Seyahat

UNESCO'ya Türkiye'den yeni aday!

Abone Ol

Tabiat Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası'ndaki farklı kuş tiplerini kayıt altına almak ve haritalandırmak için "Güney Gediz Deltası 2020 Yılı Üreyen Kuş Atlası" çalışması yaptı.

Çalışma kapsamında 14-24 Haziran tarihlerinde toplam 9 bin 900 hektarlık alanda saha çalışması gerçekleştirildi ve uzunbacaktan kocagöze, kerkenezden kukumava kadar bölgeyi üreme alanı olarak kullanan 51 kuş tipi tespit edildi.





TÜRKİYE'DEKİ KUŞ ÇEŞİTLERİNİN YAKLAŞIK YARISI BÖLGEDE GÖRÜLÜYOR

Tabiat Derneği Biyoçeşitlilik Araştırmaları Koordinatörü Şafak Arslan, Gediz Deltası'ndaki habitat yapısının dağ ve deniz ortasında değiştiğini, bu nedenle bölgenin farklı habitat, bitki çeşitleri, kuş cinsleri ve öteki canlılara mesken sahipliği yaptığını söyledi.

Deltanın mevsimsel olarak farklı kuş cinslerini barındırdığına işaret eden Arslan, 1980'li yıllardan bu yana bölgede kuş cinslerine yönelik çok kapsamlı çalışmalar yapıldığını, geçmişte kayıt altına alınan "toy" üzere kimi tiplere artık rastlamadıklarını belirtti.





Arslan, kentleşme baskısı altındaki bölgenin tekrar de çok sayıda kuş çeşidine konut sahipliği yaptığını kaydederek, "Deltada bugüne kadar 300'e yakın kuş tipi görüldü. 1-2 yıl boyunca müşahede yaptığınızda bile 250 tipi görmeniz mümkün. Bu da Türkiye'deki kuş tiplerinin yarısına denk geliyor. Türkiye'deki ortalama 500 kuş çeşidini ele alırsak yarısı Gediz Deltası'nda yaşıyor" diye konuştu.
 
İNCE GAGALI MARTININ YİNE ÜREME KAYDI ALINDI

Arslan, "Güney Gediz Deltası 2020 Yılı Üreyen Kuş Atlası" kapsamında yaptıkları çalışma hakkında şöyle bilgi verdi: "Bu yıl üreyen kuş atlası çalışması yaptık. Bu çalışma son olarak 2014 yılında yapılmıştı. Biz 51 kuş cinsinin bölgede ürediğini tespit ettik. Birtakım çeşitlerin yeni ürediği, kimi cinslerin de artık üremediği belirlendi. İnce gagalı martı diye bir martı tipi var. Türkiye'deki üreme alanları İç Anadolu'daki göller. Son olarak 2014 yılında üreme kaydı alınmıştı. Bu yıl çeşidin neredeyse kentin içinde ürediğini tespit ettik.





Çalışmamızla 92 ince gagalı martının Çiğli bölgesinde ürediğini belirlemiş olduk. Flamingolar Tuzla alanının içindeki yapay üreme adalarında ürüyor fakat beslenme alanları çoğunlukla Mavişehir ve etrafı. Gecelemeyi orada gerçekleştiriyorlar. Doruklu pelikan, sumru üzere tipler de oradaki bataklığı kullanıyor"

KULAKLI BATAĞAN, DORUKLU PELİKAN DA VAR

Arslan, eylül ayında su ve kıyı kuşlarının göç faaliyetlerini de izlediklerini, göç periyodunda son 10 yıldır bölgede görmedikleri deniz düdükçünü tipini tespit ettiklerini söyledi.

Gediz Deltası'ndaki 2019 yılındaki saha araştırmalarında pufla ve kulaklı batağan üzere tiplere de rastladıklarını aktaran Arslan, bölgenin yalnızca kuş tiplerine değil başka canlılara da konut sahipliği yaptığına işaret etti.





Alanda çakal, tilki, yaban domuzu, porsuk, yaban kedisi, su samuru, saz kedisi olduğunu da anlatan Şafak Arslan, "Deltada kentleşme baskısı epey yüksek. Hayvanlar küçük alanlara sıkışmış durumda soylarını sürdürmeye devam ediyor" dedi.