Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çevrim içi düzenlenen 'Dördüncü Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'na görüntü bildiri gönderdi. Çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komitesi Lideri İbrahim Aydın, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Kurulu Lideri Yunus Kılıç ile uzman ve akademisyenler de katıldı.
Çalıştayın başarılı geçmesini dileyen Emine Erdoğan, "Tam da şifa aradığımız pandemi devrinde, burada konuşulacak hususlar farklı bir paha taşıyor. Çünkü hepimiz bugünlerde sıhhatin, derin bir nefes alabilmenin ne kadar büyük nimet olduğunu daha düzgün anlıyoruz" sözlerini kullandı.
Yeme içmeden solunan havaya kadar her şeyin sıhhate dahil olduğunu vurgulayan Erdoğan, kelamlarını şöyle sürdürdü: "Bu manada tabiatın şifa kaynaklarını keşfe çıkmalıyız. Tabiat bilinen en büyük eczanedir. Bitkilerin lisanı hala gereğince keşfedilmemiş son derece varlıklı bir lisandır. Bugün çağdaş tıpta kullanılan ilaçların temelinde bitkiler var. Eski vakitlerde tıp bizatihi bitkilerden edinilen şifaydı. Alışılmış bununla birlikte bitkilerden şifa elde etmenin de bir kültürü vardı."
'TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ALANINDA ÜLKEMİZ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP'
Tüm dünyada katlanarak artan bir hızla doğal olana dönüş olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, "Bunun en kıymetli göstergesi bitkisel ilaçların artan pazar hissesidir. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ülkemiz büyük bir potansiyele sahip. Gerek ekonomik getirisi gerekse global olarak artan talebi kesinlikle göz önüne almalıyız. Ve bu fırsatı ülkemiz lehine kullanmalıyız" diye konuştu.
Türkiye'de epeyce güçlü bir kaynağın mevcut olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları söyledi: "Uygun teknolojileri geliştirerek tabiata ziyan vermeden, cinsleri yok etmeden, sürdürülebilir bir üretimin yollarını açmalıyız. Bununla bir arada tıbbi ve aromatik bitki üretiminde bayan girişimciliğinin desteklenmesini çok kıymetli buluyorum. Bu alan bayan istihdamını artırmak için de bize büyük bir fırsat sunuyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, teknik ve bilimsel tarafı olduğu kadar medeniyet kültürümüzle de ilgili istikametlere sahiptir."
Şifalı bitkilerle ilgili geçmişi ihya edecek çalışmalara da yük verilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, klasik bitki kültürümüzle ilgili Osmanlıca birçok yapıtın mevcut olduğuna işaret etti. Bu yapıtların çeviri edilerek literatüre kazandırılmasının çok kıymetli olduğunun altını çizen Erdoğan, dünya süratle klâsik olana yönelirken Türkiye'nin bu alanda bayrak taşıyıcısı olması için elden gelenin yapılması gerektiğini vurguladı.
'MERDİVEN ALTI İŞLERE PRESTİJ ETMEMELİYİZ'Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler alanında, başta gelen bir cazibe merkezi olması gerektiğine inandığını tabir eden Erdoğan, "Ama bütün bu uğraşların temel bir kuralı olmalı. Bilimsel temelden asla vazgeçmemeliyiz. Bilimin aydınlığında bu çalışmaları sürdürmeli, merdiven altı işlere prestij etmemeliyiz. Çalıştayın bu bilimsel yolda değerli bir adım olacağına inanıyorum" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve emeği geçen herkese, şükranlarını sunan Emine Erdoğan, sonuç raporunu merakla beklediğini kelamlarına ekledi.