Evde Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır? Nar ekşisi yapımı oldukça pratik birkaç adım sayesinde mümkündür ve bu adımlar şöyledir:
- Ekşi narların suyu özenle sıkılır. Bu aşamada mutfak robotu yada narenciye sıkacağı kullanılabilir. Buradaki temel amaç nar suyunu temiz bir biçimde elde etmektir.
- 10 kiloluk nardan yaklaşık 1 litre su elde edilir. Bu miktarda ise yaklaşık 600 mL nar ekşisi üretmek mümkündür.
- Sıkılan nar suyu kaynatılmaya başlanır. Burada iki seçenek mevcuttur. Nar suyu ocağın üzerinde kaynatılırsa bu işlem yaklaşık 5 saat sürer. Bu sayede bol miktarda nar ekşisi hazırlamak mümkündür. Sıvının durumunu tencere de takip etmek epey kolay olacaktır. Nar suyu fırında kaynatılırsa nar ekşisi hazırlamak yaklaşık 6 saat sürer. İlk 1 saat dolduktan sonra nar ekşisi beş dakikada bir kontrol edilir.
- Nar ekşisinin kıvamı pekmez gibi olmalıdır. Doğru kıvamı anlamak için bir kaşık nar ekşisi çay tabağına alınır. Tabak eğilerek sıvının kıvamına bakılabilir. Şayet yeterli kıvam elde edilmemişse kaynatmaya devam edilir.
- Kıvamın tutmasına yakın 1 yemek kaşığı tuz nar ekşisine eklenir. Bu sayede bakteriyel faaliyetler durdurulmuş olur.
Nar Ekşisi Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Nar ekşisi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanır:
- Narların ekşi olması gereklidir.
- Kaynama işlemi sırasında tencere yada tepsinin üzerinde köpükler oluşacaktır. Bu köpükler tahta bir kaşıkla nar suyundan ayrılmalıdır.
- Nar suyunun kaynatıldığı tencerede demir veya alüminyum malzeme bulunmamalıdır. Çelik tencere kullanmak en doğrusudur.
- Narların suyu sıkılırken suyun içinde hiçbir parça kalmamalıdır. Bu nedenden ötürü suyun tülbentle yada süzgeçle narlardan ayrılması gerekir.
Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?
Nar ekşisinin yararları şöyle özetlenebilir:
- İçerdiği antioksidan sayesinde kanser riskinin azalmasını sağlar.
- Kalp ve damar sağlığını destekler.
- Ağızda oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
- Zayıflama kürlerinde kullanılabilir.
- Diş eti kanamalarına iyi gelir.
- Hipertansiyon şikayeti bulunan kişilerin tansiyonunu dengeler.
- Cilt kalitesinin artmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gribal hastalıklara karşı korur.
- Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
- Yorgunluğa iyi gelir.
- Kısırlığa iyi geldiğine dair rivayetler vardır.
- Kişilere enerji vermektedir. Bu sayede kişilerin üzerindeki ataletin yok olmasına destek olur.
Salatalarda ve kısırlarda kendine sıklıkla yer bulan nar ekşisi içerdiği vitaminlerle de ön plana çıkar. Evde nar ekşisi hazırlamak bu nedenden ötürü epey popüler bir uygulamadır. İçinde hiçbir katkı maddesi olmayan nar ekşisi sayesinde sağlıklı yemekler hazırlamak mümkündür.
Nar Ekşisiyle Zayıflanır Mı?
Nar ekşili zayıflama kürü şu malzemeler kullanılarak hazırlanabilir:
- Funda yaprağı
- Kitre
- Biberiye
- Keten tohumu
- Yulaf kepeği
- Sandaloz sakızı
Üstteki malzemelerin her birinden bir kaşık alınarak bir kabın içine konulur. Yarım litrelik nar ekşisi bu karışıma eklenir. Üstte bahsi geçen malzemelerin her biri toz halde olmalıdır. Karışım pürüzsüz bir hale gelene dek karıştırılır ve yemeklerden evvel 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilir. Karışım bittiği vakit 1 hafta ara verilir ve sonra karışımın aynısı hazırlanır.
Nar Ekşisi Nerede Kullanılır?
Nar ekşisinin kullanıldığı salatalar şu şekildedir:
- Tüm yeşil salatalar
- Akdeniz salatası
- Patates salatası
- Ezmeler
Bunlara ek olarak kısır ve bulgur salatalarında da kendine mutlaka yer bulur. Biber dolması ve diğer dolmaların harçlarına da sık sık eklenir. Aynı zamanda et sotelerde de kendine mutlaka yer bulur. Mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Hem Türkiye hem de dünya mutfağında sık sık kullanılır. Evde nar ekşisi hazırlamak için sadece yarım gün harcanması yeterlidir.
evde nar ekşisi nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılmalıdır, evde nar ekşisi yapılabilir mi, nar ne kadar kullanılmalıdır, nar ekşisi ile zayıflamak mümkün mü, kıvamı nasıl tutturulur, nar ekşisi yapmanın püf noktaları nelerdir, ekşi tadı yakalamanın sırları, nar ekşisinin sağlığa faydaları nelerdir