Gordion düğümü, Büyük İskender'e atfedilen bir söylencedir. Genellikle, çözümü zor bir sorunun kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor olarak kullanılır. Gordion düğümü nedir? Gordion düğümü Efsanesi nedir? Gordion Düğümü ne anlama gelir?
Efsane
Yeni bir lider arayışında olan Friglere bir kahin tarafından, şehre öküz arabası ile giren ilk adamı kral ilan etmeleri söylenir. Bu kişi kağnısıyla kente giren yoksul bir köylü, Midas'ın babası, Gordios olur. Gordios, kral ilan edildikten sonra öküz arabasını Frig tanrısı Sabazios tapınağına adar. Araba kızılcık dallarından bir düğümle tapınağa bağlanmıştır ve bu düğümü çözecek kişinin Asya'nın hakimi olacağı söylentisi ile ünlenir.
Büyük İskender, Gordion'a geldiğinde (MÖ 334) düğümü çözmeye çalışır ama başaramaz. Sabrı tükenince öfkeyle kılıcını çekip düğümü keser. İskender, gerçekten de Pers İmparatorluğu'nun fatihi ve Asya'nın hakimi olma yolundadır. Ancak 33 yaşında ateşli bir hastalıktan zamansızca ölümü bilgelerce İskender'in Gordion düğümünü çözmek yerine sabırsızca davranmasının cezası olarak yorumlanır.
Gordion düğümü nedir? Gordion Düğümü deyimi ne demektir? Gordion Düğümü Efsanesi ne anlatır? Gordion Düğümü Kehaneti nedir?
Gordion Düğümü;ütarihi efsaneye dayanarak, çözümü imkânsız gibi görünen, ancak zora başvurularak çözülebilecek sorunlar için kullanılan deyimdir.
"Gordion düğümünü çözmek”üve “Gordion düğümü gibi karışmak" deyimleri de bu deyimden doğmuştur.
Gordion Düğümü Efsanesi;üM.Ö. 334’e yani Büyük İskender’in yolunun Frigya’ya düştüğü tarihlerde doğduğu sanılıyor.ü Büyük İskender, Kral Gordios ve onun oğlu Kral Midas (eşek kulaklı Midas olarak da bilinen efsanevi Frig kralı) bu efsanenin kahramanlarıdır.
Nikomedia antik kentinde (Bugünkü İzmit ) doğan Flavius Arrianus, “İskender’in Seferi” adlı eserinde Gordion Düğümü Kehanetinden bahseder.ü
Gordion Düğümü Kehaneti;üKehanete göre Gordion Düğümünü çözen kişi, tüm Asya’nın hâkimi olacaktır.Gordion düğümü Frig Kralı Gordios’un arabasındaki boyunduruğa kayışla atılmış düğümdür.ü
Efsaneye göre Büyük İskender, Gordion a gelince Gordios’un arabasını, boyunduruğu ve kayışı yani Gordion düğümünü görmek ister. Ancak kızılcık ağacının kabuğundan yapılan kayışın uçları içe kıvrılarak bağlandığı için görünmememektedir. Düğümü çözmek isteyenler de bu uçları bulamadığı için düğümü çözememektedir.
İskender kayışı çözmek için bir süre çaba sarf eser. Ne başı ne de sonu belli olan bu düğümü çözmenin imkânsız olduğunu anlayan İskender, kılıcını çeker ve çözümü imkansız denen düğümü oluşturan kayışı keser.
Efsanenin daha eski versiyonlarında kılıç yoktur. Bir rivayete göre İskender, araba okunun çivisini çekip çıkarmak suretiyle düğümü çözer. Bu yöntem de kılıç kullanmak kadar hile içermektedir.
Düğümün çözüldüğünü ilan eden İskender’e Asya’nın kapıları açılır.
Flavius’un eserine göre düğümün çözüldüğü gece, tanrılar gökyüzünde şimşekler çaktırıp gök gürültüleri çıkararak kehaneti onaylarlar ve İskender tanrılara kurbanlar adar. NEDENHABER ERTANHABER Gordion düğümü ne anlama gelir