Kadınların Bilmesi Gereken Kanser Belirtileri, Kadınlar Neye Dikkat Etmeli Kadın üreme organlarının (overler, rahim, rahim ağzı ve vajen) sağlığı ile ilgilenen bilim dalına jinekoloji denir. Jinekolojik kanserlerin bazı kendine özgü belirtileri vardır. Bunların erken farkına varmak hayat kurtarır. Bedeni dinlemek ve anormal bir durum var ise doktora danışmak oldukça önemlidir. Jinekolojik kanserlere dair belirtiler yazının devamında listelenmiştir.
- Pelvik / kasık bölgesinde ağrı
Pelvik ağrı, göbeğin altında kalan, adet öncesi sendromu dışında da ortaya çıkan ağrı ya da baskıdır. Pelvik ağrı; rahim kanseri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, fallop tüp kanseri ve vajinal kanser ile ilişkilidir. - Geçmeyen mide rahatsızlığı ve bağırsak hareketlerinde değişiklik
Kabızlık, ishal, dışkıda kan, gaz ya da bağısak alışkanlığınızda belirgin başka değişiklikler varsa doktorunuza danışın. Ne kadar zamandır sıkıntıyı yaşadığınız, ağrıyı hangi durumlarda hissettiğiniz gibi durumlara dikkat edin. Bağırsakla ilgili uzun süreli değişiklikler; bağırsak enfeksiyonu, jinekolojik kanser ya da kolon kanseri belirtilerine bağlı olabilirler. - Anormal vajinal kanama
Anormal vajinal kanama, kadınlarda jinekolojik kanser olduğunda karşılaşılan en yaygın belirtidir. Yoğun adet dönemi, dönemler arasında beklenmeyen kanamalar, menopoz sonrası ve cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama anormal vajinal kanama olarak kabul edilir. Bu belirtiler rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri ile bağlantılıdır. - Kalıcı bel ağrısı
Sırt ağrısı genellikle kalıcı bir ağrı gibi hissedilebilir. Bazı kadınlar onu iş yapma nedenli ağrılara benzer olarak tanımlarlar. Bel ağrısı, yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. - Uzun süreli ateş
Eğer ateş çıkar ve 7 günden fazla sürerse doktora danışmakta fayda vardır. Geçmeyen ateş kanserin belirtisi olabilir, olmayadabilir. - Karında şişkinlik
Karın şişmesi ve şişkinlik, yumurtalık (over) kanserinin yaygın belirtileri arasındadır. Şişkinlik kilo alma ya da gün içinde fazla yemeyle ilişkilendirilerek göz ardı edilmemelidir. Pantolonunuzun düğmesinin açıp kapatamayacak kadar bir sıkıntınız varsa doktorunuza danışın. - Memelerde değişiklik
Memelerde kabartı, hassasiyet, ağrı, meme başı akıntısı, çukurlaşma, kızarıklık veya şişlik var mı diye bakmalısınız. Herhangi bir değişikliği doktorunuza en kısa sürede bildirmelisiniz. - Vulva veya vajinal anormallikler
Vulvar veya vajinal anomalilerle birlikte, herhangi bir yara, kabarcık, cilt renginde değişiklik veya akıntı olup olmadığını fark etmelisiniz. Vulvayı ve vajina değişikliklerini fark etmelisiniz. - İstenmeyen kilo kaybı
Bunun için özel bir çaba sarf etmediğiniz halde 10 kilo daha kaybetmek hoşunuza gidebilir, ancak normal değildir. Aniden 10 kilo veya daha fazla açıklanamayan kilo kaybı durumu yaşarsanız doktorunuza bildirmelisiniz. - Yorgunluk
Yorgunluk en sık görülen kanser belirtilerinden biridir. Genellikle kanser ilerledikçe daha fazla hissedilir, ancak erken safhalarda da ortaya çıkabilir. Günlük aktivitelerinizi yapmanızı engelleyen her türlü yorgunluk bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Rahim kanserinde hastalık evreleri ve tedavisi
Rahim (Uterus) yapısı nasıldır ?
Tıp dilinde uterus adı ile anılan rahim organımız, içi boş olan, fetüsun gelişimini tamamladığı kadın üreme organıdır. Uterusun alt kısmı serviks (rahim ağzı) olarak adlandırılan ve vajina ile birleşen bölümle sonlanır. Rahim, barsak (sigmoid kolon) ve idrar torbasının (mesane) arasında yer alır. Boyut olarak yaklaşık 7,5 cm’dir. İçi boş olan bu organın kalınlığı yaklaşık 3 cm’dir. Üç katmanı vardır. Kadınların Bilmesi Gereken Kanser Belirtileri, Kadınlar Neye Dikkat Etmeli
Endometriyum: Eni iç katman olup menstürel (adet) siklusun geliştiği fonksiyonel kısım bu bölümdür. Ayrıca gebelik döneminde fetus için gereken oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan damar yapılarının geliştiği plasenta ile ilişkili olan bölümdür.
Myometriyum: Uterusun kas tabakasıdır.
Perimetriyum: Uterusun dış yüzeyini çarşaf gibi saran bölümüdür. Karın zarının (periton) bir katmanından oluşur.
Rahim kanserleri en sık olarak endometrium tabakasından gelişir ve bu nedenle "rahim kanseri" denilince çoğu zaman "endometrium kanseri" kast edilir ve bu iki terim eş anlamlı gibi kullanılmaktadır.
Endometriyumdan gelişen kanser, kadın üreme (jinekolojik) organlarının en sık görülen kanseridir.
Rahim kanseri belirtileri nelerdir ?
Rahim kanseri gelişen hastaların %75’i 50 yaşın üstünde ve menopoz dönemindeki kadınlardır.
Rahim kanserinin en sık belirtisi vajinal kanamadır. Adet dönemleri arasında kanama, menopoza girdikten sonra tekrar kanamanın başlaması, adet dönemindeki kanamanın çok yoğun olması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Kanama bulgusu erken dönemde karşılaşılan şikâyet olduğu için hastaların %75’i tanıda erken evrededir ve bu hastaların 5 yıllık yaşam süresi %90’dır.
Rahim Kanserinde Olağandışı Kanama, Lekelenme veya Akıntı
En sık görülenürahim kanseri belirtisi: rahim kanser tanısı konan hastaların ortalama % 90'ında, adet tarihlerinde değişiklik veya iki adet dönemi arası veya menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama vardır. Bu belirtiler, zaman zaman bazı kanserli olmayan durumlarda da ortaya çıkabilir. Ancak, bu gibi durumlarda geciktirmeden doktor kontrolü yaptırmanız önemlidir. Menopoz dönemini geçiren kadınların oluşan vajinal kanama, lekelenme veya anormal akıntıları doktorlarıyla paylaşması yararlarına bir davranış olacaktır.
Kansız vajinal akıntı da rahim kanserinin belirtisi olabilir. Gelen akıntıda kan olmaması, kanser olmadığınız anlamına gelmez. Rahim kanserine bağlı oluşan akıntı vakalarının yaklaşık %10'unda kansızdır. Oluşan anormal herhangi bir akıntının doktor tarafından kontrol edilmesi gereklidir.
Rahim Kanserinde Pelvik Ağrısı ve/veya Kitle ve Kilo Kaybı
Pelviste (kasık bölgesi) ağrı, kitle (tümör) varmış hissi ve çaba sarf etmeden ortaya çıkan kilo kaybı, rahim kanserinin belirtileri olabilir. Bu belirtiler, rahim kanserinin daha ileri evrelerinde sıkça rastlanmaktadır. Bir kez daha üzerine basarak değinilecek olursa, doktora başvurmakta gecikme hastalığın daha da ilerlemesine zemin hazırlayabilir ve başarılı bir tedavi olasılığını azaltır.
SİZİN İÇİN: Koltuk Altı Neden Kaşınır? Koltuk Altı Kaşınması Kanser Belirtisi mi?
Rahim Kanserinde Ailesel Geçmiş ve Fiziksel Muayene
Ailesinde rahim kanseri öyküsü olan kadınların aile öyküsü olmayanlara göre 2 kat daha fazla bu hastalığa yakalanma riski vardır. AyrıcaüLynch sendromuüolan kadınların yaşam boyu rahim kanseri riski 10 kata kadar artmıştır. Rahim kanseri için birükanser tarama programıüolmamakla birlikte Lynch sendromlulara veya ailesinde Lynch sendromu öyküsü olanlara yıllık kadın-doğum muayenesi öneririz.
Rahim kanseri belirtileri varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz hastalığın belirtileri, risk faktörleri ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında size sorular yöneltecek, genel fiziksel muayene ve pelvik muayenesi yapacaktır.
Rahim kanseri evreleri
Rahim kanseri tanısıükonduktan sonra en önemli şey, hastalığın vücuda yayılımı gösteren evresini belirlemektir. Kanserin evresi tedavi stratejisini belirler.
Evreleme sistemi hastalığın vücuttaki yayılımını belirlememize yardımcı olur. Endometriyal kanser evrelemesinde 2 sistem kullanılır. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetriks (Doğum Bilimi) Federasyonu (FIGO) Sistemi ve Amerikan Kanser Komitesi TNM Evreleme Sistemi. Bu iki sistem temelde aynıdır. Her iki sistemde kanseri 3 faktöre dayandırarak sınıflandırır:
- tümör alanının genişliği (T)
- kanserin lenf bezlerine yayılımı (N)
- kanserin vücudun uzak bölgelerine yayılımı, metastaz yapması (M).
Evreleme sistemi, kanserin ne kadar yayıldığına bakarak belirlenir. Kanser, bölgesel olarak rahim ağzına ve rahimin diğer bölümlerine, yakındaki lenf bezlerine (fasülye şeklinde bağışıklık sisteminin bir parçası olan organ) yayılmış olabilir. Bölgesel lenf bezleri pelviste ve daha uzaktaki aortta (kalpten karın ve pelvis boyunca uzanan ana damardır) bulunur. Aort boyunca bulunan lenf bezlerine paraaortik lenf bezleri denir. Son olarak, kanser uzak lenf bezlerine, karın üst bölgesine, omentuma (mide, bağırsak ve diğer organları önlük gibi kaplayan karın bölgesinde yer alan geniş yağlı bir doku) veya akciğer, karaciğer, kemik ve beyin gibi diğer organlara yayılmış olabilir. Tüm bu yayılımlar belirlenerek tedavi planı yapılır.
Rahim Kanseri - EVRE 0
Bu evre, kanser öncesi evredir. Kanser hücreleri sadece endometriyum hücrelerinin yüzey tabakasında bulunur ve hücrenin alt katmanlarında gelişmemiştir. Kanser, yakın lenf bezlerine veya vücudun uzak bölgelerine yayılmamıştır.
Tedavisi: Operasyon bu evrede yeterlidir.
1. Evre Rahim Kanseri - EVRE I
Kanser, rahmin sadece gövdesinde gelişir. Rahim ağzı salgı bezlerinde gelişmesi de mümkündür. Ancak, rahim ağzının destek bağ dokularında kanser gelişmez, lenf bezlerine veya vücudun uzak bölgelerine yayılım göstermez. Bu evre kendi içinde iki evreye ayrılır.
- Evre IA: Birinci evrenin en erken formunda kanser endometriyumdadır ve rahimin kas dokularının (miyometriyum) yarısından daha azında gelişmiş olabilir. Kanser, lenf bezlerine veya vücudun uzak bölgelerine yayılmamıştır.
- Evre IB: Kanser, endometriyumdan miyometriyumun yarısından fazlasına yayılmıştır. Kanser, rahim gövdesinin dışına yayılmamıştır.
Kadınların Bilmesi Gereken Kanser Belirtileri, Kadınlar Neye Dikkat Etmeli, rahim kanseri belirtileri nelerdir, kanser belirtilerinde hangi doktora gidilmeli, kanser evreleri nelerdir, kadınlar en çok hangi kansere yakalanıyor, kadınları öldüren kanser çeşitleri, kadınlar göğüs kanserini nasıl anlar, kasık bölgesinde ağrı kanser belirtisi mi, hangi evreden sonra kansere çare yok