Sinemamızın 100. yılını kutladık. Bu yüz yılllık serüvende geçmişten günümüze bizleri oyunculuklarıyla konularıyla müzikleriyle etkileyen bu filmlerden liste yaparken hayli zorlandığımı itiraf etmem gerek. Kaliteli yerli ağlatan film çekmek zor iş. Hepsi birbirinden güzel bu sinema filmlerine yenilerinin ekleneceğini bilmenin keyfiyle işte listemiz;
Selvi Boylum Al Yazmalım
Başyapıtlarımızdan biri sayılan, Cahit Berkay’ın bestelediği müziğiyle yüreklerimize dokunan ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ şüphesiz ki listenin olmazsa olmazlarından. Başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın paylaştığı film İstanbul’dan köye gelen bir kamyon şöförünün köyde yaşayan Asya’ya olan aşkını konu alıyor. Filmin sonunda Asya’nın kararıyla bizi şaşırtan film ‘Sevgi emektir.’ mottosunu da akıllarımıza kazımış oldu.
Issız Adam
Müzikleriyle kalbimize taht kuran bir film daha,Çağan Irmak’ın yönetmenliğiyle, Melis Birkan ve Cemal Hünal’ın performanslarıyla hayat buldu. Kendi restoranını işleten aşçı Alper ve çocuk kostümleri diken Ada’nın aşkı üzerinden bize yanlızlığımızı anlatan film, 2009 Rhode Island Film Festivali’nde (ABD) “En İyi Film Ödülü” alarak bizi gururlandırmasıda ağlatmasının yanında cabası. Duygu yoğunluyla bizi üzerken düşündüren film Türk sineması için bence hayli özel.
İncir Reçeli
Film içinde fimle yine farklı bir aşk hikayesi anlatıyor İncir Reçeli bize. Halil Sezai’yi daha yakından tanıdığımız filmde oyuncu skeç yazarı bir karakteri canlandırıyor. Daha doğrusu yazdıkları hep reddedilen bir senaristi. Sürekli gittiği barda Duyguyla, Melike Güner ile,tanışıyor onu evine alıyor.Ve hikaye şekillenmeye başlıyor. Bir yandan rahat bir yandan gizemli bir kız Duygu. Hikayesini öğrendiğimizde ise film romantik komediden çıkıp drama doğru yol alıyor. Duygu bizleri gözleri yaşlı bırakıp vefat ediyor fakat aşkları ölümsüzlüğünü koruyor. En azından biz öyle biliyoruz malum İncir Reçeli 2 de geldi.
Kelebeğin Rüyası
Oscar’a aday adayı olmuş Yılmaz Erdoğan filmi. Gerçek hayat uyarlaması olan film her yönüyle beni gözyaşlarına boğduğunu itiraf etmem gerek. Film Zonguldaklı iki genç şair olan Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip’in hayat hikayesini yansıtıyor. Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Farah Zeynep Abdullah, Belçim Bilgin gibi güzel bir kadro paylaşıyor. Genç şairlerin öğretmeni Behçet Necatigil‘i de ustalıkla canlandırıyor Yılmaz Erdoğan. Topluma şiiri sevdirmek gibi bir gayeleri olan bu iki gencin hikayeleri,aşkları,dirayetleri insanı umutlandırır nitelikte. Film aşk yahut dram filminin ötesinde o dönemide güzel bir şekilde tüm gerçekçiliğiyle yansıtmıştır. Dönemin yaygın ve ölümcül hastalığı olan veremle baş eden iki gencin hikayesini izlemeden geçmeyin derim.
Unutursam Fısılda
2014’ de gişeye giren film hakkında genel yorumlar iyi. Çağan Irmağın senarist ve yönetmenliğini üstlendiği filmde Hümeyra, Işıl Yücesoy, Farah Zeynep Abdullah, Mehmet Günsür yer alıyor. Kasabaya gelen müzisyenle şarkıcı olma hayallerine yaklaştığını hisseden Hatice’nin hayat hikayesini izliyoruz filmde. Tarıkla olan aşkı ablası Hanifeyle olan çekişmesi ve meladrom sinema tarzıyla içine çekiyor film bizi.
Ayla
Ayla, yönetmenliğini Can Ulkay'ın, senaristliğini ise Yiğit Güralp'in gerçekleştirdiği 2017 çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı sinema filmi. 1950 yılında başlayan Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin çekimlerine 2016 yılında başlandı.
7. Koğuştaki Mucize
7. Koğuştaki Mucize, Mehmet Ada Öztekin'in yönetmenliğini, Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Mesut Akusta, Deniz Baysal, Yurdaer Okur ve Sarp Akkaya'nın başrollerini paylaştığı Türk yapımı dram filmi. Güney Kore yapımı Miracle in Cell No.7'den uyarlanmıştır.
Müslüm
Müslüm, yönetmenliğini Ketche ve Can Ulkay, senaristliğini ise Hakan Günday ve Gürhan Özçiftçi'nin yaptığı sinema filmidir.