Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Hamilelere Özel Çözümler. Hamileliğin stresli ve yorucu bir dönem olduğu bilinmektedir. Hormonların değişmesinden dolayı oluşan stres anne adayını dönem dönem yorabilir. Değişen ve kilo alan bedende ise yaşanan fiziksel değişme haliyle, ağrı ve yorgunluk meydana getirir. Hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan bel ağrısı da bu tatlı telaşlı dönemin bir parçasıdır. Günden güne ağırlaşan vücudunuzu ve bebeğinizi taşımakta zorlanan bedeniniz, bir yerden sonra yorulacak ve bel ağrısı olarak size cevap verecektir.
Neredeyse her 4 anne adayından 3’ü bel ağrısı ile geçen bu gebelik sürecinden şikayetçidir. Bel ağrısına neden olan faktörleri en detaylı şekilde incelemek için buradayız. Hamilelik bel ağrısı yapar mı endişenizi gidermek için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz. Yazıyı okumayı bitirdiğinizde bel ağrısının nedenlerini ve evde tedavi yöntemlerini öğrenmiş olacaksınız.
1) Hamilelikte Bel Ağrısı Olur Mu? Normal Midir?
Hamilelik sürecinin her döneminde bel ağrısı görülmektedir. Yaşanan bel ağrıları zaten kısıtlı şekilde hareket eden annenin hareketlerini daha da zorlaştırmaktadır. Bebeğin büyümesinden kaynaklanan bel ağrıları kimi zaman farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Doktorlar anne adaylarına olabildiğince fazla dinlenmelerini ve ağrıyı gidermek için hafif egzersizleri yapmasını tavsiye eder. Hemen hemen pek çok anne adayının yaşadığı bel ağrısı, normal bir durumdur. Aylık ve dönemlik doktor kontrollerinde yaşanılan ağrıları doktorunuza belirtmelisiniz. Kimi durumlarda bel ağrısı farklı hastalıkların habercisi olabilir.
2) Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte bel ağrısı nedenleri tek bir cümle ile ifade edilemez. Bel ağrısına neden olan birçok faktör vardır. En yaygın nedeni ise bebeğinizin günden güne büyümesidir. Bebeğin büyümesi ile beraber omurgaya verilen ağırlık da artmaktadır. Omurga, kuyruk sokumu ve pelvise verilen yükte artış olduğunda bel ağrısı hissedilir. Bebeğinizin her geçen gün büyümesi kaburgaları da etkilemektedir. Genişleyen kaburgalar vücudunuzda bel ağrısına neden olur.
Gebeliğin son dönemlerinde kaslarda yaşanan gerginlik sonucunda anne adayı hissedilir şekilde bel ağrısı içinde kendini bulur. Hormonların daha fazla salgılanmasından dolayı kaslarda zaman zaman gevşeme ve gerilme meydana gelir. Hormonlar ise doğumun daha kolay geçmesi için harekete geçer. Omurga desteğini değiştiren hormonlar, bel ağrısının bir nedenidir.
Nasıl ki baş ağrısının en büyük nedeni stres ise; hamilelikte görülen bel ağrısının bir nedeni de strestir. Doğum telaşı ve hazırlıkları içinde olan anne adayı stres yaptığında, vücuduna yansıyacaktır ve bu durum da vücudun fazla gerilmesine neden olacaktır. Sakin ve huzurlu bir şekilde günleri geçirdiğinizde vücudunuzu korumuş olursunuz. Stresten uzak kalan anne adaylarının doğumlarının daha rahat geçtiği de bir gerçektir.
Gebeliğin ilerlemesi ile beraber anne adayının duruş şekli de değişmektedir. Daha hassas davranıldığında ve duruş şekline dikkat edildiğinde bel ağrısını en aza indirmek mümkündür. Bu nedenle anne adaylarının dik ve rahat oturması tavsiye edilir.
SİZİN İÇİN: Hamilelikte En Fazla Kaç Kilo Alınmalı? Hamile Kadınlar Nasıl Beslenmeli?
3) Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte bel ağrısı ilk haftalarda hissedilmeyen bir durumdur. Beşinci aydan sonra kilo artışı gözle görülür şekilde yaşandığından bu dönemde başlar denilebilir. Bebeğin ağırlığı ve annenin ağırlığı tartıda hissedildiğinden genellikle son 3 ayda bel ağrısı daha şiddetli yaşanmaktadır. Anne ve bebeğin gelişimi her kadında farklılık göstereceğinden dolayı, bazen dördüncü ayında bel ağrısı şikayeti ile doktora giden anne adayları da görülmektedir. Gebelik öncesinde ortopedik rahatsızlık yaşayan anne adaylarında daha erken şekilde bel ağrısı yaşanabilir.
Zaman ilerledikçe ve 4. ayın içine girdiğinizde 4 aylık hamilelikte bel ağrısı normal mi diye düşünebilirsiniz. Çünkü ağrıya neden olan faktörler en çok bu dönemden sonra meydana gelir. Yorgunlukla beraber ağrılar yaşanıyorsa bu bel ağrıları normaldir.
Hamileliğin tüm dönemlerinde görülme ihtimali olan hamilelikte bel ağrısı ve kanama durumu işleri biraz zorlaştırabilir. Eğer şiddetli bel ağrısından sonra kanama meydana geldiyse acilen doktora gitmekte fayda olacaktır.
4) Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Yapılmalı?
Hamilelikte bel ağrısı ve kasık ağrısı sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Gebelik süresi içinde tamamen yok etmek mümkün değildir. Fakat çeşitli yöntemlerle etkisini en aza indirmek mümkün olabilir. İlaç kullanımının riskli olduğu hamilelikte bel ağrısı için krem kullanılabilir. Fakat bu kremi de doktorunuz yazmalıdır. Çünkü rahim kaslarını gevşeten kremler düşük riskini ortaya çıkarabilir. Bu nedenle krem gibi ilaçları bilinçsiz kullanmamalısınız. Evde uygulanabilen hamilelikte bel ağrısı tedavisi yöntemlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Hamilelikte bel ağrısı sıcak su torbası ile bir nebze hafifler. Bu nedenle sıcak su torbasını güvenli şekilde bel bölgesine uygulayabilirsiniz. Aynı noktada uzun süre tutmanız tehlikeli olabilir; bu nedenle sıcak su torbasını yavaşça belinizde gezdirerek masaj yapabilirsiniz.
- Uykuda yaşanan ağrılar için yastık kullanabilirsiniz. Uyurken sırt üstü yatmak da ağrı oluşturabilir. Yana doğru dönüp uyumak sizin için rahat olacaktır. Bu nedenle yastık ve yatağı rahat edebileceğiniz konuma getirmelisiniz.
- Bu dönemde ayakkabı seçimini de rahat ayakkabılardan yana yapmalısınız. Topuklu ayakkabı giydiğiniz günlerde belinize daha fazla yük vermiş olacaksınız. Bu durumun sonucunda da bel ağrısı kaçınılmaz olacaktır.
- Dinlendiğiniz zamanlarda ayaklarınızı bir yastık veya minder üzerinde tutun. Böylece bel ağrısını en aza indirmiş olacaksınız.
- Gebelik sürecinde dik durmayı alışkanlık haline getirin. Eğer dik bir şekilde oturup yürürseniz, bel ağrısına fırsat vermezsiniz.
- Fazla kilo almaktan kaçının. Alınan her bir kilo bedeniniz için ağırlık olacaktır ve hamilelik dönemi boyunca size bel ve sırt ağrısı olarak dönecektir. Bu nedenle aşırı yemekten kaçının. Sağlıklı ve faydalı besinlerle beslenmeye özen gösterin.
- Hareket etmeye vakit ayırın. Sürekli oturmak ve dinlenmek kemiklerinizi yoracaktır. Ev içinde veya açık havada yürüyüşler bel ağrısını hafifletir. Zaman zaman yürüyün ve bel ağrısının etkilerinden uzaklaşın. Doktorunuzun uygun gördüğü sporları yapabilirsiniz. Hamilelikte bel ağrısı egzersizleri hakkında doktordan bilgi alıp gün içinde uygulamaya geçmeniz bel ağrınızı hafifletebilir.
- Stresten uzak durun. Kendinizi mutlu eden aktiviteler ile meşgul edin. Yorulan ve gerilen zihin, vücuda bel ağrısı yaşatabilir. Ağrısız ve sorunsuz bir gebelik için stres sizden uzak durmalıdır.
- Eğer kilo artışı normalden fazla şekilde gerçekleştiyse 7 haftalık hamilelikte bel ağrısı görülebilir.
- Gebelik döneminde ofis ortamında çalışan anne adayları ise ofis içinde hareket etmelidir. Yürüyüş en iyi çözüm olacaktır.
- Gün içinde yorulan bedeninizi ılık bir duş ile rahatlatabilirsiniz. Ilık duş bel ağrısının da önüne geçecektir.
5) Hamilelikte Bel Ağrısı Cinsiyet Belirler Mi?
Hamilelikte bel ağrısı cinsiyet belirtisi midir diye düşünebilirsiniz. Gebelik döneminde yaşanan bel ağrılarının cinsiyet ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı bel ağrısı yaşanmaktadır. Halk arasında erkek bebeğin anneye bel ağrısı yaşattığına dair söylemler bulunsa da ağrıların cinsiyet ile ilgili bir bağı yoktur.
6) Hamilelikte Bel Ağrısı Düşüğe Neden Olur Mu? Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hafif şiddetli ağrılar tüm annelerde görülebilen bir durumdur. Gebeliğin her döneminde muhakkak bel ağrısı yaşanır. Bel ağrısının şiddeti biraz daha arttıysa ve peşinden kanama yaşandıysa ciddi durumlar gözlenebilir. Doktorlar hamilelikte bel ağrısı ve kanama aynı anda yaşandığında vakit kaybetmeden tedbir almak ister. Düşük belirtisi olabilir. Vajinadan sulu akıntı ile beraber kasık ağrısının yaşanması normal bir durum değildir. Derhal doktor gözlemi gerektirir.
Hamilelikte görülen bel ağrısı kimi durumlarda kemik erimesinin de bir habercisi olabilir. Erken teşhis ve tedavi için yaşanan ağrıların doktora ifade edilmesi gereklidir. Nasıl olsa geçecek diye saklanan bel ağrısı şikayetleri, ihmal edildiğinde daha büyük sorunları meydana getirebilir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer, Hamilelere Özel Çözümler, hamilelere özel çözümler nelerdir, hamileyken neden bel daha çok ağrır, hamile kadınlar bel ağrısında ne yapmalılar, hamilelere özel bitkisel çözümler, hamilelerde bel ağrısı neyin işareti, hamilelikte bel ağrısı hangi sorunları işaret eder, hamilelerde bel ağrısına özel çözümler nelerdir