İlahiyat bölümü mezunları ne iş yapar? İlahiyat bölümü iş olanakları İlahiyat, İslamiyet dininin kapsamlı olarak ele alındığı akademik bir disiplindir. Bu bölümde, dinin; psikolojik, sistematik ve felsefi boyutları incelenir. İnsanın inanç deneyimini ve farklı insanların ve kültürlerin onu nasıl ifade ettiklerini inceler. Din insanları, dünyanın birçok farklı dinini ve toplum üzerindeki etkilerini inceler. Bugün dinin insanlar üzerinde yarattığı derin etkinin araştırılmasını amaçlar.
İlahiyat çalışmaları, kısmen felsefe, kısmen tarih, kısmen antropoloji ve tamamen kendi başına bir şeydir. İlahiyat okumak, dinin anlamı hakkında zorlayıcı sorular sormak demektir. Aynı zamanda farklı dinleri bilgili ve dengeli bir şekilde karşılaştırabilmeyi de gerektirir.
İlahiyat Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
İlahiyat bölümü, üniversitelerde İlahiyat Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. İlahiyat, üniversitelerin prosedürlerine göre İngilizce İlahiyat, Türkçe İlahiyat ve Arapça İlahiyat gibi seçenekler de sunmaktadır. Bölümü tercih edecek olan öğrenciler diledikleri takdirde hazırlık eğitimi alabilirler ve eğitim süreleri 5 yıl olarak belirlenir.
İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?
İlahiyat eğitimi almayı amaçlayan ve üniversite tercih döneminde listelerinde bu bölüme yer verecek olan aday öğrenciler;
- Tefsir Tarihi,
- Hadis Tarihi,
- Kuran Okuma ve Tecvid,
- İslam İnanç Esasları,
- Türk İslam Sanatlar Tarihi,
- Din Sosyolojisi,
- Din Psikolojisi,
- Sistematik Kelam,
- İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi,
- İslam Mezheplerinde Zihniyet Tahlilleri,
- Çağdaş İslam Hukuku,
- Karşılaştırmalı İslam ve Batı Düşüncesi
Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklar demektir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrencilere “İlahiyat Lisans Diploması” takdim edilir.
SİZİN İÇİN: Gıda Mühendisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler?
İlahiyat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
İlahiyat Bölümü mezunları, islam dini hakkında kitleleri bilgilendirmek ile görevli olurken, dinler arasında var olan bağı ve farklılıkları da inceler.
İlahiyat Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
İlahiyat mezunları, almış oldukları din eğitimlerini nesillere aktarmak adına birçok farklı alanda kariyerlerine devam edebilirler. Kimi mezunlar kariyerlerine akademik boyutta devam etmeyi tercih ederken kimi mezunlar;
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
- İmam,
- Vaiz,
- Müftü,
- Diyanet Memuru
Gibi unvanlarla çalışabilirler. Söz konusu işler devlet bünyesinde yer alan kurumlarda çalışabilirler. Bu tür kurumlarda istihdam elde edebilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olur.
İlahiyat bölümü mezunları ne iş yapar, İlahiyat bölümü iş olanakları, ilahiyat bölümü kaç sene eğitim alır, ilahiyat bölümü müftü olarak çalışabilir mi, ilahiyat bölümü imam olarak çalışabilir mi, ilahiyat bölümü din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabilir mi, ilahiyat bölümü diyanet memuru olabilir mi, ilahiyat bölümü hangi dersleri alır, ilahiyat bölümü hangi üniversiteler de var