Bayan erkek fark etmeksizin çok büyük ve küçük numaralar dalga konusu oluyor. Ayak numarasını olağan kabul edilen aralıkta tutmak için yanlış seçimler yapılabiliyor.
Örneğin pek çok insan buçuklu numaralar giyiyor, lakin her markada buçuk numara bulunmuyor. Herkesi ayak yapısı da farklı, kimi beşerler daha ince uzun bir ayak yapısına sahipken; bazılarının ayak yüksekliği ve genişliği fazla. Halbuki ayakkabı kalıpları çoğunlukla tek tip oluyor.
Denemeden, internetten alınan yahut öylesine denenen ayakkabıları değiştirmeye üşenmek de şayet büyük fark yoksa onları giymekle sonuçlanıyor.
Yalnızca ayak ağrısı değil; bacak, bel, sırt ve hatta baş ağrısına sebep olduğunu daha evvel duymuş muydunuz? Ayaklar hayat uzunluğu deforme olabiliyor, yanlış ayakkabılar kemik çıkıntılarına yol açıyor.
Tüm dünyada farklı ölçüler ve numaralar kullanılsa da temelde ayak ölçüsü baz alınıyor. Profesyonel olarak ayağınızı ölçtüremiyorsanız, bunu konutta kendiniz de yapabilirsiniz.
Düz bir yerde, tercihen otururken ayağınızı düz yahut çizgili bir kağıdın üstüne koyun. Parmak ucunuzu ve topuğunuzu işaretleyin. Daha sonra ayağınızın sağından ve solundan düz birer çizgi çekin. Ayağınızı kaldırın ve çizgilerin ortasını ölçün. Ayak uzunluğu ölçünüz gerçek ölçüdür, genişlik için bulduğunuz numaradan yarım santim çıkarın, zira kalemle ayağınız ortasındaki boşluğu da hesaplamalısınız.
21.5-35
22.5-36
23-37
24-38
24.5-39
25.5-40
26-41
27-42
28-43
28.5-44
29.5-45
30-46
31-47
Bu yüzden kendiniz ölçmek durumundasınız. Fakat en pratik yol ayakkabıyı kesinlikle deneyerek, ayağın içinde rahat ettiğini lakin boşluk kalmadığını hissederek almak. Mağazada deneyip biraz yürümek de bazen tesirli olmuyor. Bu yüzden ister mağazadan, ister internet sitesinden almış olun; yeni ayakkabınızı meskende en az yarın saat giyerek test edin. Şayet rahatsızlık hissederseniz değiştirin. Bir de ayakkabıyı modeline nazaran değil, ayağınıza nazaran seçmelisiniz. Beğendiğiniz model ayağınıza uymadıysa misal modellere bakabilirsiniz.