İçinden geçen Porsuk çayının, kaplıcalarının ve yeşilin her tonunu barındıran yeşil alanlarının bulunduğu Eskişehir, Türkiye'de görülmesi gereken yerleri arasında ilk sıralardadır. Eskişehir'in gezilecek yerleri bitmez. Midas Anıtı, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Lületaşı Müzesi, Porsuk Çayı, Kent Park, Sazova Parkı vs... Eskişehir, doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle yıl içerisinde birçok ziyaretçi kabul eder ve bu ziyaretçiler sonraki yıllarda yeniden gelmek isterler. İşte bu yüzden Türkiye'nin en çok tekrar ziyaret edilen şehri ESKİŞEHİR'dir
ODUNPAZARI EVLERİ
Odunpazarı Belediyesi’nin Odunpazarı Evleri’ni Yaşatma Projesi bu tarihi ve kültürel mirasın dünyaya tanıtılması açısından önemli bir girişim. Bu proje kapsamında öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin yoğun olarak bulunduğu 30 sokakta 300 ev, 3 Camii, 1 Külliye, 2 Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han’in restorasyonu ve aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiş ve böylelikle Odunpazarı evleri tüm ihtişamı ile gün ışığına çıkmasına katkı sağlanmış
OSMANLI EVİ
Dede Mahallesi’nde bulunan yapı 19. yüzyıla ait ahşap sivil mimarinin tipik bir örneğidir. Birinci dönem milletvekillerinden Halil İbrahim Efendi (Sipahioğlu)’ye ait olan ve “Yeşil Efendi Evi” adıyla tanınan ev, Atatürk’ün burada misafir edilmiş olmasından dolayı da ayrı bir önem taşımaktadır. Evin selamlık bölümü, yapılan restorasyon ve düzenlemelerden sonra 1984 yılında ziyarete açılmıştır.
Midas Anıtı (Yazılıkaya)
Midas Anıtı (Yazılıkaya), Eskişehir'e 80 km uzaklıkta bulunan Han ilçesinin Yazılıkaya köyündeki anıt. Anıt, Yazılıkaya köyü ile iç içe bulunmaktadır. Anıt nedeniyle bölge Midas Kenti ya da Midas City olarak anılmaktadır.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır (1519-1537). Külliye; cami, şadırvan, zâviye (medrese), talimhane, harem, imâret, Mevlevî şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır
Nasreddin Hoca'nın Evi (Sivrihisar)
13. yy.da yaşayan eğitimci, din adamı, hukukçu Nasreddin Hoca; 1208 yılında Sivrihisar'ın Hortu (Nasreddin Hoca Beldesinde) köyünde doğdu. Nasreddin Hoca'nın evi; zemin ve üzeri tek kat adi kagir olarak inşa edilmiş, iç avlulu evlerden oluşmuştur. Evler bitişik nizam şeklinde olup çatısı masif tomruk üstü hasırla örtülmüştür.Her yıl 3-10 Haziran arası Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenlenmektedir.
Nasrettin Hoca Mahallesi, Eskişehir'e 115 km uzaklıktadır. Sivrihisar Belediyesine 19km uzaklıktadır. Eskişehir-Ankara Karayoluna 8 km uzaklıktadır.
Doğanlı Kale (eskişehir tarihi yerler)
Doğanlı Kale, Çukurca köyü yakınındadır. Uzaktan bakıldığında bir doğan başını andıran görüntüsüyle vadinin en dikkat çekici kaya yapısıdır. Kayaya oyulmuş yedi kattan oluşur. Katlar arasında geçiş kaya merdivenleriyle sağlanır. Mezar şapelleri ve depo olarak kullanılan mekânları dikkat çeker.
Sarıkaya Mağarası (eskişehir tarihi yerler)
Yalımkaya (Domya) köyünün 1 km doğusunda, Domya Deresi’nin kolu olan Çatalkaya Deresi’nin sol yamacında yer alır. Mağaraya Eskişehir-Mihalıççık yolundan ayrılan Büydüz-Sasa-Yalımkaya veya Mihalıççık-Gürleyik-Yalımkaya yollarından biriyle gidilir. Yalımkaya köyünden bir saatlik yürüyüşle mağaraya varılır.
Mağaranın Özellikleri: Türü:Yatay Mağara Rakım:1050 m Derinlik:- 35;+16 m Uzunluk:591 m İl:Eskişehir İlçe:Mihalıççık Köy:Yalımkaya
Küçük Yazılıkaya (Areyastis Anıtı)
Yazılıkaya köyünün 1.7 km kuzeyinde, Çatalkaya - Yazılıkaya yolunun batısında, yola yaklaşık 130 m uzaklıktaki kayalardan biri üzerindedir. Tam karşısında, yolun doğusunda sarp kaya platoları üzerinde Frig kaleleri Gökgöz Kale ve Pişmiş Kale bulunur.
Solonun Mezarı (Aslanlı Mabet) (eskişehir tarihi yerler)
Yarım Ağa konağının doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuştur. İlk yapılışı Frig dönemine geri gider. Özellikle cephesinde yapılan anıtsal düzenleme ve kabartmalarıyla Roma döneminde ikinci kez kullanılmıştır. Alınlığın altındaki tabula ansata içerisinde ortadaki kraterin her iki yanında karşılıklı yerleştirilmiş iki aslan kabartması bulunur. Mezar, ismini ana odanın kapı lentosundaki yazıtta geçen Solon isminden alır. Aslan kabartmaları nedeniyle Aslanlı Mabet olarak da bilinir. (eskişehir tarihi yerler)
İnstagram adresimiz için tıklayın