Bazlama Nasıl Yapılır? Bazlama Kaç Kaloridir? Bazlama Kilo Aldırır mı? Bazlama, İç Anadolu’da sıkça tüketilen bir ekmek türüdür. Mayalı bir hamurdan elde edilen bazlama, Türk mutfağındaki tariflerde sık sık yer alır. Tost, sandviç, pizza gibi farklı lezzetlerin ana malzemesi olarak dikkat çeker. Bazlama Karadeniz’in birçok ilinde pıtıl, pıtpıt ekmeği olarak anılır. Çukurova yöresinde de köylerde bazlama hazırlanır ve uzun bir süre tüketilir. İçeriğinde un, şeker, tuz ve maya bulunur.

Tüm bu malzemeler aslında bir miktar kalorinin habercisidir. O haldeübazlama ekmeği kaç kaloriüsorusu üzerine yoğunlaşalım.

Bazlama Kaç Kalori?

Bazlama kalori değeri,üelde edilen hamurdan dilenen büyüklükte alınması ile şekillenebilir. Tek kişilik porsiyonluk bazlama hazırlayabilirsiniz. Daha büyük porsiyon için bir elin büyüklüğü kadar olacak şekilde boyutunu değiştirebilirsiniz. Beyaz un yerine besin değeri daha yükseküsiyez, çavdar, tam buğday ya da kepekli unükullanabilirsiniz.

Marketlerde genellikle her boyutta bazlama satılmaktadır. Bazlamayı seviyor ve tüketiyorsanız, kalori değerlerini inceleyebilirsiniz:

  • 1 adet bazlama kaç kalori: 177 kalori
  • 50 gram bazlama: 179 kalori
  • 100 gram bazlama: 358 kalori

SİZİN İÇİN: Lezzetli Döner Nasıl Yapılır? Evde döner nasıl yapılır?

Peynirli Bazlama Kaç Kalori?

Bazlama, iç harcı ile de hazırlandığında doyurucu ve lezzetli bir yiyecek olur. İç harcını mevcut malzemelerinize yahut damat zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.üPeynir ile hazırlananüpeynirli bazlamanın sahip olduğu kalori şu rakamlarla ifade edilir:

  • 1 adet krem peynirli bazlama kaç kalori:ü172 kalori
  • 1 adet peynirli bazlama:ü498 kalori

Bazlama Tost Kaç Kalori?

Bazlama ekmeğinin arasında tost malzemeleri olduğunda, iyi bir kahvaltılık ve atıştırmalık hazırlanabilir. Eklenen malzemelerin ve sade bazlamanın kalorisi karşılaştırıldığında, kalori miktarı bakımından yüksek bir yiyecek olacağına hiç şüphe yok.üBazlama tostu kaloriüdeğerlerine birlikte göz atalım:

  • Kaşarlı bazlama tost kaç kalori:ü504 kalori
  • 1 adet karışık bazlama tost:ü500 kalori
bazlama nasıl yapılır? bazlama kaç kaloridir? bazlama kilo aldırır mı?
Bazlama Nasıl Yapılır, Bazlama Kaç Kaloridir, Bazlama Kilo Aldırır mı, bazlama nedir, en güzel yumuşak bazlama nasıl yapılır, bazlama yapmanın püf noktaları nelerdir, bazlamanın hamuru nasıl olmalıdır, bazlama malzemeleri nelerdir, bazlama ne kadar yenilmelidir, çeşitli bazlama türleri nelerdir, en güzel bazlama nasıl yapılır, yumuşacık bazlama nasıl yapılır

Bazlama Besin Değerleri

Karbonhidrat içeren bir besin olan bazlamanın besin değeri tablosunu incelediğinizde, daha bilinçli beslenebilirsiniz. Şimdi bazlamada bulunanüvitamin ve mineralleriüliste halinde görelim:

  • 36.97 gram Karbonhidrat
  • 5.01 gram Protein
  • 0.47 gram Yağ
  • 1.32 gram Lif
  • 235 mg Sodyum
  • 56.67 mg Potasyum
  • 7.74 mg Kalsiyum
  • 0.76 gram Demir

Bazlama Nasıl Yapılır?

Türk mutfağından bir ekmek türü olan bazlama, Marketlerde veya kafelerde satın aldığınız bazlamayı evde kolayca yapabilirsiniz. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Özellikle Çukurova yöresinde çok meşhurdur. Sade türüne Samsun yöresinde pıtpıt da denilmektedir. Kahvaltı sofralarınıza yepyeni bir lezzet katacak olan bazlama, yumuşacık dokusuyla dillere destan.  Geleneksel olarak sac üzerinde pişirilen bazlamayı evde döküm tavada da pişirebilirsiniz.

  • Bazlamanın pişirmesi kısa sürer ama fırın gibi sabit bir ısıda tutulamadığı için birazcık da risklidir. Riski içinin iyi pişmemesidir. Bu riski azaltmak için birkaç şeye dikkat etmelisiniz.
     
  • Öncelikle tavayı önceden mutlaka ısıtın ve ilk bazlamayı dahi kızdın tavaya koyun. Isıyı asla sabit tutmayın, tutmaya çalışmayın.
     
  • Bazlamaların verdikleri tepkiye göre değiştirin. Çok kısa sürede kızarıyorsa altını biraz kısın, çok beklemenize rağmen pişmiyorsa altını açın mesela.
     
  • Kullandığınız tava kaliteli, tabanı kalın bir tava olsun.
     
  • İnce tabanlı tavalar ısıyı çok çabuk ilettiği için bazlamanın dışı hemen pişer ve hatta yanmaya doğru yollanır ama bu kadar kısa sürede ısı içine ulaşamadığı için içi çiğ kalır.

BAZLAMA TARİFİ:

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket küçük kurumaya

YAPILIŞI

Tarife başlarken öncelikleübir kabın içerisine ılık su, ılık süt, şeker ve mayayı koyun, iyice karıştırın.

Daha sonra maya çözününce içerisinde sıvı yağ ve tuzu ilave edin.  Unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurduktan sonra 1 saat kadar dinlendirin.

Dinlenen hamurdan bezeler yapıp oklava ile kalın olacak şekilde açın.

Açılan hamurdan istediğiniz büyüklükte yuvarlaklar kesip döküm tavada kısık ateşte pişirin.ü

Afiyet olsun...

PÜF NOKTALARI:

Bazlamanın hamuru kulak memesi kıvamından daha cıvık olması gerekir.

Bazlamaları pişirirken tavanın önceden ısıtılmış olması gerekir.

Bazlama Nasıl Yapılır, Bazlama Kaç Kaloridir, Bazlama Kilo Aldırır mı, bazlama nedir, en güzel yumuşak bazlama nasıl yapılır, bazlama yapmanın püf noktaları nelerdir, bazlamanın hamuru nasıl olmalıdır, bazlama malzemeleri nelerdir, bazlama ne kadar yenilmelidir, çeşitli bazlama türleri nelerdir, en güzel bazlama nasıl yapılır, yumuşacık bazlama nasıl yapılır