Tembel Hayvan Nedir? Nerede Yaşar? Tembel Hayvanın Özellikleri

Yayınlama: 07.02.2021
35
A+
A-

Tembel Hayvan Nedir? Nerede Yaşar? Tembel Hayvanın Özellikleri. Ülkemizde çok fazla tanınmayan bir hayvan var. İsmi tembel hayvan. İlginç özellikleri, yaşam tarzıyla insanlar tarafından merak edilen de bir canlı tembel hayvan. Peki, tembel hayvan nedir? Tembel hayvan nerede yaşar? Tembel hayvanın boşaltım sistemi nasıldır?

Tembel Hayvan Nedir?

Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’da yaşayan Megalonychidae, Bradypodidae familyalarına ait 6 türü kapsayan orta büyüklükteki memelilerdir.

Bilim adamlarının çoğu tembel hayvanları Folivora alttakımında sınıflandırırken, bazıları onları Phyllophaga grubunda toplar. Bu iki grubun da adı, ilki Latince’de, ikincisi ise Eski Yunanca’da “yaprak seven” anlamındadır.

Tembel hayvanın özellikleri nelerdir?

Tüm memeliler arasında en yavaş hareket eden hayvanlar olarak bilinirler. Dakikada en fazla yarım metre kadar hareket ettiği hesaplanmıştır.

Tembel hayvanlar, günde 15 ila 18 saat uyuyarak en çok uyuyan hayvanların başında gelirler. Kalan zamanda ise yemek yerler ve tutundukları ağaç dalını değiştirirler. Pek fazla yemek yemeyip su içmedikleri de bilinmektedir, bu nedenle doğaya en az zararı olan hayvanlar olarak tanınırlar.

Tembel hayvanlar, keskin pençeleri sayesinde dalların üzerinde tersine doğru asılı bir şekilde yaşarlar. Yere ise yalnızca ağaç değiştirmek veya boşaltım yapabilmek için inerler. Sürekli ters asılı oldukları için iç organlarının yerleri bile diğer memelilerden farklıdır. Hatta tüyleri de ters yöne uzar.

Tembel Hayvan Nedir? Nerede Yaşar? Tembel Hayvanın Özellikleri
Tembel Hayvan Nedir? Nerede Yaşar, Tembel Hayvanın Özellikleri, Tembel Hayvanların Eko Sistemleri Nedir, Enerjileri Ne Kadardır, Günde Ne Kadar Uyurlar, Tembel Hayvanların Nesli Tükeniyor Mu, Neyle Beslenirler, Hangi Hayvanlarla Mücadele Edeler, Boyları Ne Kadar Uzundur, Enerjileri Ne Kadardır, Uyuma Saatleri Kaç Saattir

Yaşadıkları Kosta Rika’daki tembel hayvanların ana ölüm kaynakları elektrik tellerine takılmaları ve kaçak avcılardır. Tembel hayvanlar ağaçlarda yaşamaya uyum sağlamalarına rağmen iyi yüzücülerdir.

Tembel hayvan nasıl görünür?

Tembel hayvanlar kısa, düz başlı, büyük gözlü, kısa burunlu, uzun bacaklı ve ufak kulaklı hayvanlardır. Ayrıca genellikle 6–7 cm uzunluğunda küt bir kuyruk taşırlar. Bütünüyle, tembel hayvanların vücutları genellikle 50 ila 60 cm arasındadır. Grimsi kahverengi tüyleri vardır. Ömürleri 30-40 senedir.

Tembel hayvanların kürkü özelleşmiş işlevlere sahiptir: deriden çıkan kıllar diğer memelilerinkinden zıt yönde çıkarlar. Çoğu memelide kıllar ekstremitelere doğru çıkarlar, fakat tembel hayvanlar bacaklarıyla vücutlarının yukarısında çok zaman geçirdiklerinden, kılları tembel hayvan aşağı doğru sallanırken ki kötü hava şartlarında koruma sağlamak için ekstremitelerin tersi yönünde çıkar. Kıllarının ters çıkmasıyla, ters asılı oldukları sırada yağmur sularından en az etkilenerek üzerlerinden akıtmalarını da sağlar.

Nemli şartlarda kürk, onlara kamuflaj da sağlayan simbiyotik siyanobakterilerin iki türünü barındırır. Kürkleri genellikle koyu kahverengidir, fakat ara sıra yabani tembel hayvanların kürkünde bu bakterilerden dolayı yeşil bir renklilik görülür. Bakteriler, tembel hayvanların kendini yalaması sırasında onlara besin de sağlar. Kalın uzun tüylerinin altında çok daha yumuşak başka bir kürk tabakası bulunmaktadır ki bu da karınca veya et yiyen küçük canlılardan ve sudayken de aç balıklardan korunmalarını sağlar.

Tembel hayvanların pençeleri tek doğal korunması olarak iş görür. Pençeleri, insan avcılarını uzaktan caydırır, ağaçlardan aşağı sallanırlarken pençeleriyle bir yere tutunduklarında, aşağıdan vurulsalar bile yere düşmeyebilirler. Köşeye sıkışmış bir tembel hayvan saldırganlarına bütün gücüyle vurabilir, onları korkutarak kaçırabilir. Tembel hayvanların belirgin savunmasızlığına rağmen avcılar bu özel şeylerle baş edemezler: ağaçlardaki tembel hayvanlar iyi kamufle olurlar ve çok yavaş hareket ederek dikkati çekmezler. Sadece nadir bulunan ziyaretçileriyle yerde karşılaştıklarında yaralanmaya açık kalabilirler. Tembel hayvanların ana avcıları; jaguarlar, harpy kartalı ve insanlardır.

  Mide Asidi Altını Eritir Mi?

Hareket

Tembel hayvanlar sadece gerekli olduğu zaman, onda da çok yavaşça hareket ederler; onlarla aynı ağırlıkta bulunan diğer hayvanların yarısı kadar kas dokuları vardır. Avcılarından gelen ani bir tehlikeyle çok nadir olsa da daha hızlı hareket edebilirler (dakikada 4,5 metre) fakat bunu yaptıklarında enerjilerinin büyük bir kısmını harcarlar. Yerdeki en fazla hızları dakika da 1,5 metrededir. Çoğunlukla dakikada 15–30 cm ilerlerler.

Beslenme

Yaşayan tembel hayvanların hepsi hepçildir. Bazı Böcekleri, küçük sürüngenleri ve leşleri yiyebilirler, fakat asıl besinleri çoğunlukla tomurcuklar, ince filizler, yapraklar ve temel olarak Cecropia ağaçlarıdır. Hayat biçimleri olağanüstü şekilde ağaçlarda yaşamaya uyum sağlamıştır. Enerji ve besin değeri açısından oldukça fakir olan ve kolayca sindirilemeyen yapraklar ana besin kaynaklarını oluşturur; tembel hayvanlar yaprakları bile sindiren simbiyotik bakterilerin bulunduğu kısımlara ayrılmış, özelleşmiş, yavaş-sindiren oldukça büyük bir mideye sahiplerdir. İyi beslenen bir tembel hayvanın vücut ağırlığının üçte ikisini midesi ve içindekilerinin ağırlığı oluşturur ve sindirim sürecinin tamamlanması 1 ay kadar ya da daha uzun sürebilir. Buna rağmen yapraklar çok az enerji sağlarlar ve tembel hayvanlar bunun üstesinden ekonomik dağılımlar yaparak gelirler: çok düşük metabolizma oranları (onların boyutundaki yaratıklardan beklenenin yarısından daha az) ve hareketli olduklarında vücut sıcaklığının 30 ila 34 0C, dinlenme halindeyken daha düşük sıcaklıklarda kalmasıyla.

Boşaltım

Yere idrarlarını ve dışkılarını yapmaya haftada bir kez gibi inerler. Sindirim sistemleri çok yavaş olduğu için boşaltımı ayda bir de yapabilirler, çünkü tembel hayvanın midesindeki bir besini sindirebilmesi bir ayı dahi bulabilmektedir.

Üreme

Gebelik süreleri altı aydır. Yavrular hemen hemen beş haftalık olana kadar annelerine sarılarak yaşarlar.

Özellikle hindistan cevizleriyle kamfule olabilecekleri palmiye ağaçlarının taçlarına kısmen yuva yaparlar. Yeni doğmuş tembel hayvanlar genellikle annelerinin kürklerine tırmanırlar fakat ara sıra düşerler. Tembel hayvanların yavruları da çok kuvvetle tırmanır ve düşmelerinden dolayı nadir olarak ölürler. Bazı durumlarda düşmelerinde ölümleri doğrudan olmaz, anneler isteksizce, güvenli ağaçlardan ayrılmayı yavrularını sınayarak denerler. Dişiler normalde her yıl bir yavru doğrurur, fakat bazı zamanlar tembel hayvanların düşük düzeydeki hareketliliği, dişilerin erkekleri bulmasını bir yıldan fazla uzatabilir.

Ekoloji

Güney ve Orta Amerika’daki yağmur ormanlarının dışında yaşayamamalarına rağmen, bu tembel hayvanlar çevreyle oldukça başarılı yaratıklardır; toplam enerji tüketiminin ve bazı alanlardaki karasal memelilerin toplam biyomasının neredeyse yarısından sorumludurlar.

Yaşayan altı türün sadece biri, Bradypus torquatus, günümüzde nesli tehlike altında olarak sınıflandırılır. Güney Amerika’nın yağmur ormanlarının devam eden yıkımıyla, diğerlerinin de bu konuma gelmesi olasıdır.

Fıstık Ağacı Favorileri

Tembel hayvanların en sevdikleri ağaçlar ise fıstık ağaçlarıdır. Orta ve Güney Amerika ormanlarında yaşayan tembel hayvanlar için fıstık ağaçlarına kavuşmak çok da zor değil.

Ölüm Bile Onları Ayıramaz

Üstelik tembel hayvanların ağaçlarla olan ilişkisi sadece bununla sınırlı değil. Yaşamlarının oldukça büyük kısmını ağaç tepelerinde geçiren tembel hayvanlar hayatlarını kaybettikten sonra da bir süre daha ağaçlara tutulu kalan tembel hayvanlar bu durumu güçlü kol ve bacak kaslarına borçlu.

Günlerinin Yarısı Uykuyla Geçiyor

Tembel hayvanların günde uykuya harcadıkları zaman adeta isimlerinin hakkını veriyor. Bu sevimli hayvanlar günde ortalama 10-15 saat arası uyurlar.Eee onca saat ağaç tepesinde kalınırsa yapılacak en iyi aktivite sizce uyumak değil midir!

  Yılbaşında damsız alan mekanlar, barlar, gece kulüpleri hangileri?

Tuvalet Anı En Savunmasız An

Tembel hayvanlarla ilgili bir tuhaf durumsa büyük ve küçük tuvaletlerini aynı anda yapmalarıdır. Bu durum onları yırtıcılara karşı daha savunmasız hale getirir. Bilim insanları bu davranışın tembel hayvanların çiftleşme mevsiminde çift bulmalarını kolaylaştırdığa inanırlar.Ayrıca büyük tuvaletlerini ağaç gövdesi yakınlarına yapmaya dikkat eden tembel hayvanların bu sayede besin kaynakları olan ağaçları gübreledikleri düşünülür.

Mükemmel Yüzücüler

Tüm gün ağaç tepelerinde takılan bu hayvanlarla ilgili en şaşırtıcı bilgiyse eşsiz dalış yetenekleri. Tembel hayvanlar oldukça yetenekli dalıcıdırlar ve suyun altında 40 dakika boyunca kalabilirler.

Ömürleri Ne Kadar?

Nerede Yaşar ? Doğada ortalama yaşam ömrü 10-16 yıl arasında olan tembel hayvanlar, esaret altında 30 yıla kadar yaşayabilirler.

2 Tırnaklı Mı, 3 Tırnaklı Mı?

Tembel hayvanlar 2 türe ayrılırlar; 2 tırnaklılar ve 3 tırnaklılar. Görünüşleri oldukça benzer olan bu tür büyüklük bakımından farklılık gösterir. 2 tırnaklı tembel hayvanlar daha büyüktürler. Şekil ve işlev bakımından birbirlerine benzeyen bu iki türün oluşum sebebinin ise paralel evrim olduğuna inanılıyor.

Fark Edilmeleri Çok Zor

Jaguar, kartal ve yılanlar tarafından potansiyel yemek olarak görülen tembel hayvanlar ağaçları bir savunma aracı olarak kullanır. Ağaç tepelerinden aşağıya inmeyen bu hayvanlar ağaç dallarını ve gövdelerini kendilerini kamufle etmek amaçlı kullanırlar. Aynı zamanda bir avcı karşısında dezavantaj olarak görülebilecek olan tembellikleri aslında onların avantajıdır. Oldukça yavaş ve az hareket eden tembel hayvanların fark edilmesi oldukça zordur.

Terlemezler

Hiç hareket etmeyen bir hayvanın terlemesini beklemek biraz saçma olurdu zaten. Terleme gibi bir özelliğe sahip olmayan tembel hayvanlar bu sayede avcı hayvanlardan korunabilirler. Böylece başka hayvanların onları farketmesi zorlaşır.

Kartallarla Savaş

Tembel hayvanların en büyük düşmanı kartallardır. Oldukça keskin görüş açısı ve güçlü pençeleri olan kartallar, tembel hayvanları oldukça uzak mesafeden fark edebilir ve kolayca avlayabilir.

Ne Kadar Yavaşlar?

Nerede Yaşar? Eminim artık hepimiz tembel hayvanların çok ama çok yavaş hareket ettiğini anlamıştır. Peki ya ne kadar yavaş? Bilim insanlarına göre tembel hayvanların yerdeki hızı 0.2m/s ,ağaçlardaysa biraz daha fazla olarak 0.3m/s. Ancak bir tehdit anında tembel hayvanlar daha hızlı hareket edebiliyor. İnanmazsınız ama tehlike anında hızları  0.4m/s’ye çıkabiliyor. Bu oldukça hızlı hayvanlar kendileri savunmak için tırnaklarını kullanıyorlar veya bağırıyorlar.

Tembel Hayvan Ekosistemi

Tembel Hayvanın Özellikleri . Tembel hayvanların bir tuhaf özelliği ise renkleridir. Kürkleri üzerinde büyüyen yosunlar nedeniyle yeşil bir renge sahip olan tembel hayvanlar, bu rengi kamuflaj amaçlı da kullanırlar. Bununla birlikte, yosunların yanı sıra, bazen hamam böcekleri ve diğer parazit olmayan böcekler de kürklerinde yaşayabilir.

Yavaş Yavaş!

Genel olarak ağaç tepelerinde yaşayan tembel hayvanların temel besini de ağaç yapraklarıdır. Bu da onların beslenme alışkanlıkları oldukça düşük enerjili bir forma sokar. İşte bu nedenler tembel hayvanlar oldukça tembel ve yavaştırlar. Aldıkları az enerjiyi korumaya çalışan tembel hayvanlar hareketlerini yavaşlatarak ve vücut sıcaklıklarını düşürerek hayatta kalırlar.

Tembel Hayvan Nedir? Nerede Yaşar, Tembel Hayvanın Özellikleri, Tembel Hayvanların Eko Sistemleri Nedir, Enerjileri Ne Kadardır, Günde Ne Kadar Uyurlar, Tembel Hayvanların Nesli Tükeniyor Mu, Neyle Beslenirler, Hangi Hayvanlarla Mücadele Edeler, Boyları Ne Kadar Uzundur, Enerjileri Ne Kadardır, Uyuma Saatleri Kaç Saattir

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat