Allelopati Nedir? Allelopati,übir türün diğer türler tarafından kimyasal olarak inhibe edilmesi işlemidir, burada çimlenme veya büyüme inhibitörleri olarak hareket eden maddeler çevreye salınır, yakın bitkilerin gelişimini ve büyümesini etkiler. Bu kimyasallar bitkinin herhangi bir kısmından (yapraklar, kökler, meyveler, saplar, çiçekler vb.) Kaynaklanabilir ve ayrıca bitkilerin çevreleyen topraklarında bulunurlar.

KİMYASALLAR ALLELOPATİK TOKSİNLER

Allelopatideübulunan kimyasallar allelopatik toksinler olarak bilinir ve filizlenmeye veya kök büyümesine ve besin alımına müdahale edebilir veya doğal olarak oluşan simbiyotik bir ilişkiye saldırabilir ve bitkinin besin kaynağının yok olmasına neden olabilir.

Allelopati Nedir?
Allelopati Nedir?

Bir bitki ve çevredeki ortamın herhangi bir yerinde alleopatik kimyasallar meydana gelse de, tüm bitkiler allelopatik kimyasallar içermez ve bazen allelopatik eğilimler sadece kimyasal olmayan bir formun agresif rekabetinin bir göstergesidir ve sonuç olarak gösterilen rekabet türünün ayrımını karmaşık hale getirir. allelopatide.

Sentetik kimyasal bileşiklerin tarımda maruz kalması, çeşitli ölümcül hastalıklara neden olan ekolojik dengede ciddi hasara yol açmıştır. Sonuç olarak, bitki hastalıklarına sürdürülebilir ve çevre dostu alternatiflere olan ihtiyaç artmıştır. Bu bitki allelopatisi, ot yönetiminde toksik kimyasal herbisitlere iyi bir alternatif olabileceği için devreye girer.

Allelopatik kimyasallar ayrıca allelochemicals olarak adlandırılır ve hedeflenen bitkiler ve çevrelerinde yararlı (pozitif allelopati) veya zararlı (negatif allelopati) etkilere sahiptir. Allelochemicals üretimini etkileyen birçok biyotik ve abiyotik faktör vardır. Bazı biyotik faktörler mevcut besin maddeleridir ve bazı abiyotik faktörler sıcaklık ve pH seviyeleridir. Sonuç olarak, kaynak rekabeti (besin maddelerinin, suyun ve ışığın, çevreleyen bitkiler üzerinde herhangi bir kimyasal etki olmadan) bitki allelopatisini ve nihayetinde bitkinin hayatta kalma oranını etkiler.

SİZİN İÇİN: Karotenoid Nedir?

Allelopatik bitkilerin çoğunluğu koruyucu kimyasalları yaprakları içinde depolamaya meyillidir ve yapraklar yere düştükçe ve ayrıştıkça allelokimyasallar yakındaki bitkileri etkiler. Toksinlerini köklerinden geçiren ve diğer bitkiler tarafından emilen bazı allelopatik bitkiler vardır. Allelopatik özelliklere sahip bazı bitkiler İngiliz defne (Prunus laurocerasus), Bearberry (Arctostaphylos uva-ursi), Sumak (Rhus), Rhododendron Elderberry (Sambucus), Forsythia Goldenrod (Solidago) ve Perennial çavdar, Tall fescue, Kentucky bluegrass gibi bazı eğrelti otlarıdır. , Sarımsak, Hardal, Ot, vb.