Borrell, Türkiye-AB ilgileri hakkında "Zorlu 2020'den sonra AB-Türkiye bağlarında önümüzdeki yol" başlıklı blog yazısı yayımladı.

Doğu Akdeniz'deki gerginlik ve Türkiye ile bağların 2020'de AB için en büyük zorluklardan olduğunu ve bunun büyük ihtimalle 2021'de devam edeceğini vurgulayan Borrell, "Şu çok açık. AB, Türkiye ve Rusya ile alakalarda yanlışsız dengeyi bulamadığı sürece kıtada istikrarı sağlayamayacak." açıklamasını yaptı.

Borrell, caydırıcılığa dayalı savunmacı yaklaşımların uzun vadeli tahliller getirmeyeceğinin altını çizerek, Türkiye'nin AB iştirak müzakerelerinde 2016'dan beri ilerleme olmadığını, 2016'da göçle ilgili varılan mutabakatın da iki tarafın da beklentilerine karşılık vermediğini kaydetti.

 

 

Doğu Akdeniz'deki kaynakların araştırılması ve deniz alanları üzerindeki uyuşmazlıkların arttığını, 2017'de Crans Montana'daki Kıbrıs görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Borrell, Türkiye'nin Doğu ve Kuzey Afrika'dan Batı Balkanlar'a kadar bölgesel bağlarını güçlendirdiği, Suriye ve Libya'daki müdahilliğinin AB'nin çıkarlarıyla bağdaşmadığı halinde yorumlandığını aktardı.

"ORUÇ REİS VE BARBAROS BRÜKSEL'DE HER GÜN ANILIR OLDU"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e gönderdiği "Oruç Reis" ve "Barbaros Hayrettin Paşa" gemilerinin isimlerinin Brüksel'de her gün anılır hale geldiğini belirten Borrell, mart ayında bir küme sığınmacının Yunanistan hududuna giderek AB ülkelerine gitmek istemesini "büyük kriz" olarak tanımladı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarının devam etmesinin münasebetlere makûs tesir ettiğini yazdı.

Borrell, Türkiye ile ilgilerin karmaşık ve çok istikametli olduğunu, Yunanistan ile Türkiye ortasındaki uyuşmazlıklar ve Kıbrıs probleminin tahlilsiz kalmasının bunların merkezinde bulunduğunu tabir ederek, "bu problemlerin daha fazla ertelenemeyeceği" değerlendirmesinde bulundu. 

Borrell, "Türkiye dikkate alınacak bir bölgesel güç haline geldi ve inkar edilemeyecek muvaffakiyetler elde etti. Maalesef kimi durumlarda Türkiye'nin milletlerarası gündemi AB'nin çıkarlarıyla uyumlu değil ve metotları de AB'ninki üzere değil." sözüne yer verdi. "KISASA KISAS DİNAMİĞİNDEN ÇIKMALIYIZ"

Türkiye'nin AB adayı olmasının, Birliğe, Türkiye'nin hedeflerini sorgulama hakkı verdiğini savunan Borrell, şöyle devam etti:

"SÜRDÜRÜLEBİLİR DİĞER ALTERNATİF YOK"

"İlişkilerde sarmalın tabana gerçek devamı halinde AB'nin güçlü önlemlere başvurmak zorunda kalacağını" belirten Borrell, "Türkiye ile güçlü bir münasebet AB'nin istikrarına büyük katkı sağlayacaktır. Birebir biçimde Türkiye için de AB'den daha güzel bir ortak bulmak zordur." değerlendirmesini yaptı. 

İki taraf ortasında derin ekonomik ve ticari bağlar bulunduğunu vurgulayan Borrell, şunları yazdı:

Borrell, Türkiye ile Yunanistan'ın diyaloğu yenilemesi, Kıbrıs müzakerelerinin "sonsuza kadar devam etmeyecek şekilde" başlaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bazıları benim hayalperest olduğumu ve tüm bu gündemlerin hayata geçirilemeyeceğini düşünebilir. Denemezsek bunlar alışılmış ki olmaz. Türkiye'den son aylarda gelen net adımlar ve olumsuz aksiyonlarla söylemlerindeki değişimin ötesinde dürüst ve tesirli diyalog ve gayretlere dönmenin, en çok etkilenen AB ülkeleri dahil tüm taraflardan güçlü bir kararlılık görmenin yolunu bulmalıyız. Gücümüzü birbirimize karşı değil, tekrar birbirimizle görüşmelerimize harcamalıyız. Açıkça söylemem gerekirse ya karşılıklı çıkara dayalı bir gündeme gerçek ilerleriz ya da karşılıklı yanlış anlamaların sonuçlarına katlanırız."
KAYNAK: AA