Elma şarabı ülseri tetikler mi? Mide ülseri bir çok kişide bulunabiliyor. Yenilen yiyecekler mi yoksa içecekler mi nelerin ülseri tetiklediği ise doktora sorulmalıdır. Peki tüketilen alkoller de mide ülserini ya da başka mide rahatsızlıklarını tetikliyor mu? Elma şarabı mide ülserini neden çoğaltıyor detayları haberimizde..

Elma şarabı ülseri neden tetikler?

Elma şarapları sevilerek tüketilse de gerçeği ve fermantasyona uğrayan şarap arasında fark vardır. Gerçek elma şarabı sadece elmadan üretilmiştir. Elma suyunda olduğu gibi sadece elma var fakat elma suyundan tek farkı şarabın fermantasyona uğramasıdır. Yani elma şarabı mide ülserine neden olmaz sadece midenizde var olan ülseri tetikler. Bağırsaklarda bulunan bazı bakteriler ve ya kullandığımız bazı maddeler yani aşırı alkol ve ya sigara tüketimi de mide ülserine neden olan faktörlerdir. Mide ülseri sindirim sisteminin aşırı zarar görmesinde oluşan bir hastalıktır. Elma şarabını içtikten sonra midenizde yanma hissi bırakabilir. Eğer midenizde böyle bir yanma hissiniz oluyorsa bir doktora başvurmak gerekebilir.üü

Elma şarabı ülseri tetikler mi
Elma şarabı ülseri tetikler mi

Her mide yanması ülser değildir!

Her mide yanması da mide ülseri demek değildir. Yediğiniz yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon da gösterebilirsiniz. Mesela elma şarabı içtikten sonra göğüs kafesinizin arkası yanıyorsa ve ağrı hissediyorsanız ve mideniz sık sık ekşiyorsa reflü hastalığı da olabilir. Reflü dışında da IBS hastalığı yani fruktoz intolansı olabilir bu hastalıkta da meyvelerdeki ya da meyve sularında ki şekeri sindirememektir. Bu hastalığın tedavisi ise yoktur.

Meyve ve meyve sularından uzak durun

Yapmanız gereken tek şey meyve ve meyve sularından uzak durmak olacaktır. Ülserin tedavisinde ise doktorunuz bazı ilaç kullanmayı tavsiye edebilir ayrıca ilaçlar dışında da uzak durulması gereken yiyecekler hakkında da bir diyet listesi yapabilir. Bağırsaklarda ki bakterileri ve midedeki asidi azaltmak için reçeteli ilaçlar kullanabilirsiniz.ü

Ülser nedir?

Ülser, deri ve mukozaların nekrozlu yangısıdır. Deri ve mukozalardaki yüzeysel nekrozla erozyon denir. Yalnız epitel tabakası or­tadan kalkmıştır. Rejenerasyonla iz bırakmadan iyileşir ya da derinleşerek ülser halini alır. Bir ülserde, deri ve mukozanın epitel örtüsüyle birlikte daha derin katmanlar da nekroza uğrar, erir ve yerinde defekt bırakır.

Mide ülseri

1- Delinme (perforasyon):üAşırı derin ülserler delinebilir. Örnek: Mide ülserinin delinerek periton boşluğuna açılması ve peritonit. Delinme­nin 2 özel biçimiüvardır; fistülleşmeüveüpenetrasyon.

  • Ülser tabanı içinde boşluk (lümen) bulunan başka bir organa yapışır ve delin­me buraya olursa ikisi arasında bir kanalü(fistül)ümeydana gelir. Örnek: Mide ülserinin bağırsağa fistülize olması.
  • Eğer ülserin tabanı katı (solid) bir organa yapış­mışsa ülser delinince bu organın içine açılır. Böylece delinmeye bağlı kompli­kasyonlar önlenir. Bunaüpenetrasyonüdenir. Örnek: Mide ülserinin pankreasa penetre olması (ülserin tabanında mide tabakaları değil pankreas bulunur).

2- Kanama:üiki biçimde olur;

  • Akut ülserin meydana gelişi ve genişlemesi sırasında ortadan kalkan dokunun kenarında bulunan küçük damarların ağızları açık kalır ve kanayabilir.
  • Ülser derinleştikçe öbür dokular eridiği halde çeperleri görece dayanıklı olan arterler kalabilir. Bir süre sonra ülserin içindeki arterlerin çeperi aşınır ve incelir. Kan basıncının etkisiyle lümen genişlerü(anevrizma),üsonun­da yırtılarak tehlikeli bir kanama yapabilir.

3- Darlık (stenoz):üKronik ülserlerin çevresinde sürekli olarak granülasyon dokusu meydana gelir ve sikatrisleşir. Sikatris dokusunun hacmi küçülür ve büzüşür. Bu olgu lümeni dar olan yerleri daha fazla daraltarak akımı zorlaştırır. Örnek: Mide ülserine bağlı pilor stenozu.

4- Tümör oluşması:üÜlser çevresindeki epitel sürekli rejenerasyonlarla buradaki doku defektini kapatmaya çalışır. Rejenerasyonlar sırasında bazı epitel hücrelerindeki mutasyonlar selim tümörü(polip, papillom)üveya habis tümörü(karsinom)üoluşmasına yol açabilir.

Akut ülserlerde bu komplikasyonların yalnızca ilk ikisi (delinme, kanama) görülür.

Sizin için: Ilaç içtim midem ağrıyor ne yapmam lazım?