Evin içi neden rutubet yapar sorusuna açıklık getireceğiz. Genellikle evde oluşan rutubetin sebebi bina yapılırken eksik malzemeyle yapılmasıdır. Yalıtım düzgün yapılmadığından kaynaklanan sebepler ile oluşur. Ya da bir odada olan ısı diğer odalarda yok ise bu rutubete sebep olur. Bu genelde sobaları evlerde oluşan veya 20 yılı aşkın binalarda olan bir durumdur. Evde rutubet nasıl önlenir merak ediyorsan aşağıya gözatabilirsin.
Evde Rutubet Nasıl Önlenir?
Evde rutubet oluşmasını önlemek için şu adımlara dikkatt edin;
- Ev içinde çamaşırlarınızı kurutmayın.
- Evi sık sık havalandırmalısınız ve kış aylarında evi havalandırmak için pencerelere havalandırma ızgarası taktırabilirsiniz.
- Evin içine veya dışına ısı yalıtımı yapabilirsiniz.
- Eski ve ahşap pencereler yerine pvc pencereleri tercih edebilirsiniz.
- Duvarları boyarken anti küf boya kullanabilirsiniz.
- Pencere kenarındaki boşlukları silikon ve köpükle kapatabilirsiniz.
- Tıkalı yağmur olukları açılmalı, sızdıran çatılar tamir edilmelidir.
- Kalorifer peteklerini mobilya veya perdelerle kapatmayın.
- Odanın içi çok eşyayla doluysa, odayı biraz boşaltmaya çalışın.
Rutubetin Zararları Nelerdir?
- Rutubet zaman içinde duvarlarınıza ve etraftaki eşyalara zarar vermeye başlar. Rutubetli bir duvarın önünde kitaplık varsa raflar çürümeye yüz tutar. Eşyaların yanı sıra rutubet insan sağlığı için de zararlıdır.
- Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
- Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir.
- Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur. Zor uyuyabilir ve uykunuzu almamanıza sebep olur.
Evimde Olan Rutubeti Nasıl Önleyebilirim?
1. Karbonat Yöntemi
Karbonat, rutubete karşı uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir. Ağzı açık bir kasenin veya hava geçiren bir çarşafın içerisine bir miktar karbonat koyunuz. Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştiriniz. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecek ve içiniz rahat olacaktır.
2. Kedi Kumu Yöntemi
Karbonat gibi kedi kumu da rutubeti içine hapseder. Sık sık rutubet oluşan bölgelere küçük kapların içerisine kedi kumu yerleştirebilirsiniz. Ancak evde kedi besliyorsanız, kedi kumlarını dikkatli bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin.
3. Rutubet Koruyucu Badana
Rutubetten kurtulmak istiyorsanız, rutubet önleyici boya seçmelisiniz. Rutuber önleyici boya ile badana yaptığınızda duvarlarınızı daha iyi koruyabilirsiniz. Küf ve mantarlara karşı koruyucu özellikte boyalar seçilebilir.