Bebek ve çocukların yaşamlarının merkezinde yer alan oyuncaklar, aynı zamanda gelişimleri için de anahtar rol oynuyor. Çocukların oyuncak yutması durumunda neler yapılmalı hepsinden bahsedeceğiz. Ancak motor becerileri ve zihinsel gelişimleri için önemli bir araç olan oyuncaklar, sandığımız kadar masum olmayabilir. Çocuğum oyuncak yuttu ne yapmam lazım, bir şey olur mu diyenler dikkatlice yazımızı okusun.
Çocukların oyuncak yutması durumunda
Küçük çocukların yuttuğu cisim ve takıldığı bölge sorunun boyutunu belirliyor. Eğer ki, bozuk para, bir oyuncak parçası veya büyük bir meyve çekirdeği yemek borusunda takılırsa bu durum çocuğun tükürüğünü yutmasına engel olur ve ağzından salya akıtır. Sonrasında ise yemekleri yutması mümkün olmayacağı için ağzından geri çıkarır.
Çocuğunuz pil yuttuysa mutlaka dikkat edin
Disk şeklindeki piller tehlike saçıyor. Çocukların yutması halinde 24 saat içinde çıkarılmazsa yemek borusunda yanık ve delinmelere yol açabilir. Eğer mide çıkışına takılırsa kusmaya neden olur. Her şeyin ötesinde erken müdahale edilmezse hayati bir tehlike yaratabilir. Disk piller dışında diğer cisimlerin takılması halinde boğulmalara yol açabilir. Bu cisimler fark edilmediğinde ise akciğerde geri döndürülemez sorunlara yol açabilirler.
Çocuğum oyuncak yuttu ne yapmam lazım
Yutulan cisimler her zaman belirti göstermez. Ancak ciddi bir durum söz konusuysa çocukta nefes alamama ve morarmalar meydana gelir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Eğer cisim ağzında görülüyorsa ve alabileceğiniz durumdaysa tek bir hamlede almaya çalışın. Bu durumda çocuğunuzu korkutmayın ki, ani bir refleksle daha da yutmasın. Yutma tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinden acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışmalısınız. Bunun için çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunuma başlanılmalıdır. Ancak alamayacak durumdaysanız ellememek ve işi sağlık çalışanlarına bırakmak en doğrusu olacaktır.
Çocuğumun bir şey yuttuğunu nasıl anlarım?
Yabancı cisim yutulup mideye gitmişse bağırsaklar yolu ile 24 saat içinde dışkı ile dışarı atılır. Ancak cisim yemek borusuna takılmış ise çocukta yutma güçlüğü, aşırı salya oluşması, kusma, öksürük, morarma ve nefes güçlüğü gibi belirtiler görülür. Çocuklarda sağlık çok önemli bir unsur aslında hepimiz için olsa da onlar daha narin ve daha hassaslar. Endişeniz varsa mutlaka bir hastaneye gidin. Çocuğum Poşet Yuttu yazımızda bu konuya daha kapsamlı değindik.