Çilek, lezzetli ve sevilen bir meyvedir. Çilek; başta meyve suyu, marmelat ve reçel yapımı olmak üzere sıklıkla kullanılmaktadır. Çilek yetiştiriciliği hususunda zamanlamaya çok dikkat etmek gerekir. Ayrıca hangi bölgede bulunduğunuz ve toprak yapısının nasıl olduğu da son derece önemlidir. Çilek toprağa dikilince görev tamamlanmış olmaz. Asıl iş ondan sonra başlar. Çileklerin bakımını aksatmamadan doğru bir şekilde yapmak şarttır. çilek ne zaman ekilir, çilek fidesi, çilek tohumu

Çilek Tohumu, Fidesi Ne Zaman Dikilir? Çilek Fidesi Dikimi Nasıl Olur?
Çilek Tohumu, Fidesi Ne Zaman Dikilir? Çilek Fidesi Dikimi Nasıl Olur?

Çilek Ne Zaman Ekilir?

Çilek yetiştirme işi yapmak istiyorsanız Temmuz-Ağustos ayları bunun için en ideal zaman dilimleridir. Fakat yaşadığınız yerde kış mevsimi fazla yağışlı ve soğuk geçmiyorsa Ekim-Kasım ayları da olabilir. Bulunduğunuz bölge soğuk bir iklime sahipse çilek ekiminin en doğru zamanı Nisan ayıdır.

Türkiye, çilek yetiştiriciliğine elverişli bir iklime sahiptir. Bu yüzden neredeyse her şehirde çilek üretimi yapılabilir. Ancak toprağın kireç oranı yüksek ise, bu durumda çilek yetiştirmeye uygun değil demektir. İlk seferde çok verimli olmayabilir fakat ilerleyen yıllarda daha verimli hâle gelecektir.

Çilek Ne Zaman Ekilir?
Çilek Ne Zaman Ekilir?

Çilek Dikim Tarihleri

Marmara Bölgesi:

  1. 1 Ekim – 15 Aralık (Kış dikimi)
  2. 15 Haziran – 1 Temmuz (Yaz Dikimi)

Akdeniz Bölgesi:

  1. 15 Ekim – 15 Kasım (Kış dikimi)
  2. 15 Temmuz – 15 Ağustos (Yaz dikimi)

Ege Bölgesi

  1. 1 Ekim – 15 Kasım : (Kış dikimi)
  2. 1 Temmuz – 15 Temmuz (Yaz dikimi)

Orta Anadolu Bölgesi:

  1. 1 Ekim – 15 Kasım (Kış dikimi)
  2. 1 Temmuz – 15 Temmuz (Yaz dikimi)

Çilek Nasıl Dikilir?

Çilekler güneş gören bir yere dikilmelidir. Zira güneş ışığına çok ihtiyacı olacaktır. Temmuz ayı gelene kadar balkonun veya bahçenin güneş gören bir bölgesine ekim yapılabilir.

  1. Dikilecek toprağın azot oranı az ise, işlemden 2-3 hafta evvel toprağa gübre verilmeli ve bu, düzenli olarak tekrarlanmalıdır.
  2. Çileği diktikten sonra belirli aralıklarla sulamak gerekir. Yağmur yağmayan günlerde de sulama yapılmalıdır. Meyvelerin olgunluk döneminden önce yüksek oranda fosfor içeren bir gübreyle beslenmesi lâzımdır.
  3. Sulamayı hiç aksatmamalıdır ve su miktarını doğru ayarlamalıdır. Gereğinden fazla su verilmemelidir. Toprağı nemli tutmak yeterlidir. Çilekler büyüyünce bitkiyi budayıp yeni çileklerin gelmesini beklemelidir. Çilek bitkisi budanmazsa ikinci kez meyve vermez. Onun için bu konuda dikkatli olunmalıdır.
  4. Çilekler olgunlaşmaya başladığında üzerlerine siyah renkli bir politelin örtü serilebilir. Böylece meyveler temiz kalacaktır. Politelin örtüler bakteri ve mikropların üremesine elverişli bir yapıda değildir. Toprağın temiz kalmasını sağlar. Toprağın üstüne çivi çakarsanız örtüyü daha rahat yerleştirirsiniz.
  5. Çilek fidelerini aralıklı olarak dikmelidir. Böylelikle bitkiden uzayan dallar rahatça yayılır, alanı kısıtlanmamış olur. Çilek bitkisinin olması gereken mesafesi en az yarım metredir. Yukarıya doğru uzayabilir. Yan taraflara da yayılabilmesi için bitkinin yukarı doğru uzayan taraflarını ara sıra budamanız gerekecektir. Bitkinin tamamını değil, yalnızca köklerini toprağa yerleştirmelisiniz. Taç yapraklarını da üstte bırakmalısınız. Sulama rutini oluşturup buna göre hareket etmelisiniz.

Saksıda Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda çilek yetiştirme için iki yöntemden yararlanabilirsiniz:

1. Tohumla Çilek Yetiştirme: Bunun için çilek tohumu satın alın. Toprağın neredeyse hepsini saksıya boşaltın. (Çok az kalsın.) Tohumları toprağın üstüne eşit miktarda yayın. Geride bıraktığınız toprağı da tohumların üzerine dökün. Bu şekilde suyunu verdikten sonra periyodik olarak sulamayı ve bakımını yapmayı ihmal etmeyin.

Bu, ikinci yönteme kıyasla daha geç sonuç verir. Hava şartları, toprak ve su tohum için uygun değilse çimlenmesi daha uzun zaman alacaktır. Çilek Tohumu ne zaman ekilir

2. Çileği Küçükken Satın Almak: Çilek yetiştirmek istiyorsanız küçükten satın alıp saksıya dikmeyi de tercih edebilirsiniz. Bu sayede çimlenme evresinin tamamlanmasını beklemeniz gerekmeyecektir. Her geçen gün nasıl büyüdüğüne tanık olabilir, ufacık meyvelerinin lezzetli tadına bakabilirsiniz. Ancak elbette ki bu da belli bir süre içinde peyderpey gerçekleşir. Çilek Fidesi Dikimi Nasıl Olur

Çilek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çilek bakımında dikkat edilecekler arasında gösterebileceğimiz, sadece bu meyveye özgü bir kural yoktur. Bütün bitkiler neye gereksinim duyuyorsa çilekler de onları bekler. ERTAN HABER

  1. Her şeyden önce, bolca güneş alması oldukça mühimdir. Güneş gören bir yere, meselâ cam kenarına koyulması büyük fayda sağlayacaktır.
  2. Çileklerin ikinci temel gıdâsı da sudur. Ancak bu, aşırı derecede olmamalıdır. 2 günde bir sulanması kâfidir.
  3. Çileğin etrafında otlar çıkabilir. Bunlar temizlenmelidir.
  4. Bulunduğu yerin çok rüzgar alması çileği olumsuz etkileyebilir.