İguanalar nerede yaşar? iguana zehirli midir? Vahşi doğada iguanalara en çok tropik bölgelerde rastlanır. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı severler. En çok ise Amerika ve Kuzey Amerika'da rastlayabilirsiniz onlara. İguanalar hayatlarının büyük kısmını ağaçlarda geçirirler.
İguana tropikal iklimde yaşayan bir kertenkele türü. Türkiye'de nadir de olsa evcil hayvan olarak beslenebiliyor. İstanbul'da dev iguananın görülmesinin ardından bu egzotik canlının özellikleri de merak edilir oldu. Sürüngen sınıfındaki iguanalar farklı evcil hayvan beslenmek isteyenlerin en iyi dostu oluyor. İşte iguana bakımı, beslenmesi ve özellikleri. iguana nasıl beslenir
İguana sürüngenler sınıfında yer alan ve tropikal iklimde yaşayan bir kertenkele türü. Ortalama yaşam süresi 19-21 yıl arasında değişen iguanalar, genellikle ağaçlarda yaşar. iguana nasıl beslenir
Otobur olan iguanalar meyve ve otlarla beslenirler. İguanaların boyu 1-2 metre arasında değişebilir.
Erkek iguanalar dişilerine göre daha saldırgandır ve tehlikeleri savuşturmak için kuyruklarını kırbaç gibi kullanırlar. İguana türleri ise şöyle:
- İguana iguana (genç) (yeşil iguana)
- Amblyrhynchus cristatus (Galapagos deniz iguanası)
- Conolophus amblyrhynchus (Galapagos kara iguanası)
İguana özellikleri
- Ortalama ömrü 20 yılı bulabilir.
- 2 buçuk-3 kilo arasında ağırlığı değişebilir.
- Boyu 2 metreyi bulabilir.
- Otobur olarak beslenir.
- Gençleri kahverengi yeşil arası daha lekeli, erişkinlerin renkleri daha düzgündür.
- Dişileri 3-4, erkekleri 3-5 yaşlarında üreme çağına gelir.
- Çiftleştikten 65 gün sonra dişi yumurtayı bırakır. 10 ila 30 adet yumurta bırakabilir.
- Kuluçka süresi 90 ila 120 günü bulabilir.
Evde iguana bakımında dikkat edilecek noktalar
- İguana akvaryumda beslenen bir canlı. Bu nedenle küçük bir akvaryum ona yetmeyecektir. Ona uygun bir akvaryum seçmenizde fayda var.
- Yavru iguanalar için kafesin ideal ölçüsü 120x80x60 cm, yetişkinler için ise bu ölçü 200x200x150 cm. kadar olabilir.
- Tropikal canlı olduğu için sıcak ortamı sever. Bulundukları ortamın 26 derecenin altına inmemesi, 32-35 derece arasında olması gerekiyor.
- Akvaryumunun bir kısmını serin bırakmanız, bunaldığı zaman onun ferahlamasını sağlayacaktır.
- Bulundukları ortamı sürekli yaladıkları için küçük cisimlere dikkat etmenizde fayda var. Ufak cisimleri yutabilir.
- İguanalar tek yaşarlar. Sadece çiftleşmek için eş bulurlar. Aynı alanda yaşayamazlar. Özellikle erkek iguanalar aynı ortamda çok sık kavga ederler.
- İguana beslenmesine dikkat edilecek nokta: İguanaların tüketeceği yemlerin büyük oranının yeşillik içermesi gerekiyor. Sebze ve meyvenin yanı sıra haftada 1 kez yemlerine kalsiyum da katmanız gerekiyor.
- İguanaları elinize alırken koruyucu eldiven giyin. İguanalar evcil olsa bile tırnakları zarar verebilir.
İguana zehirli mi?
Çoğu uzman zehirli iguananın olmadığını savunuyor. Bazı uzmanlara göre ise, alerji yapan iguana türleri var. İguana sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka sahipleneceğiniz iguana türü hakkında bir veteriner hekimden bilgi almanızda fayda var.
İguanayı ele alıştırma
iguana zehirli midir? iguanalar evde beslenir mi? İguana başlangıçta elinize gelmeyecek ve sizden kaçacaktır. Öncelikle kafesine ve yaşam alanına alışması gerekiyor. Sabırlı olmalı ve erken yaşta ele alıştırmaya başlamalısınız. Günde birkaç kez elinizle yemek sunun, elinizden yemeye başladıktan sonra iguananızı artık elinize alabilirsiniz. İguanayı belli bir tutma şekliniz olsun. Tutarken iki elinizi de kullanın, göğsünü ve pelvis bölgesini elinizle destekleyin. iguanalar evde beslenir mi
Asla kuyruğundan tutmaya çalışmayın. Kuyruğu kopabilir.