Tencerenin dibi yanınca çıkarması oldukça zahmetli bir işe dönüşebilir ve ne yaparsan yap bazen lekeleri çıkaramayabilirsin. Peki tencerene zarar vermeden ve pratik yollardan yanıkları temizlemeye ne dersin? Dibi Tutan Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?
Tencerenin bazen en iyisi bile mutfak kazalarına maruz kaldığında kullanılamaz hale gelebilir. Özellikle yanık tencerelerin dibini temizlemek hem çok zor bir işlemdir hem de kötü kokarlar. Bu sebeple hızlı davranmak ve yanığı bekletmeden temizlemek çok önemlidir. Bunun için ise birkaç pratik çözüm bulunmaktadır.
Tencere Yanığı Nasıl Çıkar?
Dibi yanmış tencere temizliğinde ilk olarak yapılması gereken en önemli şey yanıklar fazla soğumadan harekete geçmektir. Bu sebeple yanıkların kuruyup iyice yapışmalarını engellemek için üzerine kaynar su dök ve daha sonra bir miktar da deterjan ekleyip ocağın altını aç.
Deterjanlı su kaynamaya başladığında bir adet tahta kaşık ile yavaş yavaş yanık kısımları çıkarmayı dene. Bu aşamada metal kaşık kullanmaman oldukça önemli, aksi taktirde tencerene çok zarar verirsin.
Bu yöntem yanmış tencere temizliğinde en etkilisi olmakla beraber lekelerin büyük bir kısmını yumuşatmana yardımcı olur. Bu aşamadan sonra tenceren hala yanık ise uygulayabileceğin başka yöntemler de mevcut.
Dibi Tutan Tencereleri Temizleme Yöntemleri
1. Karbonat: Kimyasal içermeyen yöntemlerin içinde en etkililerinden biri de karbonattır. Önceden kaynatılan tenceredeki suyu soğuyup boşalttıktan sonra üzerine 1 çay bardağı karbonat ekleyip 3 bardak su ile karıştır.
Karbonat tencerenin dibini kapladıktan sonra bir miktar tepkimeye girerek yanıkları yumuşatacaktır. Daha sonra bu karışımı ocağa alıp tekrardan kaynatmaya başla. Karbonat karışımı kaynadıkça bir yandan da tel veya plastik fırça ile tencereni çizmemeye özen göstererek uvala.
2. Sirke: Bir başka doğal temizleyici ise sirkedir. Özellikle inatçı lekelerle başa çıkan asidik yapısı aynı zamanda tencereni parlatmaya da yardımcı olur. Bir miktar beyaz sirkeyi tencerede kalan yanıkların üzerine dök ve dilersen biraz da karbonat ile karıştırabilirsin.
Üzerine sirkeyi seyreltip yumuşatacak kadar su ekle ve yaklaşık yarım saat kadar kaynamaya bırak. Bu sırada tencerenin dibinde yumuşamaya başlamış olan kirleri tahta kaşık veya fırça ile çizmeden çıkarmaya başla.
3. Yağ Çözücü: Eğer bu işlemler yetersiz kaldıysa veya daha çabuk sonuç almak istiyorum diyorsan yağ çözücü kullanabilirsin. Fakat yağ çözücülerin yüksek derecede kimyasal içerdiğini ve fazla solunmaması gerektiğini unutmamalısın.
Yanıkların üzerine sıkacağın bir miktar yağ çözücüyü 5 dakika kadar beklet. Daha sonra üzerine bir miktar su ekle ve yeniden kaynamaya bırak. Kaynadıkça kirleri yavaş yavaş kazıyarak çıkarmaya başla.
4. Limon ve Tuz: Limon ve tuz tepkimeye girdiklerinde lekeleri çok hızlı bir şekilde çıkaran bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple tencerene 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu dökerek yarım saat beklet. Lekeler iyice yumuşadığında artık sünger ile yavaş yavaş onları kazıyabilirsin.
Tencerenin Dışını Nasıl Temizleyebilirsiniz?
Tencerenin dışı çok fazla ateş ile temas ettiğinde bazen kararma yapabilir. Bazı durumlarda ise metal renginde solmalar veya lekelenmeler görülebilir. Bunlar pratik birçok yöntem ile kolaylıkla temizlenebilirler. Ayrıca dışı yanmış tencere nasıl temizlenir diye düşünüyorsan bunu denemende de fayda var.
Lekeleri temizlemek için karbonat ve sirke ikilisinden yararlanabilirsin. Öncelikle karbonatı bir miktar tencerenin dışına serpiştirerek üzerine sirke ekle. Bu karışım tepkimeye girerek köpürmeye ve lekeleri çıkarmaya başlayacaktır. Daha sonrasında bir sünger yardımı ile iyice dışını temizlediğinde tenceren hem parlak hem de lekesiz görünecektir.
Sirke ve limonun asidik özellikleri sayesinde tencere, kettle gibi leke ve kireç gören bütün mutfak malzemelerini temizleyebilirsin. Örneğin kettle’ının içi kireçlendiğinde içine bırakacağın sıkılmış limon kabukları ile bir gece beklet. Bir sonraki sabah limonun içi ile kettle’ını iyice sıyır. Bütün lekelerin çıktığını göreceksin.