Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği'nde (AB) dış politika kararlarında oybirliği ilkesinin kaldırılmasını talep ederek 'birliğin dış politikasının, veto edenler tarafından felç edildiğini ve bu şekilde daha fazla rehin tutulmasına izin verilmemesi gerektiğini' söyledi.
Berlin’de bugün bir basın toplantısı yapan Maas, “Vetolarıyla AB’nin dış politikasını felç edenlerin artık rehinesi olmamalıyız. Bunu yapanlar, gelecekte Avrupa’nın tutarlığıyla oynuyorlar. Açıkça şunu söylüyorum: Azınlıkta kalsak da veto kalkmalıdır” dedi.
Avrupa Birliği'nin kuralları, bazı kararlarda, özellikle vergilendirme ve dış politika sorunlarında oybirliği olmasını gerektiriyor.
Kurallar böyle olunca, bir ülke, veto yetkisini kullanarak AB’nin bazı konularda pozisyon almasını engelleyebiliyor, geciktirebiliyor ya da yumuşatabiliyor.
'DIŞ POLİTİKA KONUSUNDA YENİ HAMLELER YAPMALIYIZ'Heiko Maas, “Her zaman iç dayanışmayı ve dış hükümranlığı bir madalyanın iki yüzü gibi gördük. İç krizlerden sonra artık dış politika konusunda eylem kapasitesinde yeni hamleler yapmalıyız” diye konuştu.
Macaristan, son aylarda Çin’i eleştiren açıklamalar yapılmasını engellemek için sık sık veto hakkını kullanmıştı. Budapeşte, son olarak, İsrail ile Filistinliler arasında ateşkese çağıran AB’nin bir açıklamasına destek vermeyi reddetmişti.
Brüksel tarafından uygulamalarıyla demokratik değerleri dinamitlemekle eleştirilen Macaristan ve Polonya, kasım ayında, Avrupa Birliği'nin pandemiyle başa çıkabilmesi içim üye devletlere yardım öngören çok yıllı bütçesinin kabul edilmesine de karşı çıkmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı, oylamalarda çoğunluk sistemine geri dönülmesinin “iki vitesli Avrupa” tehdidinin önlenmesini sağlayabileceğini söyledi. (AjansBizim)
ERTANHABER NEDENHABER