Camdan Balon Boncuk Nasıl Yapılır?
Camdan Balon Boncuk Nasıl Yapılır? Cam Boncuk Nasıl Yapılır? llk defa cam boncuk yapacaksanız mutlaka uzman birinden yardım alın ve kullanacağınız malzemelerin güvenlik talimatlarına uyun.
1. Adım Hazırlık yapın
Çelik çubukları, suyla karıştırıp macun kıvamına getirdiğiniz ayırıcı toza batırın ve kurumaya bırakın. Tüpleri açıp şalomayı çalıştırın. Koruyucu gözlüğünüzü takmayı unutmayın.
2. Adım Çelik çubuğu ısıtın
Çelik çubuğu şaloma alevine tutup ısıtın.
UYARI
Çelik çubuğu ısıtmadan kullanırsanız boncuk çubuğa yapışır ve çıkmaz.
3. Adım Cam çubuğu eritin
Cam çubuğu ve çelik çubuğu aynı anda ateşe tutun. Cam çubuğu ince bir katman halinde çelik çubuğun üzerine sararak halka yapın. Bu işlemi yaparken çelik çubuğu kendi etrafında çevirin, cam çubuğu ise sabit tutun.
4. Adım Yeni bir halka yapın
İlk halkanın biraz ilerisine yeni bir halka daha yapın.
5. Adım Ortada birleştirin
Halkaları genişletip ortada birleşecek hale getirin. Boncuğun yapışmasını istemiyorsanız üzerinde açık alan bırakmamaya özen gösterin.
6. Adım Ateşe tutun
Boncuğun sağa sola yatmaması için her tarafını eşit miktarda ateşe tutun.
7. Adım Mantar tozuna gömün
Boncuk şeklini alınca kuruması için mantar tozuna gömün ve bu şekilde 12 saat beklemeye bırakın
.UYARI
Boncuğu mantar tozuna gömmek için vakit kaybederseniz ani bir soğuma boncuğun çatlamasına neden olabilir.
8. Adım Tüplerin basıncını sıfırlayın
İşiniz bittiğinde tüplerin basıncını sıfırlamayı unutmayın.
9. Adım Boncuğu çelik çubuktan ayırın
12 saat sonra boncuğu mantar tozundan çıkarıp çelik çubuktan ayırın. Yüzeyini peçeteyle silin. İçinde kalan tozları parmağınızın ucuyla hafifçe vurarak temizleyin.
İPUCU
Boncuk içinde kalan tozları elektrik süpürgesi kullanarak da temizleyebilirsiniz.
Cam Boncuk Nasıl Yapılır?
Cam boncuk tarihi bundan 45 bin yıl öncesine dayanır. İnsanlık tarihinde cam icat edilene kadar hayvan dişlerinden ya da kil ve benzeri organik malzemelerden boncuklar yapılmış ve çeşitli alanlarda kullanılmıştır.
M.Ö 3000 sonlarına doğru Bronz Çağ’da keşfedildiği tahmin edilen cam yapımı özellikle Venedik’te yayınlaşmaya başlamıştır. Türkiye’deki cam işçiliğinin geçmişi ise Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine dayanır. Osmanlı döneminde oldukça ilerleyen cam sanatı, İstanbul’un fethi ile hız kazanmış ve Eğrikapı’da bir cam yapım merkezi açılmıştır. Hatta Sultan 3. Selim tarafından 18. yy’da Mevlevi Dervişi Mehmet Dede Venedik’teki Murano Adası’na gönderilmiş ve döndüğünde öğrendiklerini uygulamak için Beykoz’da ilk cam atölyesini kurmuştur. Herkesin aşina olduğu Çeşm-i Bülbül serisi Mehmet Dede’nin çalışmaları arasında en popüler olarak bilinenidir.
Tabii yapılan tüm cam metaryellerinden önce bu meslekte öğrenilen ilk aşama boncuk yapımıdır. Ustalar tarafından eğer boncuğu hakkıyla yapabilirseniz diğer objelere oldukça rahatlıkla geçebileceğiniz söylenir. Ancak akıtmadan, bozmadan kıvamını koruyarak boncuk yapmak o kadar da kolay değil; eğitim ve ustalık gerektirir.
Peki evde cam ocağı karşısında cam boncuk yapımı nasıl oluyor? Öncelikle bununla ilgili eğitim almanız şart. Evinizde cam ocağı, maşalar, cam çubuklar, mantar tozu, gözünüzü koruyacak gözlük gibi malzemeler bulundurmalısınız. Ancak nasıl yapıldığını merak edenler için kısaca cam boncuk yapımı aşamalarından bahsedelim.
Cam Boncuk Yapımının Aşamaları
Öncelikle boncuk için malzemeleri ve cam çubukları yanınıza alın.
Çelik çubukları boncuk ayırıcı solüsyona batırın ve dik konumda olacak şekilde bir kumun içerisine saplayarak kurumaya bırakın.
Evinizdeki oksijen kondansatörünüzü ve cam ocağını açın ve ateşin rengini ayarlayın. Gözlerinizi korumak için didymium kaplı koruyucu gözlüğünüzü takmayı unutmayın. Burada önemli olan hususlardan bir tanesi de ateşin rengidir.
Ateşin renginin mavi olmasına dikkat edin aksi taktirde camın kararmasına ya da yanmasına neden olabilirsiniz.
Sıra geldi camları eritmeye. İstediğiniz renkteki cam çubuğu alarak, önce ateşe sokup çıkararak ısınmasını sağlayın; daha sonra alevin daha sıcak olan bölgesinde eritmeye başlayın. Eriyik kıvama gelen camı çelik çubuk üzerine sarın. Boncuğu ateşe tutarak şeklini verin. Ardından alevin dışında soğutup tekrar ateşin önünde ısıya maruz bırakarak tavlayın.
Boncuğunuz istediğiniz şekle geldiyse mantar tozuna gömülmeye hazır demektir. Boncuğunuzu gömdükten 12 saat sonra mantar tozundan çıkarıp cam çubuktan ayırabilirsiniz. İçini temizledikten ve delik bölgelerinde oluşabilecek keskinlikleri taşladıktan sonra el yapımı sadece size özel cam boncuğunuz hazır hale gelecektir.
Eğer cam boncuk yapımı ile ilgileniyorsanız, Alev Sanatından destek alabilirsiniz. Size temel teknikleri öğreterek kendi atölyenizi kurabilecek düzeye gelmenizi sağlayabilir ve hatta atölyenizi kurmanıza da yardımcı olabiliriz. Hobi olarak başladığınız bu süreç belki sonraları kendi girişiminiz haline gelebilir.
Camdan Balon Boncuk Nasıl Yapılır, Cam Boncuk Nasıl Yapılır, Cam Boncuk Yapımının Aşamaları, Cam Boncuk Nedir, Boncuk Nasıl Yapılır, Boncuk Nedir, Boncuk Yapmak İçin Hangi Malzemeler Gerekli