Balıklar su içer mi? Balıklar su ihtiyacını nasıl karşılar?
Balıklar su içer mi? Balıklar su ihtiyacını nasıl karşılar?

Balıklar su içer mi? Balıklar su ihtiyacını nasıl karşılar? Suyun tüm canlıların hayatlarını sürdürmeleri için en önemli faktör olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeterince su tüketmediğimizde vücudumuzda hiç durmadan devam eden kimyasal reaksiyonlar için gerekli çözücü olmadığı için hayatımız tehlikeye girer. Peki hayatını suyun içinde geçiren balıklar su içer mi? İşte cevabı…

Balıklar su içer mi?” sorusuna yanıt vermeden önce ozmoz kavramını anlatmalıyız.

Su, ortada hücre zarı gibi geçirgen bir tabaka olduğunda, daha seyrek çözeltilerin olduğu ortamlardan daha yoğun çözeltilerin olduğu ortamlara akma eğilimindedir. Böylece iki ortam arasında yoğunluk dengesi sağlanır. Buna ozmoz adı verilir.

Balıkların en önemli su kaynağı, derilerinde ve solungaçlarında meydana gelen ozmoz sürecidir. Ozmoz süreci tatlı su balıklarında ve tuzlu su balıklarında farklı işler.

Tatlı su balıklarının kanları ve vücut sıvıları içlerinde yüzdükleri suya kıyasla daha tuzludur. Bu nedenle balıklar yüzerken, derileri ve solungaçları aracılığıyla suyu vücutlarına absorbe ederler.

Ozmoz tuzlu su balıklarında tam ters şekilde işler. Bu nedenle tuzlu su balıklarının yeterince su alabilmek için aktif olarak su içmeleri gerekir.

Tatlı su balıkları ağızlarından giren suyu hemen solungaçlarından dışarı atarken tuzlu su balıkları ağızlarına aldıkları suyu sindirim kanallarına doğru yönlendirirler. Dolayısıyla söz konusu tuzlu su balıkları olduğunda “Balıklar su içer” diyebiliriz.

Denizanasının Gözleri Var mı? Denizanasının Temel Anatomisi Nedir? Yazımız dikkatinizi çekebilir

TUZ DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ

Balıklar su içer mi? Öte yandan tıpkı insanlar gibi balıkların da vücutlarında bir miktar tuz olması gerekir. Eğer suyun ağızdan ve solungaçlardan giriş çıkış süreci gelişigüzel bir biçimde yaşansa, tuzlu su balıkları su kaybı nedeniyle küçülür kalır, tuzlu su balıkları ise vücutlarında çok fazla su birikeceği için patlar.

Balık su içer mi? Balıkların büzülmesini ya da patlamasını önleyen şey ise solungaçlarında bulunan özel hücrelerdir. Bu hücreler balıkların kanına ekstra tuz pompalar ya da kandaki tuzu süzüp dışarı atar.

Balık su içer mi? Tatlı su balıklarının hücreleri kana tuz salgılarken, tuzlu su balıklarının hücreleri ise kandan tuz süzer. Tuzlu su balıklarının böbrekleri de kanlarındaki tuzu süzmeye yardımcı olur.

Başlıktaki soruya dönersek… Evet, bazı balıklar bizim anladığımız şekilde su içerler. Böyle su içmeyen balıklar da derileri ve solungaçları yardımıyla su ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürürler.

Farelerin Sesi Nasıldır? Fareler Aslında Şarkı mı Söylüyor? Şoke Gerçekler Bu haberi sizin için seçtik.