Bitki bazlı diyetler doğada var olan bitkiler ile beslenme sistemine dayanan ve özellikle hayvansal gıdaları sınırlayan bir beslenme biçimidir. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen bu diyet ile birlikte, birçok faydalar elde edilmektedir. Ankara diyetisyen uzmanları tarafından da önerilen bu beslenme biçiminin ne olduğu, faydaları ve bu beslenme biçimine ilişkin olarak bilgi vermek istiyoruz.
Bitki Bazlı Diyet Nedir?
Bitki bazlı diyet, esas olarak bitkilerden elde edilen gıdaların tüketildiği bir beslenme şeklidir. Bu diyet, et, süt ürünleri ve diğer hayvansal kaynaklı gıdaların tüketimini sınırlayan veya tamamen dışlayan bir beslenme biçimidir. Bitki bazlı diyetler kendi içerisinde vegan, vejetaryen ve flexitarian olmak üzere çeşitlendirilebilir. Sağlık için pek çok önemli faydasından bahsedebiliriz.
Bitki Bazlı Diyetlerin Faydaları
Bitki bazlı diyetlerin faydaları arasında sayabileceğimiz son derece önemli ve etkili durumlar vardır. Uzman diyetisyen ve doktor kontrolünde yapılan bitkisel bazlı diyetlerin, sağlık için yararları aşağıdaki gibidir:
· Bitki bazlı diyetler, doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltarak kalp hastalıkları riskini düşürür.
· Lif bakımından zengin olan bitkisel gıdalar, daha uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
· Yüksek lif, vitamin, mineral ve fitokimyasal içeriği, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların riskini azaltabilir.
· Bitki bazlı diyetler, hayvancılığın neden olduğu çevresel baskıları azaltır, daha düşük karbon ayak izi ve su kullanımı ile çevresel sürdürülebilirliği destekler.
· Bitkisel gıdaların üretimi genellikle hayvansal gıdalardan daha az kaynak gerektirir.
· Hayvan refahı ve etik tüketim, birçok insanın bitki bazlı diyetlere yönelmesinde önemli bir faktördür.
Bitki Bazlı Diyet Uygulama İpuçları
Bitki bazlı diyet uygulama sürecinde bireylerin dikkat etmesi gereken önemli detaylar vardır. Bu detaylar ve ipuçları, diyeti uygulama sürecinde sizlere büyük fayda sağlayacaktır. Buna göre:
Çeşitlilik
Diyetinizi çeşitli meyve, sebze, tam tahıl, baklagil, yemiş ve tohumlarla zenginleştirmenizde yarar vardır. Bu, tüm gerekli besin öğelerini almanızı sağlar.
Protein Alımına Dikkat Edin
Mercimek, fasulye, tofu ve tempeh gibi bitkisel protein kaynaklarını diyetinize dahil etmeniz gerekir. Hayvansal proteinlerden yoksun kalacağınız için, bu önemlidir.
B12 Vitamini Takviyesi
Bitki bazlı diyetler genellikle B12 vitamini açısından yetersizdir, bu nedenle B12 takviyesi yapmayı düşünmeniz gerekir.
Yeterli Omega-3 Alımı
Chia tohumları, keten tohumu ve ceviz gibi bitkisel omega-3 kaynaklarından yararlanarak, yine hayvansal gıdalardan alınan Omega-3 noksanlığı giderilebilir.
Yemek Pişirme Yöntemleri
Sağlıklı pişirme yöntemleri olan buharda pişirme, ızgara yapma veya fırınlama tekniklerini kullanabilirsiniz. Bu diyetinizde yer alan gıdaların hem daha besleyici hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Bitki bazlı diyetler ve kendinize uygun beslenme planı için Ankara diyetisyen merkezi ile görüşme sağlayabilirsiniz. Sizlere bu süreçte alanında uzman kişiler destek verecektir.