Programa, Arnavutluk Sıhhat ve Toplumsal Muhafaza Bakanı Ogerta Manastirliu ve Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük de katıldı.

Başbakan Rama, burada yaptığı konuşmada, Türk sıhhat uzmanlarının, Arnavutluk bilim şurası uzmanları ile tecrübe alışverişinde bulunmak, durum değerlendirmesi yapmak ve gelecekteki iş birliği için bedelli sonuçlar çıkarmak ismine Tiran’a geldiğini söyledi.

"TÜRKİYE BİRİNCİ ANLARDAN İTİBAREN EN HAZIRLIKLI ÜLKELERDEN BİRİ"

Bu devir boyunca diğerlerinden mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalıştıklarını kaydeden Rama, “Yakından takip ettiğimiz, daima bağlantı ve tecrübe alışverişinde bulunma fırsatı bulduğumuz ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye Bilim Kurulu’nun özel bir kıymeti vardır çünkü dost ülkemizin uzmanlarının ön hazırlıkları ile uzmanlıkları sayesinde Türkiye bu görünmez düşmanın ortaya çıktığı birinci anlardan itibaren en hazırlıklı ülkelerden biri pozisyonundaydı.” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin, Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19’u global salgın olarak sınıflandırmasından evvel bile, uzmanlarının bilimsel görüşleri ve bilim şurası rehberliğinde bir dizi toplumsal aralık tedbiri aldığını vurgulayan Rama, “Bu insan bariyeri inşa edilerek, hastalığın Türkiye’ye girmesi başka ülkelere nazaran çok daha uzun sürdü ve bu hükümete, kurumlara, tüm sisteme daha uygun hazırlanmak için mutlaka vakit verdi. Tekrar 2019’da, Türkiye’nin salgınlarla uğraş etmek için ulusal bir planı vardı.” değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE GERÇEK ADRES"

Rama, “Türk arkadaşlar kelamlarının çok kıymetli olduğunu bilmeli, zira pek çok Arnavut’un gözünde Türkiye, sıhhat ve hastaneler kelam konusu olduğunda yanlışsız adres." dedi.

Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk de Arnavutluk’un, yeni tip koronavirüs ile çabasında yeni tekniklere adapte olduğunu fark ettiklerini söyledi.

"BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR"

Öztürk, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşekkür bildirilerini ve tüm içten selamlarını iletmek istiyorum. Kovid-19’a karşı alınan tüm tedbirleri gördük. Arnavutluk, Kovid-19 ile gayrette yeni sistemlere adapte oldu.” tabirlerini kullandı.

Arnavutluk Uzman Teknik Kurulu Lideri Mira Rakacolli, “Değerli meslektaşlarımızla Arnavutluk’taki epidemiyolojik durumu test etme, izleme ve bilhassa tedavi politikalarımızı ve ayrıyeten iki ülke tarafından salgının farklı gelişim basamaklarında alınan tedbirleri ele aldık.” halinde konuştu.

Türk sıhhat uzmanları, salgın tedbirlerini ve son durumu görüşmek üzere birkaç gündür başşehir Tiran’da meslektaşları ve sıhhat kurumlarının yöneticileriyle bir ortaya geldi.

KAYNAK: AA