İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler? Türkiye’de pek çok üniversitede iktisat bölümü bulunmaktadır. İktisat, ekonomik anlamda, üretim, tüketim, ticaret ve bu alanlarda gelişen değişimleri inceleyen bilim dalıdır. İktisat bilimi, dünya kaynaklarının sınırlı olması buna karşılık insanların isteklerinin sınırsız olmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Dünyanın bugünkü noktada olmasında iktisat biliminin payı büyüktür. İktisat dersleri temelde zor bir yapıya sahiptir.
Bölümden mezun olduktan sonra, “iktisatçı” ünvanı alınır.üBazı iktisatçılar kendilerine “ekonomist” ünvanı da vermektedir. Alınan unvan ile kamu da ve özel sektörde pek çok iş imkanı bulunmaktadır. Kamuda, ekonomi ve maliye alanında memurluk şansı bulurken, özel sektörde çoğunlukla bankalarda iş imkanı bulurlar. Özellikle uluslararası şirketler, ekonomik faaliyetlerini yürütmek için sıklıkla iktisatçılardan yararlanırlar. Mezun sayısının artması nedeniyle son yıllarda çok sayıda iktisat mezunu işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.
İktisat Okuyan Ne iş Yapar?
Eğitim süreci boyunca okulda, ekonomi, istatistik, ve analizi içeren teorik bilgiler öğretilir. İktisat tarihi, iktisat teorisi, iktisat politikası ve uluslararası iktisat gibi dallara ayrılır. Aldığınız teorik bilgileri geliştirmek bundan sonraki süreçte sizin elinizdedir. İktisat mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. İktisat okuyanlar, devlet bankaları, vergi daireleri ve devletin ekonomi ile ilgili her biriminde görev alabilir.
Bunun yanı sıra özel sektörde bankalarda ve şirketlerin ekonomi ile ilgili birimlerinde iş imkanına sahip olabilirler. Bir başka seçenekte, pratiğe değil de teorik bilgiye daha yakın olanalar için akademik kariyer hedefi belirleyebilmektir. Bölüm mezunları, yüksek lisans eğitimi ve doktora eğitimi alarak akademik kariyerlerini oluşturabilirler. Akademisyen olduktan sonra, özel şirketlere uygulayacakları strateji ve yollar hakkında danışmanlıkta verebilirler.
İktisat Mezunu Özel Kurumlarda Ne İş Yapar?
Özel sektörde iktisat mezunları için geniş iş imkanı alanları bulunmaktadır. Özel sektör, maaş ve özlük hakları beklentinizi tam olarak karşılamayabilir. Bir tarafta beklentinin altında gelir diğer tarafta büyük şehirlerde yer alan işletmelerde çalışmak, temel gereksinimleriniz maliyetini arttıracağı için kısır bir döngüye girmenize sebep olabilir.üEğer özel sektörde yerinizi almak istiyorsanız diğer adaylardan ayırt edici özelliklere sahip olmanız beklenecektir.üBu unsurlardan en önemlisi de okumuş olduğunuz üniversitedir. Yapılması gereken en önemli adım iyi bir üniversitenin iktisat bölümünü tercih etmek olacaktır.
Teorik eğitimi tamamladıktan sonra kendinizi geliştirmeye devam etmek için sertifika eğitimleri alabilirsiniz. Zaman ile yarıştığımız bu çağda online eğitimler büyük kolaylık sağlıyor. Enstitü içinde yer alan online eğitim seçeneklerinden finansal yönetim eğitimi, iş dünyasında kendinizi geliştirme sürecinde hızla yol almanıza destek olacaktır. Özel sektörde iktisat mezunlarının çalışma alanları şu şekildedir.
- Mali müşavirlik
- Değerleme uzmanlığı
- Analiz
- Bankaların uzman kadroları ve müfettiş kadroları
- Denetmenlik
- Kontrolörlük
- Uzmanlık
SİZİN İÇİN: Hemşirelik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler?
İktisat Mezunu Resmi Kurumlarda Ne İş Yapar?
İktisat mezunlarının birçoğu devlet kurumlarında çalışmayı çok ister. Devlet bankaları, maliye bakanlığı gibi devletin ekonomiyle ilgili ihtiyacının olacağı her birim, potansiyel iş sahasıdır. Devlet kurumlarının iktisat mezunları için açtığı kadrolarda yer almak için yazılı sınavlara hazırlanırlar. 1 yıl KPPS sınavına hazırlık süreci vardır. Bu süreç, ilanların açıklanması, mülakatlar ardından işe başlama olarak gelişir.
İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar, İş Olanakları Neler, iktisat bölümü kaç senelik, iktisat bölümü mezunları nerede çalışabilir, iktisat bölümü mezunları maaşları ne kadar, iktisat bölümü mezunları özel kurumlarda çalışabilir mi, iktisat bölümü bankacılık yapabilir mi, iktisat bölümü mezunları uzmanlık yapabilir mi