Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur?

Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur?
Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur?

Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur?

Sahte bir haber nasıl anlaşılır? Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur? Bu başlık gerçekten çok önemli. Sosyal medyanın etkisinin arttığı neredeyse bir ülkeyi dönüştürebilecek duruma geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Sosyal medyada paylaşılan bir haber yada bir fotoğraf insanları harekete geçirebiliyor. Gezi olaylarının tamda sosyal medya üzerinden pompalanan yalan haberlerin paylaşılmasıyla başladığını ve büyüdüğünü düşünürsek yalan haberin yada sahte bir fotoğrafın nasıl gerçek olup olmadığını öğrenmemiz gerektiği çok önemli bir konu haline geldi. İnsan nasıl düşünür?adlı yazımda da belirttiğim insanların düşünceleri geçmişte bilgilerine dayanarak oluşturdukları, yani bildikleri üzerinden düşündükleri de düşünüldüğünde.. İnsanın düşüncelerinin de doğru bilgiler üzerinde kurulu olması gerektiği Haberin yada fotoğrafın gerçek olup olmadığını nasıl bulunur? konusunu daha da önemli bir hale getiriyor.

Sahte bir haberi yada Fotoğrafı gerçeğinden nasıl ayırt ederiz?

Sahte bir haber nasıl anlaşılır, sahte fotoğraf nasıl anlaşılır? Sahte bir haberi yada fotoğrafı gerçeğinden nasıl ayırt edeceğimize gelirsek. Öncelikle haberin başlığını arama motoru üzerinden aratarak haberin güvenilir haber sitelerinde yer alıp almadığına bakmak gerekiyor. Sadece bu yetmiyor. Haber hürriyet gibi bir haber sitesinde yer alıyorsa gerçek olup olmadığı artık şüpheli hale gelmiştir. Çünkü geçen günlerde ve geçmişte Hürriyet gazetesi ve internet sitesi yayımladığı bir çok haberi yayımdan kaldırmış hatta yayımladığı haberler içinde özür dilemek zorunda kalmıştır.

Yapılması gereken şu Hürriyet’de yayımlanan bir haberi gördüğünüzde farklı bir bakışa sahip örnek olarak Sabah gazetesi gibi bir gazetede aynı haberin nasıl yayımlandığını kontrol ederek haberin doğru olup olmadığını anlayabiliriz.

Fotoğrafın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu nasıl bulacağız?

Sahte fotoğraf nasıl anlaşılır? Varsayalım ki haber değil Hürriyet de yada diğer haber sitelerinde yayımlanmamış facebook yada twitter gibi sosyal medya üzerinden bir fotoğraf yayımlandı. Fotoğrafın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu nasıl bulacağız? Burada yapılması gereken işlem basit aslında. Önce fotoğrafı bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Yada fotoğrafın üzerine sağ tıklayarak google’da fotoğrafı aratabilirsiniz. Google görsellerde arattığınızda fotoğraf eğer geçmişte başka bir yerde kullanıldı ise size sonuçlar gelecektir.

Fotoğrafın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu nasıl anlarız? Haberin gerçek mi sahte mi olduğu nasıl anlarız?

Yukarda paylaştığım ve aşağıda da paylaşacağım bir çok haber yada fotoğraf sosyal medya yoluyla ortalığa çıkartılmış yalan haberlerden sadece bir kaçıdır. İşte bu yalan haberlerin ortaya çıkartılması çok önemli.. İnsan algısının her şey olduğu bu zaman diliminde Suriye’li göçmenlerin durumunu sadece Bodrum’da sahilde bulunan ufacık bir çocuğun fotoğrafı değiştirdiğini düşünürsek. Gerçek bir fotoğraf Dünya’yı değiştirmeye yetebilir. Bu yüzden gerçek bir habere ihtiyacımız var. Hatta geçmişte verilen haberlerden birinden örnek vermek gerekirse Fadime Şahin’in Müslüm Gündüz’ün ve Ali Kalkancı adında sahte isimlerin kullanılarak yapılan darbe girişimleri hatta İstanbul üniversitesi kampüsünde insanların öldüğü ve insanların kasaplarda kıyma haline getirildiği gibi haberler darbelerin yapılmasına öncülük eden sahte yalan haberlerdi. Biz de bu tür yalanlar nedeniyle kandırıldık ve elimizde ne varsa alındı.

Fotoğrafın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu nasıl anlarız? Haberin gerçek mi sahte mi olduğu nasıl anlarız?