Yüreği Ağzına Gelmek Deyiminin Anlamı Nedir?

Yüreği Ağzına Gelmek Deyiminin Anlamı Nedir?
Abone Ol

Yüreği ağzına gelmek nedir, ne demek ve ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli deyimlerin anlamından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca ”yüreği ağzında gelmek” deyiminden söz edeceğiz.

Yüreği Ağzına Gelmek Deyiminin Anlamı Nedir?

Kişinin kendisini korkutan bir olay ya da durum karşısında aşırı heyecanlanması, korkması, ürkmesi ya da buna bağlı olarak fenalaşması anlamına gelir. Burada yüreği ağzına gelmekten kast edilen kalp atışlarının adeta kişinin ağzında çarpacak kadar yakın hissedilmesidir. Kişiye birden bire, hiç beklemediği ya da boş bulunduğu anında yapılan bir şaka, kaza, olay, durum veya gelişme, o kişide büyük bir korkuya neden olur. Lügatte bu durum ”yüreği ağzına gelmek” anlamına gelir. Çok korkmak, korkudan baygınlık geçirecek duruma gelmek, aklı uçmak gibi anlamlara da sahiptir.

Gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan ”yüreği ağzına gelmek” deyimini çoğumuz da cümle içinde kullanırız. İş yerinde, okulda, dışarıda hiç beklemediğimiz bir anda aldığımız bir haber yüreğimizi ağzımıza getirebilir; boş bulunduğumuz anımızda yapılan bir şaka kalbimizin kötü kötü çarpmasına neden olabilir. Anadolu’da bu tarz bir durumla karşılaşan kişiler, genelde yakınındaki kişiler tarafından ”ağzı çekilerek” teskin edilmeye çalışılır. Baş parmağın iç kısmı, üst dişlerin altına baskı yapılması suretiyle ileri doğru itilir. Gerekirse sert bir sarsıntıyla kendine getirilmeye çalışılır, soğuk su verilir.