Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? Bir film inceleme yazısı oluşturmak istiyorsunuz, fakat nasıl yapacağınız konusunda sıkıntımı çekiyorsunuz? Başlığımız altında film inceleme yazısı oluşturmak için adım adım sizlere destekçi olabilecek önerilerimiz olacak.

ilk Adım: Başlamadan öncelikle ;

incelemenize başlamadan önce seçtiğiniz film konusunda biraz bilgi toplamanızın size epey bir büyük bir katkısı olacaktır. örneğin; filmde rol saha oyuncuların daha önceki film tecrübeleri nelerdi, Oyuncular arasında ödül elde eden varmı, Yönetmenin çektiği öteki filmleri neler, yönetmenin kendine has belirgin bir tarzı varmı, anlatılan hadise tarihi mi yahut bir kitaptan uyarlama mı gibi size yardımcı olacak bu bilgiler hem iyi bir inceleme yazısının aslını oluşturacak hemde yazıyı okuyan okuyucular için bilgilendirici kalite taşıyacaktır.

Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır, Nelere Dikkat Edilmelidir, Eleştiri Nasıl Yapılır, Film Eleştirisinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir, Her Türlü Fikri Sunabilir Miyiz, Eleştirirken Hangi Cümleleri Kullanabiliriz

ikinci Adım: Filmi izledikten Sonra ;

1- Filmi ifade eden cümle

Film Eleştiri Yazısında Nelere Dikkat Edilmelidir? incelemeye karar verdiğiniz filmi izlediniz. Başlangıç özetine başlayacaksınız. ilk şekilde filmi bir cümle ile özetlemeye çalışın, unutmayın ki bu tümce aslında filmin ana fikrini temsil edecektir. Film esnasında, film konusu için anlık notlar almanın yazınızı oluştururken yardımı dokunabilir, üşengeç olmayın.
Filmi eleştirirken sebeplerinizi göstermeyi asla ihmal etmeyin. örnek olarak, bir komedi filmi izlediniz ve yeterince gülünç olmadığını düşünüyorsunuz \"komik değildi\" benzeri bir tümce yerine, \"diyaloglar özensiz seçilmişti ve film olması gerekenden aşırı daha uzundu, bu nedenden yeterince eğlenmedim\" benzeri bir tümce seçerseniz eleştiriz bir temele dayalı olacaktır.

2- Okuyanı Etkileyin!

Yazıya hep size göre filmin en kuvvetli repliğinden alıntı yaparak başlayın. Repliğin sizde uyandırdığı duyguyu, film içinde nasıl etkileşim yarattığını ve çağrışım oluşturan benzer repliklerden örnek vererek paragrafınızı olabildiğince güçlü kılın. Paragrafın sonlarına doğru kendi şahsi görüşlerinize yer vermeyi unutmayın. Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır, Nelere Dikkat Edilmelidir, Eleştiri Nasıl Yapılır, Film Eleştirisinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir, Her Türlü Fikri Sunabilir Miyiz, Eleştirirken Hangi Cümleleri Kullanabiliriz

3- özetleme

Film Eleştiri Yazısında Nelere Dikkat Edilmelidir? Film özetini olabildiğince kısa tutun. Film konusu için esas düşüncelerinize yer verin ve kilit ciddiyete sahip ayrıntıları vermekten sakının. özellikle filmin sonu meselesinde tek kelime bile etmeyin.

4-Net ve iyi hazırlanmış bir fikri en başta verin

Okuyucularını, filmi sevip sevmediğin konusunda tahmin yapmak zorunda bırakma. İncelemenin başında fikrini öğrenmelerini sağla ve böylece daha sonra geri kalan zamanı, kendi notunu “kanıtlamaya” çalışarak geçirebilirsin.

  • Yıldızlar, 10 veya 100 gibi puanlar kullanmak veya sadece Çok İyi ya da Çok Kötü bir film şeklinde bir değerlendirme yapmak fikrini hızlıca vermenin hızlı bir yoludur. Daha sonra neden bu notu seçtiğini yazarsın.
  • Mükemmel Film: "Her karakterin, sahnenin, kostümün ve yapılan her şakanın filmi defalarca izlemeye değer kılacak kadar iyi olduğu ve kısacası her açıdan başarılı, az bulunur filmdir."
  • Kötü Film: "Kung-fu ya da karate filmlerini ne kadar sevdiğiniz hiç fark etmez; 47 Ronin filmiyle iyisi mi siz sadece paranızı değil; patlamış mısırınızı ve zamanınızı boşa harcamayın."
  • İdare Eder Film: "Eşi benzeri görülmemiş Interstellar filmini sevmem gerekenden daha çok sevdim. Ama bu, filmin mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Nihayetinde, uzayın kati dehşeti ve hayret vericiliği beni, kabul edilir şekilde ağır hikâye ve diyaloglar boyunca sürükledi." Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır, Nelere Dikkat Edilmelidir, Eleştiri Nasıl Yapılır, Film Eleştirisinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir, Her Türlü Fikri Sunabilir Miyiz, Eleştirirken Hangi Cümleleri Kullanabiliriz

5- Düşüncelerinizi destekleyin

Film konusu için görüşlerinize destek olabilecek ilave doneler meselesi için bilgi vermekten çekinmeyin. izlenilen film bir aile filmi mi, kız arkadaş ile yan yana izlenebilir mi, Cinsel ve ya şiddet içeriğinin boyutu hakkında bilgilendirici olun. ilave bilgiler ile okuyucunuzun güvenini kazanacaksınız.

6- Eğlenceli Olun

inceleme yazısı yazıyorsunuz diye sıkıcı olmak durumunda değilsiniz elbette. Sıfatlardan, deyim ve atasözlerinden, örneklemelerden yararlanarakta anlaşılır bir zayıflama yazısı oluşturabileceğinizi unutmayın.

Son Adım: Değerlendirme ;

Değerlendirmenizi yaparken kendinize ve okuyucunuza karşı dürüst olun. Ne sevdiğiniz bir oyuncu var diye torpil geçin ne de sevmediğiniz bir oyuncu yer almaktadır diye filmi yerden yere vurun. Dürüst olmanın hem okuyucunuz hem de sizin için hep olumlu sonuçlar doğuracağını aklınızdan çıkarmayın.

ikaz ve ipuçları

* Konu özetini olabildiğince kısa tutun.

* Filmin kritik sahneleri konusu için yorumdan irak durun, özellikle de sonu meselesinde!

* Yazınıza filmi izledikten hemen sonra başlamayın. Biraz zaman geçmesine izin verin. Böylece duygusal yorumlardan olabildiğince irak durmuş olacaksınız.

* Düşüncenizi destekleyecek ayrıntıları vermekten çekinmeyin.

* Değerlendirmede dürüst olun.

Film Eleştiri Yazısı Nasıl Yazılır, Nelere Dikkat Edilmelidir, Eleştiri Nasıl Yapılır, Film Eleştirisinde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir, Her Türlü Fikri Sunabilir Miyiz, Eleştirirken Hangi Cümleleri Kullanabiliriz