Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Gaz Sancısı Çözümleri Nelerdir? Bilinenin aksine dünyaya geldiği ilk hafta bebeklerde gaz sancısı olmaz. Oysa pek çok anne, yeni doğan bebekleri her ağladığında gaz sıkıntısı olduğunu düşünerek hareket eder. Genellikle 14-21 günlük iken sindirim sistemi gelişen bebeklerde görülen gaz sancısı; diğer adı ile “kolik”, her gün aynı saat aralığında başlayan ve ortalama bir iki saat süren bebeğe özel, geçici bir dönemdir.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözüm

  • Bebeklerde ilk 6 ay, anne sütünden başka ek gıda verilmesi önerilmez. Eğer özellikle bebeğe fayda sağlaması için bir besin verilmek isteniyorsa bu, annenin beslenmesi üzerinden yapılır.
  • Annenin yediği ve içtiği her şeyin sütle birlikte bebeğe etki ettiği bilindiği için öncelikle annenin sağlıklı beslenmesi sağlanır. Fakat bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm bebeğin ihtiyaçlarının doğru anlaşılmasından geçer.

Bebeklerdeki gaz sancısının önlenmesi ve giderilmesi için bazı bitkisel yöntemlerden de faydalanalabilinir.

  • Rezene:üBebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir.
  • Anason:üRahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 4-5 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir.
  • Kimyon:üKemik dokusunu güçlendiren etkileri ve içerdiği vitaminler nedeni ile bebeklere yönelik pek çok gaz ilacının içerisinde de yer alan kimyon, kolik ağrısı için bebeklerde kullanılabilir. Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1’er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir.
bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? gaz sancısı çözümleri nelerdir?
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir, Gaz Sancısı Çözümleri Nelerdir, bebeklerin gaz sancısı nasıl geçer, yeni doğan bebeklerin gaz sancısı nasıl geçer, bebekler için gaz sancısı tavsiyeleri, bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir, bebeklerin gaz sancıları, gaz sancısı geçmesi taktikleri

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

  • Sağlıklı ve tüm ihtiyaçları giderilmiş bir bebekte sürekli huzursuzluk ve ağlama, gaz sancısı olarak nitelendirilir. Sürekli emzirilerek hava yutan, uzun süre ağlamasına müsaade edilen, altı uzun süre ıslak kalan veya üşüten bebekte gaz sancısı olması muhtemeldir.
  • Sürekli yattığı için hareketsiz kalan bebeğin yuttuğu havayı atamaması nedeni ile içerisinde sıkışan hava; masaj yoluyla, ayakta gezdirilerek veya doğru besleme yöntemleri ile engellenebilir. Bebeğin gaz nedeni ile ağlamaları genellikle 6. haftasından sonra şiddetlenmeye başlar.
  • Geçici bir dönem olan gaz sancısı dönemi, bebeğin hareketlendiği ve daha rahat uyku dönemlerine geçtiği 3. aydan itibaren düzelir.
  • Bebeğe yapılan masaj için ellerinizin sıcak olması gerekir. Eller, yağla kaygan bir hâle getirildikten sonra bebeğin göbek çevresinde dairesel hareketler eşliğinde yapılır.
  • Karın masajı yardımı ile uyarılan bağırsaklardaki sıkışmış hava, kolaylıkla dışarı atılabilir.
  • Emerken bebeğin hava yutmasını engellemek için ise, emmeye başlayan bebekten gelen gulp sesi önemlidir. Eğer bebeğe fazla süt geliyor ve bebek boğulacak gibi oluyor ise sütün fazlası pompa yardımı ile çekilir ve emzirmeye dik pozisyonda devam edilir.
  • Annenin günlük aldığı gıdaların bir diyetisyen ya da doktor kontrolüne alınmasıyla daügaz sancısı düzelebilir.üBu sayede gaz yapan yiyecekler diyetten çıkarılarak anne ve bebek için daha doğru bir beslenme şekline geçilebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

  • Bebeklerde gaz sancısı olduğunda, emme ve uyku düzenleri değişir. Bu olumsuzlukları önlemek için annenin doğru bilinçlenmesi gerekir. Sağlıklı bir bebeğin her 3 saatte bir on dakika sürmek üzere her iki memeyi de emmesi beklenir. Emme bittikten sonra bebeğin 2-3 saat derin bir uyku hâli yaşaması beklenir. Fakat gazlı bebeklerde bu durum değişir ve bebek huzursuz olduğu için sürekli ıkınır ve sancı çektiği için de ağlayarak dışa vurur.
  • Pek çok anne ise çareyi bebeği her ağladığında emzirmekte bulur. Bebek, karnı doyduktan sonra tekrar beslendiğinde reflü problemi oluşabilir ve karnı fazla dolu olduğu için uykuya dalma hâli güçleşebilir. Bunun önüne geçmek için bebeğin uyku ve besin düzenini doğru ayarlamak gerekir.
  • Aksi hâlde huzursuz bebeğin huzursuz bir annesi olacağı için sorun çözülmeyecek; aksine günden güne anne için uykusuzluk, bebek için de ağlamalar artacaktır.
  • Bebeğin gaz sancısını hissettiğiniz zaman uygun bir tedavi yöntemi seçerek uygulamanız önemlidir. Geçici bir dönem olan kolik rahatsızlığını sürekli emzirerek geçirmeye çalışmak, hem bebek hem de anne açısından olumsuz birtakım sonuçlara yol açabilir.
  • Bebek, daha fazla süt tüketerek fazladan kilo, reflü, gaz, uykusuzluk ve huzursuzluk problemleri yaşarken, anne de sürekli üretimde bulunan göğüslerin iltihaplanması ve göğüs ucunun yaralanması gibi problemler yaşayabilir.

SİZİN İÇİN: Bebek Bakım Çantasında Neler Olur? Bebek Bakım Çantası Malzemeleri

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Her bebeğin kendine özgü bir sancı giderme yöntemi bulunabilir. Profesyonel bir tedavi yöntemi için doktora danışılması gerekirken evde uygulanacak yöntemler, yıllardır süregelen deneyimlerden oluşan basit çareleri içerir.

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı sorununu gidermek için aşağıdaki listede önerilenleri deneyebilirsiniz:

  • Bebeği, beslenme sırasında doğru pozisyonda tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bebeğin başının midesinden yüksekte konumlandığından emin olun. Bebek, yatay pozisyonda ve aynı düzlemde emzirilirse doğru bir beslenme sağlanamaz.
  • Biberon ile beslenmesi gereken yeni doğan bebeklerde şişenin ucu, bebeğin ağzına uygun olanlar arasından tercih edilir. Bebeğin ağzı ile uyumlu olan biberon şişesindeki sütün içirilmesi, yavaşça yapılır. Böylece bebek, çok fazla gulp sesine gerek kalmadan ve dolayısıyla hava yutmadan doyabilir.
  • Bebek, beslenme sonrasında dik konuma getirilerek hafifçe sırtına vurulması yöntemi ile de gazını ağızdan dışarı atabilir. Eğer bebek, gazı atamazsa yere konup tekrar alınarak hareket etmesi sağlanabilir. Hareketi sağlanan bebek, gazını daha rahat atar.
  • Bebeğin karnına dairesel olarak yapılan masaj hareketleri de bebeğin gazını rahat çıkartmasını sağlayabilir. Bu yöntemde özel yağlar veya bebek yağları kullanılabilir. Yağlar, bebeğin karnının hem ısınmasına hem de dairesel hareketlerin daha rahat yapılmasına olanak verdiği için gaz çıkartmada daha faydalıdır.
  • Yatar pozisyondaki bebeğin bacaklarına hafifçe uygulanan bisiklet hareketleri de bebeğin gaz çıkartma problemlerine karşı faydalı bir çözümdür. Bu basit hareket sayesinde bağırsaklarda sıkışan gaz daha kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.
  • Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir. Özellikle kolik için verilen zinco adlı ilacın da içerisinde yer alan malzemeleri içeren bitkiler doktora danışılarak kullanılır.
  • Annenin beslenme şekli değiştirilerek de bebeğin gaz problemleri giderilebilir. Annenin öğün çeşitlerine eklenen besinler sayesinde süt ile bebeğe geçen besinlerin daha kolay sindirilmesi sağlanabilir.
  • Annenin öğünlerde aldığı lahana, karnabahar gibi gazlı sebzelerin veya nohut, barbunya gibi fazla lifli gıdaların bir süreliğine kesilmesi ile de gözlem yapılabilir. Bebekte rahatlama görülüyorsa gaz sancısı dönemi geçene kadar anne bu gıdalardan uzak beslenebilir.
  • Kolik dolayısıyla çok sancı çeken ve ağlayan bebeği arabada gezdirme yöntemi ile uyutmak da faydalıdır. Anne adayının hamileyken yaptığı gibi küçük yürüyüşler de bebeğin sakinleşerek uyumasını sağlayabilir.
  • Yeni doğan bebeklerde etkisi hayli yüksek olan ses de bebeği rahatlatmada kullanılabilir. Ses, anne karnındaki seslere benzeyebilir. Ya da fön makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesli eşyaların çalıştırılması ile de olabilir. Kendini güvende hisseden bebeği susturup uyutmak daha kolaydır.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

  • Çeşitli hastalıklar için bitkileri derinlemesine inceleyen Saraçoğlu tarifleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir kimyon kullanılırsa işe yarar mı gibi sorulara yanıt olacak çözümler içerir. Saraçoğlu’na göre bebeklere kimyon kürü uygulanarak sancı giderilebilir.
  • Yarım çay kaşığı kimyonun ve küp şekerin dörtte birinin bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa ve gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir, Gaz Sancısı Çözümleri Nelerdir, bebeklerin gaz sancısı nasıl geçer, yeni doğan bebeklerin gaz sancısı nasıl geçer, bebekler için gaz sancısı tavsiyeleri, bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir, bebeklerin gaz sancıları, gaz sancısı geçmesi taktikleri