Ekonomi

Girişimci kadınların ‘en’leri bu yarışmayla belirlenecek

Abone Ol
Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması, “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” ve “Girişimci Kadın Gücü” olmak üzere iki ayrı kategoriden oluşuyor. “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” kategorisine, 2020 yılında en az 25 kadın çalışanı olan, Türkiye’de merkezi bulunan tüm şirketler başvuru yapabilecek.

“Girişimci Kadın Gücü” kategorisine sadece girişimci kadınlar başvurabilecek ve katılımcılar “En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci”, “En Çevre Dostu Kadın Girişimci”, “En Çok Dijitalleşen Kadın Girişimci”, “İhracatını En Çok Artıran Kadın Girişimci” kriterlerinde ödüllerini alacak. Bu kategoride, en az üç yıllık işletme geçmişine sahip olan, 2019 yılında en az 1 milyon TL satış gelirine sahip, 2021 yılında en az 2 milyon TL satış gelirine sahip, 2019-2021 döneminde satış gelirlerini en az yüzde 10 oranında artıran, Türkiye’de merkezi bulunan kadın girişimci şirketleri başvurabilecek.

Yarışma için 30 Eylül 2022 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Listeye girmeye hak kazanan şirketler, 19 Kasım 2022 Dünya Kadın Girişimciler Günü’nde TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk’ün katılımlarıyla ödüllerini alacaklar.

“Kadınların gücüyle büyüme”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kadınların sosyal hayatta ve iş hayatında daha aktif rol alması gerektiğini, kadınların ekonomi ve iş hayatındaki ağırlığı arttıkça, Türkiye’nin daha da güçleneceğini söyledi. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin en büyük girişimci kadın ağı haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki ve dünyadaki oda/borsa camiasında bir marka haline geldi. Bu yapıdaki asıl hedefimiz, başarılı kadınların arkadan gelen gençlere de rol model olmalarıdır. Kadınlar girişimci olmaya heveslensin, başaramamaktan asla korkmasın. Bakın yüzlerce örnek var. Hepsi zorluklar görmüş ama asla pes etmemiş. Bugün cesaretleri ve özgün projeleriyle en güzel noktalara gelmişler. İşte bu noktada, TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz (KGK), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile işbirliği içinde çok güzel bir projeye imza attı ve Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması’nı başlattı. Türkiye’deki kadın girişimciliğin görünürlüğünü artırmak, onları ulusal/uluslararası ağlara entegre ederek etkinliğini teşvik etmek ve kişisel gelişimlerine destek vererek, kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak adına çıkılan bu yolu çok önemsiyorum. Buradan tüm şirketlerimizi kadın istihdamını daha da artırmaya, bütün kadınlarımızı da cesaretle iş dünyasında yerlerini almaya ve yerlerini büyütmeye çağırıyorum. Asla unutmayın, başarılarınız sadece sizin değil ülkemizin başarısıdır.”

“Çağdaşlık seviyesi”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de ülkelerin kalkınmasının, kadın emeğinin ekonomiye tam anlamıyla yansıması ile mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Güçlü bir ekonomiye, gelişmiş bir toplumsal yapıya sahip olabilmek için kadınların iş dünyasında daha etkin olması gerektiğine inanıyorum. Kadının daha fazla istihdamda yer alması, girişimci olması ve ekonomiye katılması ile yani kadının güçlenmesi ve kalkınmasıyla toplumların çağdaşlık seviyesi artar” dedi. Kadın girişimciler için finansman ihtiyacı kadar önemli bir diğer motivasyon kaynağının “cesaret” olduğunu vurgulayan Öztürk, Türkiye’deki kadın girişimciliğinin görünürlüğünü artırmak, ilham kaynağı olmalarını sağlamak ve kişisel gelişimlerine destek vererek kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak adına TEPAV iş birliğiyle Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü yarışmasını hayata geçirdiklerini söyledi.

Kız öğrencilere destek

Gemlik bölgesinde faaliyet gösteren ve bölgesindeki saha operasyonlarında en yüksek oranda kadın istihdam eden kurum olan Borusan Limanı, Borusan Holding’in öncülüğünde yürütülen “Borusan Eşittir” hareketine sağladığı katkılarla Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı çalışmalarına devam ediyor. Borusan’ın sürdürülebilirlik başlıkları olan iklim, insan ve inovasyon odak alanlarından insan başlığı altında sürdürülen toplumsal cinsiyet eşitliği merkezli çalışmalarla iş hayatındaki tüm karar alma ve uygulama süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetme, eşitsizlik durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik kapsayıcı politikalar benimseme ve bu yönde adım atma konusunda taahhütte bulunuluyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda sağlamayı kurumsal bir sorumluluk olarak gören Borusan Limanı, bu amaçla yaptığı çalışmalar sonucunda Gemlik bölgesindeki diğer limanlara kıyasla saha operasyonlarında en çok kadın çalışan oranına sahip liman konumunda yer alıyor.

Borusan Limanı, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında kadın istihdamını artırmaya yönelik bir projeye imza attı. Proje ile kadınların sektöre katılması ve istihdamının artırılması amacıyla Gemlik Atatepe MTAL ile bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında on birinci sınıflara koçluk ve on ikinci sınıflara staj imkânı sağlayan Borusan Limanı ayrıca okulun lojistik laboratuvarına da malzeme ve materyal desteği sağlıyor. Mezun olan kız öğrencileri de istihdam etmeyi planlayan Borusan Limanı, kadın saha çalışanı sayısının ortaöğretimden başlayarak limancılık sektörüne kadın yeteneklerinin kazandırılması yoluyla artırılmasını amaçlıyor. Bölgesindeki saha operasyonlarında en çok kadın istihdamını sağlamayı hedefleyen Borusan Limanı, erkek egemen bir sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla projelerine devam edecek.