Odak anahtar kelimeniz ve yan anahtar kelimeleriniz olmalı. Yoast Seo gibi seo eklentileri sizi içeriklerinizi düzenlemede yönlendiriyor. Anahtar kelime spamından kesinlikle kaçınmalısınız, odak anahtar kelimeden farklı siteye link çıkışından kaçınmalısınız.
Kaliteli SEO nasıl yapılır?
- Başlığınız anahtar kelime içermelidir.
- Meta açıklamasında ve "https://.....com/anahtar-kelime" kısa ad içinde şekline olmalıdır.
- Yazınızın ilk paragrafında hatta ilk cümlesinde anahtar kelime geçmelidir.
- Görselinizin alt etiketinde mutlaka yükselmek istediğiniz kelimeyi geçirin.
- Başlıklar sırasıyla ilerlemelidir "H1 başlıktan sonra H2 gelmeli ardından H3 gelmelidir."
- Alt başlıklarda odak anahtar kelimenize benzeyen eş anlamlı kelimeler geçmelidir.
- Yazınızda ya da sayfanızda bir adet dış bağlantı ve bir adet iç bağlantı olmalıdır.
- Yorum alanı açık ise yorumlarda anahtar kelime ve eş anlamlıları geçmelidir.
Sizin için çok kapsamlı bir konuyu ele aldık: Google’da Siteyi Üst Sıralara Çıkarma Yöntemleri
Dış Seo Nedir, Nasıl Yapılır?
Dış seo konusu oldukça kapsamlı olsa da ben size en kestirme yoldan anlatacağım. Siteniz ya da yazınızı üst sıralara çıkarmak için referans bağlantılar almalısınız. Kaliteli sitelere linkinizi doFollow olarak paylaşmanız durumunda google botları bunu görecek ve sizin güvenilir olduğunu düşünecektir. Sosyal Medya kullanımı bu noktada oldukça önemlidir. Sosyal medyayı sadece twitter, facebook olarak düşünmeyin. Diğer ülkelerin kullandığı yüzlerce sosyal medyada yazınızı paylaşabilirsiniz.
Dış sitelerden backlink alınırken dikkat edilmesi gereken belli başlı kriter vardır. Backlink alınırken sitenin değeri, sitenin daha önceden link verdiği siteler, sitenin aldığı backlinkler ve site içeriği bu kriterler arasında yer alır. Aynı zamanda sitenin kullanıcı açısından kullanış kolaylığı, daha önceden arama motorlarından ceza almamış olması, linkin nasıl alındığı da bir başka kriterlerdir.
Dış SEO’da Backlink Kaynakları
Backlink edinmek için birçok farklı kaynak bulunmaktadır. Dış SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken bir konu da link çeşitliliğidir. Zira özellikle ücretli link satın alarak yapacağınız dış SEO çalışmalarında doğal görünmeye çalışmalı ve olabildiğince bunun bir ücretli link olmadığını göstermelisiniz. Off-Page SEO çalışmalarında link edinebileceğiniz site kategorileri şu şekilde listelenebilir.
- Sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Google Plus, LinkedIn, Pinterest, Medium, Reddit vs.),
- Video paylaşım siteleri (YouTube, Dailymotion, Vimeo vs.),
- Sitenizin sektörüyle/kategorisiyle benzer ve alakalı internet siteleri,
- Sürekli güncel ve kaliteli içeriğe sahip haber siteleri (Hürriyet, Habertürk, Milliyet, Sözcü vs.)
- Sözlük formatında yayın yapan siteler (Ekşi Sözlük, İnci Sözlük, Uludağ Sözlük, İTÜ Sözlük vs.)
- .EDU uzantılı eğitim kurumlarına ait siteler (Üniversite, Lise, İlkokul vs.)
- .GOV uzantılı devlet kurumlarına ait siteler (Bakanlıklar, Vakıflar, Sendikalar vs.)
- Güncel ve sürekli içerik paylaşımı yapılan kaliteli forumlar (Google Destek Forumları, Microsoft Destek Forumları, Samsung Destek Forumları vs.)
- PDF siteleri (SlideShare, İssuu, Dropbox, 4Shared vs.)
- Resim paylaşım siteleri (Flickr vs.)
Googleda ilk sayfadaüveyaüilk sırada çıkmaküiçin yapılması gereken seo teknikleri bunlarla sınırlı değildir. Belirtmiş olduğumuz seo teknikleri en temel tekniklerdir. Bunlar çoğaltılabilir ve arama motorlarına göre değiştirilebilir.