Kalsiyum eksikliği literatürde hipokalsemi olarak bilinir. Kalsiyum beden sıhhatinin korunması için gerekli olan minerallerin başında gelir. Kalsiyum bedende en çok bulunan mineraldir ve eksikliği halinde birçok meseleye yol açar. Bedende kalsiyuma en çok gereksinim duyan organlar elbet dişler ve kemiklerdir. Kalsiyum dişler ve kemiklerin yapısında bulunan ve depolanan bir mineraldir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle en büyük hasarı dişler ve kemiklerde görülür. Kalsiyum eksikliğini alınan besinlerle gidermek mümkündür. Fakat bu besinlerin nasıl tüketildiği de tüketmek kadar değerlidir. Kalsiyum bedende en çok bulunan mineraldir. Kalsiyum minerali en çok dişlerde ve kemiklerde bulunur bu yüzden eksikliği görüldüğünde de en çok dişler ve kemikler etkilenir. Kalsiyum eksikliği görüldüğünde bu durumdan bedenin her kısmı etkilenebilir ancak en çok diş ve kemikler etkilenir. Kalsiyum eksikliğinin belirtileri

-Ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ve ağız etrafında uyuşukluk ve karıncalanma hissi
-Uykusuzluk
-Halsizlik
-Eklemlerde ve kemiklerde ağrılar.
-Kemik erimesi.
-Göz sıhhatinde bozulma, görme bozuklukları ve bilhassa katarak.
-Odaklanmada zorluk ve unutkanlık.
-Ciltte kuruluk.
-Hırıltı.
-Tırnaklarda güçsüzleşme ve kırılma.
-Osteopeni ve sonucunda osteoporoz.
-Dişlerde çürümeler ve kırılmalar.
-Depresyon.
-Saçların zayıflaması çok ölçüde dökülmesi.
-Çok yorgunluk
-Kronik kaşıntı.
-Göğüs ağrıları.
-Letarji
-Yutma zahmeti.
-
Güç eksikliği
-Seste değişiklikler.
-Regl devri öncesinde çok şiddetli ağrılara neden olan PMS periyodu





Kalsiyum eksikliği neden olur?

-Tüketilen besinlerin kalsiyum içermemesi
-D vitamini içermeyen besinlerle beslenmek
-Çok fazla tuz tüketmek
-Böbreklerde oluşan kronik hastalıklar
-Magnezyum eksikliği
-Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak Kalsiyum içeren besinler -Süt: Kalsiyum eksikliğinin en önemli sonuçlarından biri olan osteoporozu önlemede sütün katkısının ne kadar büyük olduğu tartışılır. Lakin yeniden de bilhassa çocukların içeceği 1 bardak süt kemik gelişimlerine katkı sağlayacaktır.
-Peynir: Peynirlerin her çeşidi tam bir kalsiyum deposudur. Fakat kimi peynir çeşitlerinde kalsiyum daha azken kimilerinde daha fazladır. Mesela parmesan peyniri eksiksiz bir kalsiyum deposu. Başka sert peynirler de kalsiyumdan epey güçlü. Bizim Kars ya da Edirne gravyeri de bunlardan birileri.
-Yoğurt: Yoğurt en güçlü kalsiyum kaynaklarından biridir. Öteki taraftan yoğurdun ve peynirin güçlü birer probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağı oldukları da unutulmamalı. Yoğurt üstelik bir de prebiyotik bakımından da çok güçlüdür.
-Sebzeler: Bitkisel kalsiyum kaynakları ortasında zerzevatları de göstermemek yanlış olur. Bilhassa yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.




-İncir: Belki şaşıracaksınız lakin incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en güçlü meyvelerin başında da o var. Olağan ki bir adedinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.
-Sardalya ve somon: Balıkların birçok kalsiyum zengini. Bilhassa somon ve sardalyanın güçlü birer kalsiyum kaynağı olduğu biliniyor. Kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardan olan hamside daha fazla kalsiyum olduğu bilgisi de mevcut. 
-Ay Çekirdeği: Çekirdeğin her türlüsü ve yağlı tohumların birden fazla güçlü birer kalsiyum kaynağı. Mesela susam, mesela ayçiçeği ve kabak çekirdeği. Bizde yaygın tüketilmeyen chia tohumlarının da bol ölçüde kalsiyum içerdikleri biliniyor. 
-Fasulye ve mercimek: Fasulyenin siyahı yada beyazı hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol ölçüde kalsiyum içeriyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinlerdir. Fasulye ve mercimek esasen akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol ölçüde demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.
-Ayran ve kefir: Ayran, hem sağlıklı, hem de kalsiyum zenginidir. Hiçbir içecek ayran kadar bol kalsiyum içermemektedir. Kalsiyum zengini besinler listesinde “probiyotik bombası” kefire yer vermemek yanlış olur.
-Badem: Çoğu yağlı tohumun içinde bol ölçüde kalsiyum var. Lakin yeniden de yer fıstığı, antepfıstığı, fındık, cevizle kıyaslandığında kalsiyum bakımından birinci sırada kuşkusuz badem vardır. Badem, kusursuz bir posa, bitkisel protein ve magnezyum kaynağıdır.

Günlük kalsiyum muhtaçlığı ne kadardır?