Genel

Diş Macunu Hakkında Bilinmeyenler, Bilinmeyen Kullanım Alanları

Abone Ol
diş eti hastalıklarına karşı savaşmaya yardım eden diş macunu ağız sağlığı için son derece önemlidir. Çoğu diş macunun içinde, diş minelerini güçlendiren ve diş çürümesiyle mücadele eden materyaller bulunur.

Diş Macununun İçinde Ne Var?

Diş macunlarının içinde bulunan maddeler, neye yararlı olacaklarına göre farklılık gösterir. Örneğin bazısında ağırlıklı olarak diş beyazlatmaya yönelik madde kullanılırken, bazısında diş eti hastalığına karşı savaşan bazı maddeler bulunur. Genel olarak diş macunlarının içinde şunlar yer alır:
  • Nazik Aşındırıcılar: Magnezyum karbonat, sudan arınmış silisyum, kalsiyum karbonat, sudan arınmış alüminyum oksit ve fosfat tuzları.
  • Gliserol, sorbitol ve diş macununun kurumasını engelleyen diğer “nemlendirici” maddeler.
  • Deniz yosunu ya da mineral koloidler gibi yoğunlaştırıcılar veya doğal sakız (diş macununun belirli bir nitelik ve görünüş kazanması için)
  • Diş minelerini güçlendiren florür.
  • Diş çürümesine sebebiyet vermeyen tatlandırıcı (sakarin vb.) maddeler.
  • Diş macununu köpürtmeye yarayan deterjanlar: Sodyum lauryl sülfat.

Dişiniz İçin En Doğru Diş Macununu Nasıl Seçersiniz?

Diş macunu seçerken yapmanız gereken ilk iş, aldığınız ya da alacağınız ürünün güvenli olduğundan ve vaat ettiklerini yerine getirdiğinden emin olmaktır. Örneğin diş macununuzun florür içerip içermediğini kontrol edin. Florür içerenler, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu tarafından düzenlenir ve kontrol edilir. Florür içermeyenler ise kozmetik ürünüdür. Bu tip ürünlerin içindeki maddeleri incelemeniz; ilgili kurumlarca onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmeniz gerekir aksi bir durum için diş hekiminizin bilgisi dahilinde olması ya da ayrıca bir florür takviyesi almanız gerekir.

Diş Macununda Bulunan Florürün Faydaları

Diş macunlarının en temel maddelerinden florürdür. Florür, genç, yaşlı, çocuk herkesin hayatı boyunca kullanması gereken bir maddedir. Diş macunu içerisinde bulunan florür, diş yüzeyinde şekillenen mikroskobik deformasyonları yeniden mineralize eder. Bunların yanı sıra diş yüzeyini kuvvetlendiren florür, bakterilerin başlattığı asit saldırılarına karşı diş minelerine direnç kazandırır.

Çocuklarda Fazla Florür Kullanımına Dikkat!

Florür, diş sağlığına ne kadar faydalı olsa da çocukların aşırı kullanımına karşı bazı önlemler alınmalıdır. Çocukların diş fırçalarken gözlenmesi, diş macununu fazla tüketmelerinin ve yutmalarının engellenmesi gerekir. Çocukların, ağızlarını çalkalamayı bir alışkanlık haline getirmeleri çok önemlidir. 3 yaş altına florürlü diş macunu önermiyoruz ama 6 yaşına kadar da eğer diş macunun yutulduğunu gözlemliyorsanız bu durumda florürsüz bir diş macunu tercih edebilirsiniz. Diş Macunu Hakkında Bilinmeyenler, Bilinmeyen Kullanım Alanları, Diş Macunu Öldürür Mü, Günde Kaç Defa Kullanılır, Zararlı Mıdır, Çocuklar Nasıl Kullanmalıdır, Diş Minesine İyi Gelen En İyi Diş Macunu Hangisidir, Sivilcelere İyi Gelir Mi, Faydaları Nelerdir, Diş Eti Hastalıkları Ve Diş Minesi

ü

Belli Başlı Diş ve Diş Eti Sorunları İçin Özel Diş Macunları

Bireysel ağız sağlığınız neyi gerektiriyorsa ona göre bir diş macunu mutlaka vardır. Eğer hassas dişlere sahipseniz, içerisinde potasyum nitrat, stronsiyum klorür, arginin bulunduran ürünleri tercih edebilirsiniz. Diş eti iltihabı ya da tartarla savaşmak için ise disodium pyrophosphate ve çinko sitrat içeren diş macunlarını tercih edilebilirsiniz, bununla ilgili triclosan (triklosan) içeren diş macunlarının da çok etkili olduğunu biliyoruz ama bu materyalin kullanımı ile ilgili endişeler olduğu için dikkatli kullanılması gerektiğin belirtmek gerekiyor. Dişleri beyazlatmak içinse içinde karbonattan, karbamid perokside kadar geniş bir yelpazede diş macunu seçenekleri mevcuttur. Hassas dişlere ya da tartar gibi problemlere sahipseniz, kurumlarca onaylı diş macunlarını kullanın veya tavsiye almak için diş doktorunuza danışın.

Dişlerinizi fırçalamak dışında diş macununu nerelerde kullanabileceğinizin detayları:

1-  Buğu yapan gözlük camlarını diş macunu sürüp hafifçe ovaladıktan sonra suyla temizleyerek kalıcı olarak buğulanmalarını engelleyebilirsiniz.

2-  Ütünün metal kısmında yanıklardan oluşan lekelere diş macunu sürüp bir bezle ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.

3-  Duvarlarda oluşan küçük delikleri diş macunu ve karbonatı karıştırıp doldurarak kapatabilirsiniz.

4-  Saçınızı boyarken elinize ya da yüzünüze, kulağınıza saç boyası bulaşırsa diş macunu ile ovalayarak kolayca çıkarabilirsiniz.

5- Deri ayakkabı ve giysilerde oluşan yıpranmalara diş macunu sürerek renklerini eski haline getirebilirsiniz.

6-  Daha spor veya beyaz ayakkabılarınızda oluşan lekeleri de diş macunu ve diş fırçasıyla pratik bir şekilde beyazlatabilirsiniz.

7-  Yazın baş belamız olan sivrisinek ısırıklarının yarattığı kaşıntıları önlemek için kaşıntı olan bölgeye diş macunu sürebilirsiniz.

8-  Mutfak ya da banyodaki musluklarınızı, lavabolarınızı üzerinde diş macunu olan bir diş fırçasıyla fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

9-  Gümüşlerinizi ve gümüşten yapılmış tüm takılarınızı suyla ıslattıktan sonra diş macunu sürüp ovalayarak parlatabilirsiniz.

10-  Pırlanta yüzüklerinizi de mercimek tanesi kadar bir diş macunu ve diş fırçası yardımıyla hafif hafif fırçalayarak parlatabilirsiniz.

11-  Çocukların tüm yaratıcılığıyla duvarlara çizdiklerini diş macunu ve bir bez sayesinde kolayca çıkarabilirsiniz.

12-  Ahşap mobilyaların üzerinde oluşan su lekelerini diş macunu ile ovarak yok edebilirsiniz.

13-  Saçınıza ya da giysilerinize sakız yapışırsa diş macunu ve diş fırçasıyla çok hırpalamadan fırçalayarak sakızdan kolayca kurtulabilirsiniz.

14-  Bonus: Kıyafetlerde oluşan mürekkep lekelerini diş macunu ve nemli bir bez yardımıyla çıkarabilirsiniz.

15-  CD'lerinizi küçük çiziklerden dolayı kullanamaz olduysanız üzerine diş macunu sürüp hafifçe silerek yeniden kullanabilirsiniz.

16-  "Artık CD'yi kim kullanıyor ki" derseniz, telefon ekranlarınızda oluşan küçük çiziklerde de bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

17-  Sivilcelere diş macunu sürerek fazla yağların çabucak kuruyup yok olmalarını sağlayabilirsiniz.

Diş Macunu Hakkında Bilinmeyenler, Bilinmeyen Kullanım Alanları, Diş Macunu Öldürür Mü, Günde Kaç Defa Kullanılır, Zararlı Mıdır, Çocuklar Nasıl Kullanmalıdır, Diş Minesine İyi Gelen En İyi Diş Macunu Hangisidir, Sivilcelere İyi Gelir Mi, Faydaları Nelerdir, Diş Eti Hastalıkları Ve Diş Minesi