Akaryakıt benzin ve mazot fiyatlarında ki yükselişler vatandaşın cebindeki parayı buz gibi eritmeye devam ediyor. Türkiye'nin büyük ölçüde dışa bağımlı olduğu mazot, benzin ve LPG'ye neredeyse her gün zam geliyor. Masraflardan sıkılan vatandaşlar, yakıt konusunu alternatif yöntemlerle çözme arayışına girdi. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise 'evde mazot yapımı' konusu oldu.
'Evde mazot yapımı', 'Evde mazot nasıl yapılır?', 'Atık yağlardan akaryakıt yapma yöntemleri', 'Evde biyodizel hazırlama' gibi konularda araştırma yapan yüzbinlerce kişi, pompaya yansıyan zamların üstesinden kendi imkanlarıyla gelmek istiyor.
EVDE MAZOT NASIL YAPILIR
- Evde kullanılan artık yağları toplayın.
- Bu yağlar kanola, ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum maddelerinden elde edilen yağların atıklarıdır.
- Yağın içindeki gliserin ve yabancı maddeler ayrıştırılarak saf yağ elde edilir.
- Kullanılmış yağların içerisinde çok sayıda katı partikül olduğu için yağın öncelikle filtreden geçirilmesi, ince şekilde süzülmesi gerekir.
- Atık yağdaki suyu buharlaştırmak için yağ bir süre kaynatılarak saf hale dönüşmesi sağlanır.
- Bir kap ya da tencereye toplanan yağ, daldırma rezistans/ısıtıcı yardımıyla ısıtılır.
- 4 litre yağ için 1 litre metil alkol ve 40 gram sodyum hidroksit/lavabo açıcı hazır edilir.
- Lavabo açıcı, metil alkolün içerisine katılarak ele ve göze temas ettirilmeden, kapalı bir kavanozun içerisinde sallanarak karıştırılır.
- Rezistansla ısınmış olan yağ başka bir kaba alınır. Bu kapta yağ ile metil alkol/sodyum hidroksik karıştırılarak yağdaki gliserinin çökertilmesi sağlanır.
- Çökertme için yaklaşık 20 dakika boyunca yağın bir makine ya da matkabın ucuna bağlanmış mikser yardımıyla karıştırılması gerekir.
- Karıştırdıktan sonra gliserinin iyice dibe çökmesi için kap en az 8 saat boyunca üzeri kapalı biçimde beklemeye bırakılır.
- Geçen sürenin sonunda kabın üzeri açılır ve gliserinin üzerindeki yağdan katı bir şekilde alt tarafta biriktiği gözlemlenir.
- Gliserin kapta kalacak şekilde üstte kalmış saf 'biyodizel mazot' başka bir bidona alınır.
- Hazır durumdaki mazotun 5 mikronluk filtreden bir kez daha geçirilmesi otomobil aksamının sağlığı açısından tavsiye edilir.
GEREKLİ MALZEMELER
Atık yağ Gliserin ayrıştırmak için kullanılan metil alkol
Sodyum hidroksit (lavavo açıcı)
Isıtıcı resistans
En az iki adet bidon ya da kap.