Bitki Bazlı Diyet Nedir? Bitki Bazlı Diyetin Faydaları Nelerdir? Son zamanlarda gerek çevre bilincinin artması, gerekse sağlığa verilen değerin ön plana çıkması ile birçok kişi beslenme planında hayvansal ürünleri azaltmayı veya tamamen kaldırmayı tercih edebiliyor. Hatta market reyonlarında ve menülerde bu konuda daha geniş seçeneklerin ortaya çıktığını fark etmişsinizdir. Peki ‘Plant Based Diet’ yani bitki bazlı diyet terimini daha önce duydunuz mu?

Bitki bazlı diyet aslında genelde hayvansal kaynakların sınırlandırıldığı veya tüketilmediği bir beslenme planı. Veganizmle arasındaki tek fark hayvansal kaynakların sınırlı olarak tüketilebiliyor olması değil. Bu beslenme planında aynı şekilde işlenmiş besinler ve paketli gıdaların da sınırlandırılması önerilir. Yani temelinde sağlığı iyileştirme yatar. Vegan yiyecekler arasında işlenmiş gıdalar bulunabiliyor, plant based diet işte bu noktada veganizm ile ayrılıyor. Örneğin, bazı et ürünleri vegan olarak üretilebilir, ancak bu tür yiyecekler işlenmiş olduklarından bitki bazlı diyet tanımına uymazlar.

bitki bazlı diyet nedir? bitki bazlı diyetin faydaları nelerdir?
Bitki Bazlı Diyet Nedir, Bitki Bazlı Diyetin Faydaları Nelerdir, vegan olan insanlar nasıl beslenmelidir, B12 vitamini nasıl alınır hangi sebzeler kullanılır, iyot ihtiyacını nasıl karşılarız, bitkisel diyet kaç kilo verdirir, bitkisel diyetin yararları nelerdir, bitkisel diyetin etkileri nelerdir, bitkisel diyette vitamin ihtiyacı, bitkisel diyet mineral eksiklikleri karşılar mı

Vegan bireylere çok büyük saygı duyduğumuz her zaman belirtiyorum.üüÇünkü "vegan" terimi aslında diyetin ötesinde yaşam tarzı seçeneklerini de kapsıyor.üVegan bir yaşam tarzı, kullanılan veya satın alınan ürünler de dahil olmak üzere hayvanlara herhangi bir şekilde zararın olmamasını amaçlıyor. Buna genellikle giyim, kişisel bakım ürünleri, ayakkabılar, aksesuarlar ve ev eşyaları dahildir. Özetle bu iki terim temelde farklı olsa da, elbette benzerlikleri de bulunuyor. Uygun şekilde planlandığında sağlık için olumlu etkileri de yapılan çalışmalarda gösteriliyor.

Bu tarz beslenme planlarında hayvansal kaynaklı besinler tüketilmediğinden protein ihtiyacının karşılanması için diyette kuru baklagillere, yağlı tohumlara, tahıllara ve sebzelere yer vermek daha önemli hale geliyor. Vitamin ve mineral eksikliklerine karşı da bilinçli olmakta fayda var. Ben de bu şekilde beslenmeyi seçen danışanlarımın beslenme planlarını düzenlerken düzenli aralıklarla kan tahlili, hekim kontrolü ile bütün değerlerinin ideal aralıklarda seyrediyor olmasını önemsiyorum ve beslenme programlarını da bu doğrultuda oluşturuyorum. 

Vitamin mineral eksikliklerine dikkat

Hayvansal kaynaklı besinleri tamamen hayatımızdan çıkardığımızda B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum, demir ve çinko gibi besin öğelerinde yetersizlikler görülebiliyor. Örneğin veganübireylerdeühayvansal kaynaklardan alınan B12 vitamini çoğu zaman bir soru işareti oluyor. B12 eksikliğinde anemi ile karşı karşıya kalınabilir, bu da zamanla sinir sisteminde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu bireylerin vitamin ve mineral eksikliklere dikkat ederek hekim kontrolünde doğru takviyeyle bu eksikliği gidermesi önemlidir.

Bu konuda geçtiğimiz ay yapılan yeni bir çalışmada vegan bireyler ve normal beslenme planı olan bireyler karşılaştırılmış.üVegan diyet, daha yüksek lif alımı ve daha düşük kolesterol seviyeleri gibi sağlık yararları göstermiş. Katılımcıların yaklaşık %10'unda demir eksikliği saptanırken iki grup arasındaüen belirgin fark ise iyot düzeylerinde görülmüş.üVegan bireylerde iyot düzeyi yetersizlik seviyesinde düşük olarak ölçülmüş.üİyotüminerali, enerji metabolizması başta olmak üzere vücutta pek çok önemliügöreveüsahip.üİyot içeren sebzelereüıspanak, soya fasulyesi, pazı, kabak gibi sebzeler örnek verilebilir. Vegan bireyler bu sebzelerden tüketebilir, tuz tercihini iyotlu tuzdan yana kullanabilirler. Böylece vücudun iyot ihtiyacına destek verebilirler.ü

Bitki Bazlı Diyet Nedir, Bitki Bazlı Diyetin Faydaları Nelerdir, vegan olan insanlar nasıl beslenmelidir, B12 vitamini nasıl alınır hangi sebzeler kullanılır, iyot ihtiyacını nasıl karşılarız, bitkisel diyet kaç kilo verdirir, bitkisel diyetin yararları nelerdir, bitkisel diyetin etkileri nelerdir, bitkisel diyette vitamin ihtiyacı, bitkisel diyet mineral eksiklikleri karşılar mı